Omul de televiziune, tată în primul rând, e de părere că nu școlile înalte asigură succesul generației celor de-o vârstă cu copiii lui, ci caracterul.
Într-o postare recentă de pe Instagram, acesta a expus punctul său de vedere cu privire la sistemul de învățământ din ziua de azi: ”Școala de azi e prima care construiește “cetățenii-ghiocel”, ăia care știu, nu pricep, dar acceptă”.
”Spiru Haret a construit sistemul modern de învățământ… „Cum va arăta azi școala, va arăta mâine țara”, credea Spiru Haret”, spune Dan Negru, vorbind despe începuturile învățământului modern.
Din păcate, acesta arată cu totul altfel decât Spiru Haret și l-ar fi imaginat sau dorit: ”Școala de azi e cu ghiozdane grele, cu cărți inutile, cu copii care stau la școală 6-7 ore și apoi încă 2-3 ore făcând teme acasă.
Școala de azi e cu manualul de biologie de școală generală care pare un curs de facultate la medicină. Ce învață fiica-mea într-a VIII-a la biologie învăța soția mea la facultatea de Medicină. Copiii mei, la școala generală, învață despre hormoni non-tropi adenohipofizari și fac fracții cu numere în baza 10.
Școala de azi nu mai construiește caractere, nu mai e fabrică de oameni, ci fabrică de roboți”, atrage el atenția.
Iar din postura de tată cu temeri, mai trage un semnal de alarmă: ”Și mai e ceva: rușinea părinților față de învățământul profesional a făcut din România o țară cu absolvenți care nu știu să facă nimic. Pentru că nimeni nu le mai spune copiilor că un croitor sau un frizer bun câștigă mai mult decât un corporatist”.
„Dacă toată lumea ar învăța carte, n-ar mai avea cine să ne tragă ciubotele”, zicea Creangă… Azi toți învață și citesc. Puțini pricep…”, încheie el trist.
Dan Negru: „Copiii mei sunt la o școală de stat!”
Într-un interviu acordat Click zilele trecute, prezentatorul TV spunea că nu și-ar dori ca băiatul și fata sa să studieze la școli private, deși el ar avea această posibilitate financiară, de a plăti zeci de mii de euro anual, așa cum fac și alte vedete care au copii.
Dan Negru a refuzat să-și înscrie copiii, pe Dara și pe Bogdan, la școli private, cu pretenții, fiindcă e convins că se poate și altfel.
„Copiii mei sunt la o școală de stat. Nu cred că neapărat o universitate garantează succesul sau insuccesul de după. Sigur că sistemul de învățământ, mai ales cel universitar, de afară, e cu mult mai performant decât al nostru. Noi nu mai suntem în topul universităților mondiale. Copiii mei sunt însă la o școală de stat”, a spus el pentru sursa citată.
E supărat pe sistemul nostru de învățământ din multe puncte de vedere: „Cel mai tare mă enervează ghiozdanul copiilor mei, care cântărește vreo 10 kilograme. Învață, la Biologie, în clasa a Vll-a, ce învăța nevastă-mea la Facultatea de Medicină, în anul III. Mă enervează povara asta, care se pune pe umerii lor. Toți vor ca ai lor copii să fie cu o treaptă mai domni, cum se spune. Eu am încredere în mintea omului, de fapt, asta contează”.
:contrast(8):quality(75)/https://thumbor.unica.ro/unsafe/920x0/smart/filters:format(webp):contrast(8):quality(75)/https://www.libertateapentrufemei.ro/wp-content/uploads/2023/09/dan-negru-si-familia.jpg)
„Un om bun câștigă în fața unui om deștept”
Din punctul său de vedere, ceva contează mai mult,în viață, dincolo de studii: „Cel mai important, dincolo de școală, de orice, omul trebuie să fie bun! Un om bun e cel care nu poate fi îngenuncheat niciodată – degeaba ai minte, degeaba ai cunoștințe, dacă ai inima lipsită de orice.
E mult mai important să ai bun-simț și bunătate în inimă. Un om bun câștigă în fața unui om deștept, tot timpul rânduiala lumii așa o să fie. Poți să ai mintea de pe urmă, dacă ești o jigodie, degeaba. Poți să și câștigi bani, să furi bani, dar oamenii care vor fi respectați sunt oamenii buni. Eu asta cred, dincolo de universități, de orice”.
De unde se trag problemele din învățământul românesc
Dan Negru atrăgea atenția, recent, într-o postare pe contul său de Facebook, asupra numărului alarmant de copii cu probleme la școală:
„42% dintre copiii români sunt analfabeți funcțional! Citesc, dar nu înțeleg. Cel mai mare procent din Europa. Asta pentru că învățătorul român a fost dintotdeauna batjocorit… Întotdeauna, profesorul va fi umilit în România, pentru că un om educat e un om liber. Și profesorii asta fac: oameni liberi!”, spunea omul de televiziune în vârstă de 55 de ani, tatăl Darei, de 14 ani, și al lui Bogdan, de 12 ani.
Dan Negru, în vacanță în Japonia, deplânge turismul românesc. Mircea Badea, replică acidă