Financiar, situația e departe de a fi roz. „Nu am trăit o așa perioadă grea din studenție”, recunoaște el, conform Click!.

Ultimele cântări publice pe care le-a avut trupa „Spitalul de Urgență” au fost în decembrie, de Revelion. Lunile ianuarie și februarie sunt de obicei „moarte” pentru artiști, după cum recunoaște chiar cântărețul. De obicei activitatea se reia primăvara. Însă măsurile luate în pandemie, cu anularea evenimentelor publice, restricțiile de circulație și regulile de distanțare socială, au dat total peste cap planurile artiștilor. Pentru mulți, zero concerte înseamnă zero venit.

„În toată perioada asta am trăit din rezerve, din economii, din banii pe care îi mai aduce soția, că ea e regizor de film și are diverse colaborări. Practic, eu nu am câștigat nimic de șase luni”, a spus artistul.

E obișnuit de mic cu greul, dar tot e dificil

Recunoaște că nu a mai trăit o așa perioadă grea din studenție, chiar dacă acum lucrurile sunt puțin diferite. Artistul își amintește că în primii doi ani de facultate făcea deseori foamea. „Eram la Facultatea de Teatru, iar anul I a fost foarte greu pentru mine. Nu aveam bani, nu mă hrăneam corespunzător, aproape că eram anorexic.

Din anul II am început să cânt prin diferite locuri și am început să mă mai îngraș. Am avut și diverse slujbe part-time: descărcam tiruri, munceam în piață la descărcat legume și fructe, am lucrat și ca electrician într-o discotecă, apoi am tradus și dublat în direct personaje din desene animate… Deci sunt obișnuit de mic cu greul”, spune Dan Helciug.

S-a retras la țară și trăiește din economii

Acum, însă, chiar dacă situația nu e la fel de grea financiar, e mai stresantă deoarece are copii și responsabilități. S-a retras la căsuța de la țară cu familia și trăiește din economii. Crește rățuște și găini, are carne și ouă „bio”, cultivă în grădină legume, iar lapte și brânză cumpără ieftin de la vecini.

„Cultiv în seră roșii, castraveți, ceapă, usturoi, dovlecei, varză, vinete. Am tot ce-mi trebuie, nu mai fac piața. Inclusiv pâine facem acasă, la cuptor de piatră. Mâncăm natural, fără fițe. Soția mea este pe aceeași lungime de undă cu mine, în sensul că nu ne întindem mai mult decât ne duce plapuma, ne gospodărim și suntem responsabili, prevăzători. Dar nici nu facem o tragedie din situația asta. Dacă ar fi să ne lăsăm pradă grijilor, ne-am îmbolnăvi”, povestește artistul.

Ține concerte online de pe acoperișul casei

Nu a renunțat la concerte. Doar s-a adaptat. Cântă din cele mai neconvenționale locuri și transmite totul online, gratuit, pentru comunitatea sa de fani. „Am valorificat cele mai tari locuri de aici de la țară: cânt din șopron, de pe acoperișul casei, din garaj sau de pe bancheta din spate a mașinii, în funcție de vreme.

Am un studio mobil, cu o baterie mare cu leduri, iar microfonul e conectat direct la telefon. Sunt concerte acustice, fără efecte, fără mixere, doar eu și chitara. Live-urile durează 1-3 ore și, până acum, am ținut peste 20 de concerte. La fiecare am în jur de 10.000 de vizualizări și între 500 și 1.000 de comentarii. E o gașcă destul de mare care mă urmărește. Nu câștig nimic personal, sunt gândite ca o formă de terapie de grup pentru mine și pentru cei cărora le place muzica mea”, explică Dan Helciug.

În afară de aceste oncrete, Dan Helciug și trupa sa de instrumentiști au lucrat în această perioadă la două piese:  „Sunt bine” și „Carul tras de boi”. Cea din urmă piesă a fost compusă în ianuarie, iar clipul a fost realizat în carantină. „Textul l-am scris exact de ziua lui Eminescu. Parcă am anticipat niște lucruri! Am lucrat la el cu soția mea, Elena, și cu Luca, fiul meu. Ei sunt ajutoarele mele de nădejde”.

„Dacă vine valul doi, plec din țară!”

Primul concert după pandemie va fi pe 26 iunie, la Berăria H, în Capitală. Alte 5 evenimente au fost stabilite pentru această vară. „Puțin, față de normalul perioadei, dar e bine că lucrurile se mișcă”, spune artistul.

Ar fi vrut ca din toamnă să înființeze o școală de arte pentru copii și adulți, unde el și colaboratori de-ai lui să predea de la muzică, teatru și coregrafie până la cursuri media, pictură, sculptură etc. „Dar pandemia mi-a dat planurile peste cap. Rezervele financiare pe care le am acum sunt pentru supraviețuire. Voi amâna deschiderea pentru anul viitor”, mai sopune el, sperând că situația va fi mai bună. Însă dacă din toamnă vine valul doi de pandemie, artistul se gândește serios să-și ia familia și să plece din țară, în Germania.

Vezi și Monica Bârlădeanu, despre dragoste, căsătorie, copii și izolare. Are sau nu o relație?

Citește și: