Aveți o poveste demnă de un roman. Care a fost dorința cea mai arzătoare atunci când ați plecat la vârsta de 11 ani de la casa părintească?
A fost o dorință combinată, erau mai multe stări. Ca să răspund pe scurt: dorința de cunoaștere, de a știi, de a afla și dorința de a-mi termina studiile.

V-a ajutat în formarea dv. faptul că ați lucrat în mină, ca bucătar, ca paznic sau ca dansator înainte de deveni actor?
M-a ajutat și mă ajută enorm absolut tot ceea ce am făcut. Îmi este mult mai ușor să identific sau să particularizez caracterul sau comportamentul unui personaj pe care îl joc sau la care lucrez. Totul, în funcție de decadele pe care le are acesta.

Dar serialul ”Las Fierbinți”, cât de mult v-a schimbat viața?
Sincer să fiu, nu mi-a schimbat-o într-o manieră cum s-ar aștepta oricine. În schimb, m-a ajutat să-mi plătesc facturile la timp. (zâmbește)

Soției îi datorați orientarea spre cariera de actor la care acum n-ați mai renunța?
Da, ei îi datorez tot ceea ce am realizat. M-a susținut, m-a încurajat și ajutat mereu, în toate!

În spatele unui bărbat puternic se află o femeie și mai puternică?
Da. Mai puternică prin capacitatea de a iubi. De a iubi în profunzime, în detaliu. Ca să poți să iubești trebuie să înțelegi. Femeia înțelege mai mult și mai multe.

În filmul “Comoara” este o situație inedită. Ați jucat cu soţia şi cu fiul dv. Nicodim. A fost dificil sau ușor să lucrați în această formulă?
Pentru echipa de producție nu a fost ușor. Responsabilitatea mea a fost mult mai mare. Am avut emoții mult mai mari, dar am avut încredere în Corneliu Porumboiu, regizorul acestui film.

De ce ați avut rețineri la început?
Am avut emoții pentru că era un rol important, lucram cu un regizor important. Rolul era foarte amplu, ei având un punct de atenție și de interes diferit față de alte roluri. Evident, făceam greșeli și îmi doream să fie totul cât mai bine, perfect! (zâmbește) Dintr-o dată aflu că joc cu soția! În capul meu era o actriță profesionistă și, pe deasupra, soția mea. Vă dați seama. (râde) Dar, cum am spus, cu încredere în Corneliu, absolut toate lucrurile au ajuns la un echilibru corect.

Având în vedere că filmul a fost premiat și la Cannes, ați mai repeta experiența jocului în familie?
Da. Cu multă bucurie. (zâmbește)

Din 13 noiembrie în cinematografele din țară rulează cel mai recent film în care jucați, ”București Non-Stop”. Este adevărat că încasările vor fi donate victimelor din clubul Colectiv?
Da, este foarte adevărat. M-a bucurat foarte mult decizia lui Dan Chișu, regizorul filmului, pentru că el a hotărât așa. Țin să-i mulțumesc și aici.

Cum priviți, ca părinte, instabilitatea din țara noastră?
Cu mare îngrijorare. Eu fac parte din categoria românilor care nu au vrut să plece din țară. Nu mi-am dorit. Am gândit tot timpul că dacă pot să fac ceva, să fac aici, dar dacă lucrurile vor continua în aceeași manieră… cred că îmi voi încuraja copiii să studieze și, de ce nu, să plece în altă țară. Cu durere spun asta.

Ați copilărit la Peştişani, acolo unde v-ați cunoscut şi soţia, când venea în vacanță la bunici. Reușiți să mai ajungeți în acele locuri? Mai ales că se apropie sărbătorile de iarnă.
Da. În ultimii trei ani, chiar mai des. Ajung acolo de cel puțin două ori pe an. Este locul în care dorm cel mai bine, unde îmi încarc bateriile, cum se zice. Unde apa este apă și pâinea pâine.

V-ați gândit vreodată la câte ați realizat de-a lungul timpului?
Nu prea. Sincer, nu am avut timp să mă gândesc la ce am realizat, fiind mai concentrat la ceea ce am de făcut sau la ceea ce urmează să fac.

ÎNTREBARE ÎNCUIETOARE
Deși ați jucat în producții cinematorafice premiate (”Aferim”, ”Comoara”) sunteți asociat cu Firicel din Las Fierbinți. Ați dori să fiți recunoscut mai des din filme?
Sunt recunoscut pe stradă și primesc cu bucurie reacțiile oamenilor. Nu-mi pun problema de unde mă știu, dacă din filme, de la teatru sau din serial. Atât timp cât trezesc reacții de bucurie, acest lucru nu contează.

Credit foto: Andreas Teich

Cuzin Toma (dreapta), regizorul Radu Jude (mijloc) și colegi din echipa AFERIM, la Berlin.

Nu pot trăi fără…

…familia mea – ”Este simplu! Fără familie nu exist. Ei reprezintă sursa vieții mele. Sunt sursa mea de oxigen… sunt eu.”

 

Credit foto: AFERIM! alb-negru credit Silviu Gheție, AFERIM! Foto grup: Andreas Teich.