Horia Moculescu are un tonus bun și este un optimis incurabil, asta deși a început să dea cu subsemnatul cam des pe la medici. Dar nu pentru probleme grave, din fericire. Iată cu ce se ocupă maestrul în prezent și ce spune despre starea lui de snănătate!

„Sunt bine, compun. Voi avea concert la gala de la Mamaia, pe 7 septembie am o seară de muzică Jazz la Craiova, sunt invitat. În rest, muncesc de acasă. Încerc să termin un caiet de miniaturi la pian, scurte și sper să fie frumoase. Abia am făcut 8, dar mai am 2 de scris.

Nu sunt un om care să scriu la comandă. Dacă nu am inspirație, nu scriu. Dacă am chef scriu, dacă nu, nu.

Nu mă așez cu forța la pian. Dacă simt că trebuie să mă așez, mă așez. Nu mă așez la pian doar dacă trebuie”, a declarat Horia Moculescu pentru Playtech Știri.

“Am posibilitatea să compun digital, există tehnologie, dar eu cânt la pian. Sunt în acest bloc de 50 de ani, dar nimeni nu mi-a bătut vreodată în perete sau la ușă. Oamenii îndrăznesc, lumea îndrăznește orice, dar nu cred că am deranjat.

Lumea nu a bătut pentru că poate le place, poate mă respectă. Deocamdată nu mi s-a întâmplat. Să dea Dumnezeu să nu mi se întâmple niciodată!”, a mai spus maestrul pentru Playtech Știri. El a mai povestit că nu mai iese din casă atunci când sunt temperaturi ridicate, deoarece canicula nu îi face bine.

„Nu ies din casă, da m-am uitat cum va fi vremea. Astăzi au fost 25 de grade, am ieșit puțin. La 39, 40 de grade nu se poate, nu mai suport căldura. În casă sunt înconjurat de toate ventilatoarele, iar aerul condiționat este pornit non-stop”.

A renunțat la fumat de peste 20 de ani. A fost internat de mai multe ori

La sfârșitul lunii iunie, Horia Moculescu a suferit o operație, la vârsta de 86 de ani. Din fericire, a trecut cu bine peste această încercare, una dintre multele din ultima vreme. Nu a spus exact cauza pentru care a ajuns în spital, dar a dat asigurări că nu e nimic alarmant.

”Atât timp cât se opresc la gât și nu se duc puțin mai sus, sunt suportabile toate (n.r. problemele de sănătate). Dacă se duc puțin mai sus, începi să devii o povară pentru cei din jur. Am avut o operație destul de recentă și evoluează în parametri așteptați și buni. Nu, la plămâni nu se atinge. La vârsta mea nimeni nu face intervenții chirurgicale la plămâni”, declara atunci Horia Moculescu, la Antena Stars.

Horia Moculescu a ajuns pe mâinile specialiștilor și în octombrie 2022, fiind internat timp de două săptămâni. Și la acea vreme artistul dădea asigurări că nu se confruntă cu nicio problemă gravă, însă, spunea el, își dorește să-și mențină sănătatea la cote bune cât mai mult timp.

”Nu am nicio problemă, doar anul nașterii. Cu anul nașterii mă confrunt. Sunt internat de două săptămâni pentru revigorare, pentru refacere, nu întinerire, dar pentru menținerea unui statut. Așa am făcut și în primăvară și m-am simțit excepțional după. (…)

Plămânii artistului sunt destul de afectați din cauza unui viciu pe care l-a avut foarte mulți ani, după cum recunoștea chiar el, în trecut. Totuși, maestrul a reușit performanța de a se lăsa de fumat, și asta cum 20 de ani. ”Am niște probleme de BPOC (boala pulmonară obstructivă cronică), înseamnă o boală de plămâni din cauza fumatului excesiv de pe vremuri. Nu mai fumez de 20 și ceva de ani. Trebuie să-mi completez oxigenul cu oxigen dintr-un aparat. Asta este tot”, mărturisea Horia Moculescu la Antena Stars, în urmă cu ceva vreme.

smiley-si-horia-moculescu-si-astazi-si-maine-7SeparatorVEZI  GALERIA  FOTOPOZA 1 / 7

Horia Moculescu, o carieră fabuloasă: a compus peste 500 de melodii

Compozitorul, pianistul şi interpretul Horia Moculescu s-a născut la 18 martie 1937, în Râmnicu-Vâlcea. La vârsta de şase ani a învăţat să cânte la acordeon. A urmat cursurile medii la Turda, la Liceul de Băieţi (actualul Colegiu Naţional ”Mihai Viteazul” din Turda), unde s-a remarcat prin virtuozitatea cu care interpreta piese de muzică uşoară la pian şi la acordeon.

Nu s-a putut înscrie la cursurile universitare ale Conservatorului din Bucureşti, întrucât avea origini italiene după mamă, iar tatăl fusese ofiţer în armata română interbelică. A urmat cursurile Facultăţii de Mine din Petroşani, unde a cântat cu orchestra facultăţii, notează Agrepres.

Ulterior s-a dedicat exclusiv muzicii, cântând ca pianist în Bucureşti şi pe litoralul Mării Negre. În această perioadă a început să compună melodii de muzică uşoară. Piesa lui de debut a fost ”Salcia”, lansată în 1973, interpretată de Mihaela Mihai şi, mai târziu, de regretata Angela Ciochină.

A compus peste 500 de melodii, colaborând cu cei mai talentaţi interpreţi români: Margareta Pâslaru (”Balanţa inimii”, ”Ce bine e să ştii să citeşti”, ”Azi nu voi putea dormi”, ”Cere-mi”, ”Cine ştie”, ”La mulţi ani”, ”Până ieri”), Mihaela Mihai (”Salcia”, ”Revederea”), Marina Voica (”Dor”), Aurelian Andreescu (”Cântec de leagăn”), Adrian Daminescu (”Ascultă-ţi copiii care plâng”, ”E numai un joc”), Gabriel Cotabiţă (”Prima iubire şi ultima”), Corina Chiriac (”Păi de ce?”, ”Inima ta”, ”Fir de busuioc”, ”Pentru tot ce-a fost”, ”Să nu mă întrebi”, ”Pe tine n-am să te pot uita niciodată”), Mirabela Dauer (”Nu mai vreau”). Dintre piesele pe care le-a interpretat chiar compozitorul amintim: ”Singurătatea mea”, ”Primăverii n-ai ce-i face”, ”Nu mă vei uita”, ”Rugă”, ”Chemarea dragostei”. Există şi melodii cântate de compozitor în duet cu alţi artişti – ”Eu şi tu”, ”Nopţi la rând”, ”Şi ieri, şi azi, şi mâine” – cu Corina Chiriac sau ”Dintr-o zi”, ”Cântece adunate” – cu Sergiu Zagardan, precizează site-ul www.discogs.com.

A compus şi binecunoscuta melodie ”Anul 2000”, care a fost preluată recent de Guess Who, fiindu-i schimbat ritmul de muzică uşoară cu unul de hip-hop şi titlul – ”Locul potrivit”. Noua variantă a avut succes la radio şi în cluburi.

Ani la rând (2009-2013) a realizat şi prezentat la Televiziunea naţională emisiunea ”Atenţie, se cântă!”. Este membru al Uniunii Compozitorilor şi Muzicologilor din România (UCMR). De-a lungul carierei a primit peste 200 de premii.

Citește și: Fiica lui Horia Moculescu, dezvăluiri cutremurătoare: „Tremuram de frică”. Ororile la care a asistat în copilărie, când tatăl ei era să fie ucis

Citește și: Horia Moculescu a suferit o operație, la 86 de ani. Cum se simte acum