În presa vremii, tristul moment al dispariției sale era rezumat succint. Cuvinte seci care anunțau o tragedie: ”Gheorghe Dinică, în vârstă de 75 de ani, a fost diagnosticat cu colecistită acută alitiazică flegmonoasă, şoc septic şi disfuncţie multiplă de organe.

Din cauza acestei disfuncţii, avea insuficienţă respiratorie acută, aflându-se pe suport ventilator (bronhopneumonie, pneumonie bazala stanga), insuficienţă cardiocirculatorie (suport inotrop si vasopresor), fibrilaţie atrială paroxistică, insuficienţă renală cronică acutizată (anurie – hemodiafiltrare continuă), disfuncţie digestivă şi hepatică (sindrom de colestază)”. A fost operat, dar a murit. Neagră zi.

Ce nu știu mulți e însă faptul că Gigi, așa cum îi spuneau prietenii, sau Gheorghe, așa cum i-a spus întotdeauna soția, începuse să sufere și de Alzheimer. Uita deja, ceea ce pentru un actor era decisiv. ”Mai mult cu ceilalți, nu cu mine”, povestea văduva sa, Gabriela Dinică, cu ani în urmă.

Mai mult, la un moment dat, când se afla în Câmpulung, i s-a întâmplat să se rătăcească și să nu mai știe să vină acasă, mai spune cea care i-a fost soție timp de 15 ani.

Soția l-a protejat, încercând să stea tot timpul cu el. Nu i-a spus că uită și la fel au procedat și apropiații. Maestrul Dinică nu a știut până a murit că suferea de acest tip de demență.

Cei mai mulți ni-l amintim pe Gheorghe Dinică mai ales din rolurile de ”băiat rău”, deși cariera sa de 60 de ani a însemnat mult mai mult. A fost Paraipan sau Lăscărică din filmele lui Sergiu Nicolaescu, Diplomatul din „Prin Cenușa Imperiului”, Stănică Rațiu, turcul din ”Tache, Ianke și Cadîr” și câți și mai câți. Să nu uităm de ”Filantropica” sau de ”Orient Expres”. În total, a jucat în peste 60 de producţii.

Însă văduva sa spune că nu avea nimic din ”băiatul rău” pe care îl juca adesea. În realitate era timid, ordonat, atent și cu haz, un om de casă.

Șuete cu vin alb și lăutari, albume cu romanțe

Asta, chiar dacă îi plăcea să stea la șuete cu prietenii în celebra cârciumă Șarpele Roșu sau în localul actorilor La premiera. Îi plăceau ”albul” de Recaș și lăutarii și se întâlnea adesea cu Ștefan Bănică, Ştefan Iordache sau Nelu Ploieşteanu. Cu cei din urmă a și înregistrat câteva albume de romanțe și muzică laăutărească. De-a lungul carierei sale, Dinică a lansat „Cântece de petrecere” şi „Cântece de petrecere 2”, în colaborare cu Ştefan Iordache şi Nelu Ploieşteanu, „Romanţe” şi „Parol că te iubesc”.

Despre ieșirile sale la crâșmă, văduva sa nu a avut nicio dată o părere bună. „Am fost cu el acolo, la Șarpe… Nu mi-a plăcut deloc. Era mai jos de «bombă»… I-am zis că, dacă nu vine cu mine acasă, plec singură. Mi-a spus, calm: «Fă gestul. Io mă simt bine aici!»”. E clar că aceste ”șuete” erau parte din viața lui și îi era greu să renunțe la ele.

Gabriela Dinică mai povestește că în ultimii ani, o lăsase mai moale cu restaurantele: „Doar la aniversări, sărbători… Dar, oricum, el nu bea constant și niciodată acasă. Doar cu prietenii săi foarte apropiați”.

„Greșeala era că el se și amețea cu puțin. Exagera doar când se întânea cu «calibre» d-astea mai grele. Îi plăcea șueta”.

Gheorghe DinicaSeparatorVEZI  GALERIA  FOTOPOZA 1 / 6

S-au căsătorit ca să nu se facă ziariștii de râs

Povestind despre începuturile relației lor, Gabriela Dinică susține că nu a durat mult până ”s-au luat”, chiar dacă Gheorghe Dinică părea burlacul convins, la peste 60 de ani, cât avea. Întrebată dacă au ”copilărit” mult până să se căsătorească, ea răspundea, cu ani în urmă: „Nu. Foarte puțin. El tot bătea apropouri. Că a visat că ne căsătorim… Și tot el zicea: «Dacă am visat, înseamnă că n-o să se întâmple!»”.

Însă, ca de obicei, viața a bătut filmul. Prin 1995, un ziar monden a scris pe prima pagină că Ghoerghe Dinică s-a căsătorit. Era o știre falsă, nici numele miresei nu era menționat. Cei doi s-au amuzat, dar, a doua zi, Gheorghe i-a spus Gabrielei: „Dacă tot au scris ăștia…, hai să ne luăm, să nu-i facem de râs!”.

„N-a fost o cerere… A mers de la sine”, povestește peste ani văduva actorului.

S-a căsătorit o dată, la 62 de ani. Mireasa era la a patra căsnicie

Gabriela Dinică își amintește că, la cununia civilă, oficiată de fostul primar George Pădure, acesta i-a întrebat pe miri la a câta căsnicie sunt. El a răspuns prompt: ”La prima!”, în timp ce ea a tăcut, arătând sfioasă patru degete. Mirele avea 62 de ani.

Rememorând alt crâmpei din viața lor în doi, Gabriela Dinică povestea, în urmă cu câțiva ani: „Nu știu de ce, avea impresia că îmi plac crinii. Nu-mi plăceau, dar nu i-am zis. Eu când îi găteam ceva și nu-i plăcea, îmi spunea: «E bun, dar să n-o faci prea des»”. Așa umor avea Gheorghe Dinică.

Vezi și A jucat de multe ori roluri de rrom. Era sau nu Jean Constantin de această etnie? Ce spunea actorul că sunt țuțipidele

Citește și: