După mai bine de trei decenii pe scenă sau pe micul ecran, Tora Vasilescu a ales liniștea și s-a retras la Buftea, unde locuiește într-o casă ecologică. Ea și-a descoperit o mare pasiune: grădinăritul. A devenit expertă și mănâncă doar ce plantează în propria grădină, având chiar și solar de roșii și castraveți.

După mai multe roluri în telenovele de succes, precum „Numai iubirea” sau  „Daria, iubirea mea”, ea a fost văzută ultima dată, în pelicula „Lumea lui Geo Saizescu”. Deși au trecut patru ani de atunci,  marea doamnă a cinematografiei românești, ajunsă la 67 de ani, este neschimbată și plină de energie.

Născută în Tulcea, pe 22 martie 1951, primul ei contact cu scena a avut loc la 5 ani când bunica a dus-o pe o scenă dintr-o școala din Tulcea să spună o poezie.

Tora, tanaraSeparatorVEZI  GALERIA  FOTOPOZA 1 / 8

Viața ei nu a fost deloc ușoară

Însă,  a debutat în cinema la mijlocul anilor ’70, când încă se afla pe băncile facultății, la Institutul de Artă Teatrală și Cinematografică din București. În întreaga sa carieră, a jucat în zeci de filme, printre care „Cursa” (1975), „Gloria nu cântă” (1977), „Casa dintre câmpuri” (1979), „Probă de microfon” (1980), „De ce trag clopotele, Mitică?” (1981), „Glissando” (1985), „Cuibul de viespi” (1987), „Șobolanii roșii” (1990), „Cel mai iubit dintre pământeni” (1993), „Occident” (2003), „Legături bolnăvicioase” (2006) sau „Q.E.D.” (2013).

La ediţia de anul trecut de la  TIFF, Tora Vasilescu a fost  recompensată cu Premiul de Excelenţă, pentru meritele sale artistice deosebite și pentru contribuția adusă cinematografiei românești.

Însă, în ciuda carierei sale de succes și a numeroaselor premii câștigate, Tora a mărturisit că viața ei nu a fost deloc una ușoară și a avut parte de o copilărie chinuită.

Cu toate acestea, marea actriță a dezvăluit că suferința pe care a trăit-o de-a lungul vieții, a făcut-o mai înțeleaptă. Tatăl ei biologic a murit când ea era mult prea mică, însă l-a avut alături, până la 14 ani, cel care i-a dat numele Vasilescu, bărbatul cu care s-a recăsătorit mama ei.

Citește și: Se fac 9 ani de la moartea lui Gheorghe Dinică, dar viața lui încă fascinează. Știi de ce nu era lăsat să recite poezii patriotice?

„La 14 ani, îi făceam tatei injecţii cu morfină“

„ Tata Vasilescu, care se numise Wagner, a fost un om generos. El era de origine germană şi şi-a schimbat numele după ce s-a întors din URSS, din Donbass, unde a fost închis într-un lagăr. (…).  Tata avea 17 ani atunci. Trebuia să plece o soră cu trenul, dar au făcut schimb în ultimul moment. Îmi povestea şi cum mâncau doar coji de cartofi în lagăr. S-a îmbolnăvit acolo şi a murit aici la 39 de ani de cancer la plămâni, când eu aveam doar 14 ani. În ultima vreme, îi făceam tatei injecţii cu morfină”, a spus Tora despre cel care a crescut-o, într-un interviu pentru Adevărul.

„Avea un comportament specific educaţiei germane: „Ein Mann, ein Wort“/ „Un om, un cuvânt“. M-a învăţat corectitudinea, bunul simţ, disciplina şi curăţenia. Făcea şi lecţiile cu mine”, a mai adăugat ea.

În anul întâi de facultate a trecut printr-o traumă

Mai mult, într-un interviu pentru emisiunea „Doamne de poveste”, Tora Vasilescu a dezvăluit că după ce a intrat la facultatea de Teatru, în anul întâi a trecut printr-o adevărată trauma. A rămas însărcinată și pentru că era prea tânără să devină mamă, a fost nevoită să facă un avort, care considerat ilegal în acele vremuri.

„Am rămas însărcinată când am intrat la Teatru. Ce era să fac? Să-l opresc? Să mă ierte Dumnezeu. Apoi m-am căsătorit, iar soţul meu de atunci (n.r.-regizorul Mircea Daneliuc.), cu care am fost zece ani, pur şi simplu nu a vrut copil. A spus că nu vrea să-i fie îngrădită libertatea de-a lupta într-o societate cu cenzură. Iar o femeie nu poate hotărî de una singură”, a povestit marea actriță.

“Atunci era interzis avortul, chiuretajul,  puteau să te prindă. A fost ceva îngrozitor, m-am dus undeva în apropierea Tulcei, într-o localitate pentru că era doctor acolo tatăl unei colege. Eu am zis că dacă plâng o să mă ajute, dar m-a refuzat. I s-a făcut milă moașei de mine care a scos trusa din spital si m-a “făcut” la ea acasă, dar pe viu. Asta se întâmpla noaptea și eu fredonam ca să nu ma audă nimeni, o melodie care era melodia mea si a fostului meu iubit.  A doua zi, la 5, în tren și cu hemoragie m-am gândit ca l-am avut pe Dumnezeu lângă mine”, a mărturisit aceasta.

Citește și: Divorț cu scântei în showbiz! Și-au spus „Adio” după 4 ani de mariaj. Au împreună un băiețel de doi ani

A avut un avort spontan pe scenă

Însă, acesta nu a fost singura ei experiență traumatizantă. Ea a suferit ulterior și un avort spontan, chiar înainte de a intra pe scenă, iar acest moment a marcat-o profund.

“Într-una din piesele în care am jucat cred că vreo șapte ani, de Mazilu, “Mobilă și durere”, la un moment dat, în pauză, am avortat și am intrat pe scenă. Am ajuns după spectacol la spital și era o perioadă în care avorturile erau interzise”, a mărturisit Tora Vasilescu.

După avortul suferit, actrița nu a mai avut copii, iar acesta este lucrul pe care îl regretă cel mai mult.

Citește și: