“La mulţi ani, mama! Cu dragoste, cel care a plecat devreme din braţele tale, dar a rămas pentru totdeauna în ochii tăi!’’, e urarea fiului către mamă.

Iar dacă nu ai ghicit despre cine este vorba, deși nu e foarte dificil, dată fiind asemănarea cu cea care i-a dat viață, află că e vorba depre nimeni altul decât Mihai Morar, părinte la rândul său.

Referindu-se la copilăria sa, dar și a celor din generația sa, Mihai Morar declara nu demult, în contextul perioadei dificile pe care o trăim, pandemia de coronavirus: “Ne-am grăbit. Graba e marca înregistrată a generaţiei noastre. Am copilărit şi, de-atunci, doar ne-am grăbit. Ne-am grăbit să ne facem mari. Ne-am grăbit să ne dăm mari. Am muncit grăbit. Am cheltuit grăbit. Am iubit grăbit. Am trăit grăbit. Ne-am tot grăbit până când, brusc, ne-am oprit.

Ne-am grăbit să ne judecăm până şi propriii copii. Copilăria noastră vs. Copilăria lor. “Noi n-am primit nimic” vs. “Voi aveţi totul de-a gata”. “Noi am trăit timpuri grele” vs. “Voi nu ştiţi ce e greul”. “Pe vremea noastră…” vs. “Ce ştiţi voi…”.

Le-am judecat toată copilăria înainte că ea să se termine. Pentru că eram atât de siguri pe noi că în lumea asta, peste care ne închipuiam atotstăpânitori, nu se mai poate întâmpla nimic rău. Şi, când ne grăbeam mai frumos şi fără folos, brusc, lumea a luat o pauză. Iar copiii ăştia pe care noi îi i-am judecat stau de vreo trei săptămâni închişi în case. Mult mai mult decât am stat noi, cei care “am trăit vremuri grele”, la Revoluţia din ‘89, bunăoară.

Şi sfârşitul arestului lor la domiciliu nu e aproape. Copiii ăştia, care învaţă pe whatsapp şi prin teleconferinţe, trăiesc adevărata izolare: de joacă, de colegi, de “fără-grijile” copilăriei. Totuşi, şcoala asta online, nu educaţional, dar emoţional, e unul dintre cele mai triste tablouri ale pandemiei.

Şi, totuşi, copiiii ăştia, care au avut totul de-a gata, s-au adaptat mai repede decât noi acestei noi ordini. Şi sunt mai ascultători decât noi. Tot noi, cei care “pe vremea noastră…”, suntem mai smiorcăiţi decât ei, mai nesupuşi. Tot noi suntem mai sensibili, tot noi am mai negocia un pic starea de urgenţă, am mai nesocoti un pic câte o ordonanţă militară, am vrea să închidem lumea, dar am mai face un grătar înainte.

Tot noi, când lumea s-a oprit, ne-am mai grăbi un pic. Pentru că pe noi nu ne-a înăţat nimeni să “stăm”. Şi, poate, dacă nu ne-am grăbi şi acum, pe loc, am învăţa asta de la copiii noştri: că problema noastră cea mai mare este cu statul. Statul nostru, de fapt”, scria Mihai Morar pe rețelele de socializare.

Vezi și Soția lui Mihai Morar a avut un curaj fantastic să mai facă un copil după mai bine de 10 ani. Vedeta a povestit tot

Citește și:

Antonia și-a tatuat chipul lui Alex Velea! Reacția plină de emoție a artistului

Fiica Elenei Udrea a împlinit doi ani! Micuța și mama ei au atras toate privirile cu ținutele lor