Cât din timpul dv. ocupă activităţile gastronomice?

Chiar dacă sunt dedicată teatrului, pentru bucătărie îmi rămâne întotdeauna timp pentru că îmi face plăcere. Sigur că nu pot când sunt plecată din Bucureşti în turneu, dar dacă sunt acasă, e o reală bucurie. Chiar mă înfurii uneori pe propria-mi pasiune deoarece e în contradicţie cu dietele de slăbire. Indiferent ce găsesc în frigider reuşesc să combin încât să iasă bine, apoi mănânc pentru că îmi place, se depune şi începe chinul. Trebuie să dau apoi jos surplusul de kilograme.

Cât de des gătiţi?

Destul de des. Sunt atât de pasionată de reţete încât atunci când le citesc mi le şi imaginez. Parcurg rândurile cu aceeaşi plăcere cu care citesc o carte. Acum îmi place o reţetă cu ciuperci de care am dat întâmplător. N-am făcut-o încă, dar e musai s-o încerc. E nevoie de ciuperci champignon mici, în care se pun pe fund bucăţele de roşii, după care se umplu cu brânză Roquefort (cu mucegai albastru). Apoi se prepară un sos bechamel (din ou, smântână, condimente, un pic de făină), se trec ciupercile prin tigaie în ulei şi se fac pane. Mi se pare foarte interesant şi abia aştept să le prepar.

Dragostea trece prin stomac?

Eu cred că pot duce mai departe ideea. A găti pentru cineva înseamnă atenţie, trudă, grijă, dragoste şi această însumare de eforturi poate câştiga aprecierea care poate duce apoi la o dragoste a cuiva.

Pentru cine vă place să gătiţi?

Mie mi-a plăcut întotdeauna să gătesc, în general. Am descoperit ceva mai târziu treaba asta, după ce am terminat facultatea şi am fost repartizată în provincie. Am fost nevoiă să plec fără să ştiu să ”gătesc” un ceai. Nu făcusem niciodată, mama îmi pregătea tot, şi uite aşa am învăţat din necesitate, după care am dezvoltat o pasiune. Poate că dacă aş fi avut o familie mare n-aş mai fi avut acelaşi entuziasm. Când vezi că truda ta de peste zi se mănâncă într-o jumătate de oră, îţi cam vine, cred, să te sui ca musca pe perete, că a doua zi trebuie s-o iei de la capăt. Eu însă având familie mică, de două persoane sau din când în când cu prieteni, a fost altceva. Când vezi că oamenii apreciază şi şterg farfuria cu ultimul dumicat de pâine, sigur că e un triumf. Te simţi foarte bine, ca la orice altă performanţă.

Vă puneţi imaginaţia la încercare pentru a vă impresiona invitaţii?

Sigur, eu mă străduiesc pentru musafirii mei. Îmi place să fac şi pentru mine lucruri complicate, nu-mi plac lucrurile simple, pentru că există pasiune. Recent am avut în vizită o fostă colegă de liceu, care locuieşte în Germania, şi i-am făcut cotlete de berbecuţ cu garnitură de orez negru în care am pus mirodenii, alune şi caju. A rămas uimită pentru că nu mâncase niciodată aşa ceva. Orice masă trebuie să fie făcută cu puţină fantezie!

Dar dulciurile, au şi ele o poveste?

În cazul meu nu prea. Nu am vrut să învăţ, dar ştiu câteva torturi cu fructe şi cu frişcă, care mă scot din situaţie când e cazul. Iar mai nou am cules de pe internet reţete cu ovăz. Îmi fac prăjituri şi chec din tărâţe de ovăz, cu ou, brânză de vaci, vanilie, praf de copt şi bucăţele de fructe. Am cumpărat şi forme de tarte, din silicon, ca să nu se lipească aluatul, pentru că nu folosesc grăsimi. Am sughiţat de cât am dat ca preţ, dar ce contează când ai pasiunea?! (râde)

Care sunt preparatele dv. preferate?

Dacă m-aş apuca să spun, am face o listă cu preparate interzise. Tot ce îngraşă, aia îmi place,  pornind de la jumări cu ceapă, la sniţele şi salată de beuf. (râde) Dar de ani de zile nu mai mănânc carne de porc simplă, ca friptură, ci o folosesc în amestec la tocături. Încerc să mă alimentez într-o manieră în care să am totuşi puţină grijă, pentru că informaţia există. Iar dimineaţa, dacă e ceva ce-mi place, este să mănânc un fruct. Iubesc citricele: mandarinele, portocalele, grepfruitul, pomelo. Simple, fără nimic altceva.

Care sunt rețetele dumneavoastră de succes?

Am să vă dezvăluiesc două dintre ele: salată de conopidă și un mix chinezesc cu pui.

Pentru salata de conopidă, se fierbe o conopidă în apă cu sare al dente, adică să rămână puţin crocantă. Apoi se taie bucăţele şi se adaugă şi caşcaval afumat, tăiat cubuleţe. După aceea se prepară maioneză (cu sare şi puţin suc de lămâie după gust) şi se adaugă usturoi pisat. Se amestecă toate ingredientele şi se pun într-un castron. Pe margine se ornează cu foi de salată verde tăiate fideluţă, iar în mijloc se poate face o floricică cu un ou tăiat şi o ridiche în centru. Această salată este un preparat perfect pentru aperitiv.

Pentru mixul chinezesc cu pui, se iau pulpe de pui dezosate şi fără pieliţă, care se prepară la grătar, cu aer fierbinte. Se pun condimente la alegere (oregano, busuioc, sare, piper, boia dulce etc.), fără ulei şi e o modalitate sănătoasă şi gustoasă de a le pregăti. Apoi se iau legume: gogoşari, ardei gras, dovlecel, ciuperci şi se pun în tigaie, tăiate bucăţele mai mari, începând cu ciupercile pentru că ele îşi lasă puţină zeamă. Fiecare dintre legume poate fi tăiată în forme diferite. De exemplu, dovleceii pot fi tăiaţi ca şi cartofii pai. Se lasă foarte puţin pe foc, încât legumele să rămână aproape crude, şi foloseşte un strop de ulei de struguri sau de alune. Se condimentează după gust, iar la final între legume poate fi pus şi un ardei iute. Apoi se taie carnea de pui în bucăţele, se adaugă peste legume, după care se pune sos de soia, sos Worcester (englezesc pentru măncăruri gătite) şi se pot adăuga doi căţei de usturoi.

Ce trucuri folosește Cristina Stamate în bucătărie?

  1. Ghimbirul ”L-am descoperit destul de târziu. Am aflat întâmplător de proprietăţile curative pe care le are şi îmi place gustul său iute. Este disponibil în multe forme: ghimbir crud, la supermarket, pe care îl folosesc la măncăruri, dar fac şi ceai. Ceaiul e deosebit: pun într-un mojar şi îl bat cu puţin zahăr brun şi o felie de lămâie. Apoi pun amestecul acesta în apă, las la fiert, iar la final strecor şi mai adaug două felii de lămâie. Există, de asemenea, ghimbir confiat şi chiar bere de ghimbir.”
  2. Ardeiul iute ”La măncărurile la care se poate adăuga ardei iute (ciorba de burtă, fripturi, tochitură) aş face o sugestie cititoarelor. Să încerce să aranjeze pe o farfurie albă, ca un ciorchine de strugure din ardei tăiat, la care adaugă o codiţă de la pătrunjel. Arată foarte bine.”
  3. Prezentarea  ”Pentru mesele festive, modul de prezentare în diverse forme atractive este la fel de important ca şi gustul mâncării.”

Citește și: Actrița Cristina Stamate a murit în această dimineață