Cristina Bălan (36 de ani), mama a doi copii diagnosticați cu sindromul Down, susține că pentru ea fiecare zi este pentru ea o luptă epuizantă, analizată cu luciditate, după perioade lungi de terapie. Lipsa de chef şi pierderea încrederii în ea însăşi sunt simptomele depresiei pe care o duce pe picioare de cinci ani.

Artista susține că la 31 de ani se simţea o femeie împlinită. Era căsătorită cu Gabi, sufletul ei pereche, şi era însărcinată cu gemeni. Însă, totul s-a năruit pentru ea, în momentul în care în a 24-a săptămâna de sarcină medicii i-au spus că există o suspiciune de sindrom Down doar la unul din gemeni, propunându-i să facă un avort medicinal, adică să-și ucidă copiii.

“ Tind să cred că s-a întâmplat în momentul în care mi s-a propus să-mi omor copiii, ăla a fost pentru mine un declic foarte nasol pentru că atunci când mi s-a pus în vedere că exista o suspiciune de sindrom Down la unul din gemeni, la ecografia din săptămâna 24 nu a fost vorba de amândoi copiii, ci numai de unul şi protocolul statului român constă în această propunere venită de la medic către pacient, se propune avortul medicinal, care în teorie sună foarte bine. Medicinal sună curat, dar înseamnă să ţi se provoace o naştere  şi copiii să fie lăsaţi să moară. Conştientizând toată treaba asta, chiar atunci, în timp real. pur şi simplu mi s-a pus aşa un întuneric. Aveam şi eu o burtică de gravidă, o iubeam, aveam doi copii care mişcau, aveau nume, aici era Toma, aici era Matei. (…)La 24 de săptămâni, erau copii.  Se nasc copii prematur la 24 săptămâni și medicii se luptă  să-i salveze. În cazul meu,  mi s-a spus că pot să-i omor. M-am simțit de parcă aveam două rebuturi în burtă. A fost foarte nasol sentimentul”, a declarat Cristina.

Cristina Bălan s-a gândit să se sinucidă

Însă coșmarul Cristinei abia începea. După doar şapte săptămâni de la acest episod, Cristina a născut prematur într-un spital de stat.

“Nu mi s-a oferit niciun fel de consiliere, nimeni nu m-a întrebat cum sunt, cum mă simt. Lasă că aveau suspiciune de sindromul Down, dar născusem prematur, (…), ceea ce înseamnă foarte multe complicații de ordin medical(…).Am ajuns acasă cu doi copilași foarte mititei, care nu erau nici cât un copil născut la termen. Am luat foarte mult în greutate, lucru care a contribuit la depresie. Ajunsesem la 100 de kilograme, abia mă mișcam, gâfâiam aproape din orice, nu mai aveam chef nici de cântat”, povesteste Cristina, care a mărturisit că a vrut chiar să se sinucidă pentru a scăpa de durerea de a-și vedea copiii așa.

 „Un om sănătos nu se gândeşte cum să sară de la etaj, dar pentru un depresiv e o opţiune. M-am gândit că n-ar fi mai simplu, că dacă nu am poftă de viaţă, dacă tot sunt nașpa şi urâtă şi netalentata, n-ar fi mai simplu să nu mai fiu? Depresia îţi alterează toate percepţiile, nu mai ai încredere în tine, te vezi cea mai urâtă persoană, cea mai nasoală, cea mai defectă, nu mai aveam nici pofta de cântat”, a mai spus Cristina.

Artista a dezvăluit că se luptă și în prezent cu depresia, iar când a participat la Vocea României era într-un moment foarte critic, iar comentariile telespectatorilor au afectat-o foarte tare.

Citește și: Salman Khan și Iulia Vântur, prima imagine împreună extrem de apropiați. Ce bine le stă

Cu premiul câștigat la „Vocea României”, Cristina și soțul ei și-au construit o casă, în apropierea Bucureștiului

“La Vocea României eram într-o depresie cruntă. Eu nu ştiu cum am reuşit sa trec peste concursul ăla şi să-l mai şi câştig. (…)În timpul concursului mi se părea că eu cânt cel mai prost dintre toţi, nu vorbesc prostii, nu vreau să exagerez. Toată lumea mi se părea că are voce mai bună, tehnică mai bună, toată lumea e mai frumoasă, toate fetele sunt superbe, iar eu sunt îngrozitoare. Chiar mă gândeam că eu chinui lumea și că toată lumea zice ce-i cu urâtania aia la TV? După aia au venit comentariile din partea oamenilor: “n-ai meritat, ai urlat, ai falsat”. Ghici ce? Gândeam: îmi pare rău, aveţi dreptate, îmi pare rău că am câştigat premiul ăla”, mai spune Cristina.

Nick Miller, psihiatru cu 35 de ani de experienţă şi preşedinte al Asociaţiei de Psihoterapie din Elveţia, susţine că neputinţa de a schimba ceva atunci când apare o situaţie de viaţă extrem de grea precum cea a Cristinei este atât de dureroasă încât cu greu ţi-o poţi imagina.

“Depresia este expresia unei dureri psihice în care persoana intră pentru că nu găseşte o soluţie la conflictul pe care îl are sau la situaţia de viaţă pe care o are şi negăsind o soluţie consideră că ea sau el este în neputinţă, ori neputinţa cred că este cea mai penibilă situaţie umană să nu poţi să faci nimic. Să-ţi salvezi copilul, să-ţi ameliorezi situaţia să schimbi ceva, această neputinţă este critic de dureroasă”, a declarat Dr. Nick Miller pentru Pro TV.

Cu premiul câştigat la Vocea României, Cristina și soțul ei au construit o casă la ţară, în apropierea Bucureştiului.

Citește și: