La 80 de ani, împliniți pe 20 octombrie anul trecut, Costel Constantin a decis să încheie o carieră înfloritoare și îndelungată, în teatru și film.

„Weekendul care a trecut a adus multe emoții în Teatrul Național din București, pentru că un mare actor al scenei românești a decis să se retragă din activitate.

Domnul Costel Constantin a împlinit anul acesta 80 de ani și 60 de ani de carieră, cu zeci de roluri atât în teatru, cât și în film și televiziune. Iar spectacolul „Omul care a văzut moartea”, în regia lui Dan Tudor, a împlinit 10 ani de la premieră și peste 225 de reprezentații! Spectatorii prezenți în Sala Pictură la acest eveniment au fost privilegiații care au văzut ultima reprezentație, plină de emoții, lacrimi șterse pe furiș, atât pe scenă, cât și în sală!

Au urmat torturi, șampanie și flori, îmbrățișări și mulțumiri!

Vă mulțumim, domnule Costel Constantin! Suntem onorați și fericiți că ne-ați fost coleg și prieten atâția ani, am râs împreună la zeci și sute de glume și bancuri, v-am admirat în roluri deosebite și am apreciat talentul, puterea și profesionalismul care v-au caracterizat în fiecare zi de repetiții și în fiecare seară în care ați încântat publicul pe scenă! Cu siguranță ne vom reîntâlni în TNB, unde tinerii actori au atâtea de învățat de la Dumneavoastră! VĂ MULȚUMIM! Colegii și prietenii din TNB”, este mesajul publicat pe pagina oficială de Facebook a TNB. FOTOGRAFII: CINEMAGIA, FACEBOOK, TNB

costel-constantin-3SeparatorVEZI  GALERIA  FOTOPOZA 1 / 10

Costel Constantin, 60 de ani dedicați scenei

Costel Constantin este societar de onoare al Teatrului Naţional Bucureşti şi a jucat alături de maeştri precum Grigore Vasiliu Birlic, George Calboreanu sau Dina Cocea, iar în film a colaborat cu regizori consacraţi precum Lucian Pintilie, Mircea Daneliuc, Andrei Blaier sau Dan Piţa.

Născut în 1942, Costel Constantin a absolvit Institutul de Artă Teatrală şi Cinematografică din Bucureşti (promoţia 1964, clasa Beate Fredanov), avându-i drept colegi pe Ion Caramitru, Virgil Ogăşanu, Ilinca Tomoroveanu, Florina Cercel, Ştefan Radof, Valeria Seciu şi mulţi alţii, notează Agerpres.

A debutat ca actor la Teatrul Naţional din Iaşi, unde a activat în perioada 1965-1969, iar din 1969 a devenit actor al Teatrului Naţional din Bucureşti, unde a apărut în numeroase roluri principale din piese de Shakespeare, Gogol, Moliere sau Caragiale.

Face parte din galeria actorilor de mare valoare ai scenei româneşti care au interpretat memorabil rolul lui Ştefan cel Mare (din „Apus de soare” de Barbu Ştefănescu Delavrancea), alături de Constantin Nottara, George Calboreanu şi George Vraca.

Pe marile ecrane a debutat în pelicula „Porţile albastre ale oraşului” (1973, regia Mircea Mureşan), iar de atunci au urmat numeroase lungmetraje, printre care „Ion: Blestemul pământului, blestemul iubirii” (r. Mircea Mureşan), „Ediţie specială” (r. Mircea Danieliuc), „De ce trag clopotele, Mitică?” (r. Lucian Pintilie), „Buletin de Bucureşti” (r. Virgil Calotescu), „Căsătorie cu repetiţie” (r. Virgil Calotescu), „Misterele Bucureştilor” (r. Doru Năstase), „Balanţa” (r. Lucian Pintilie), „Pepe & Fifi” (r. Dan Piţa), „Dulcea saună a morţii” (r. Andrei Blaier). Printre serialele TV în care s-a remarcat mai târziu se numără „Aniela” sau „Iubire şi onoare”.

Povestea de dragoste dintre Costel Constantin și soția sa, Mihaela

Costel Constantin și soția sa, Mihaela Constantin, s-au cunoscut în 1974 și s-au căsătorit în 1977. Amândoi mai au câte un mariaj la activ.

Sunt și părinți, fiecare având câte un băiat din căsniciile anterioare, potrivit Dcnews.ro Vlad este un medic apreciat și profesor la Facultatea de Medicină, iar Tudor a jucat timp de 10 ani rugby în Franța, în momentul de față fiind om de afaceri, ocupându-se de vânzarea de mobilă. Artistul este chiar și bunic, nepotul lui făcând tot rugby, iar nepoata fiind studentă la Facultatea de Drept.

Costel Constantin își adoră soția și a vorbit mereu la superlativ de femeia vieții lui. “Dacă nu ai o mână forte, care să te susţină, nu reuşeşti. În cazul meu, norocul a însemnat întâlnirea cu soţia mea, Mihaela. Fiecare venim după o altă experinţă şi fiecare a adus ceva în relaţia asta. Ne completăm.

O relaţie ca să funcţioneze, trebuie consolidată. Trebuie să dublezi permanent cu inteligenţă şi sensibilitate. Asta presupune o mare cheltuială de energie, de răbdare, ca să nu mai vorbim de multă, multă dragoste. Cu timpul, într-un cuplu ajungi să simţi, să reacţionezi în acelaşi fel la o bucurie, la o durere, la o încercare mai serioasă. Uneori te laşi dus de probleme şi dacă nu ai pe cineva care să te domoleasca, nu rezişti”, povestea actorul în “Cronica română”.

Citește și: Ștefan Iordache ar fi împlinit 82 de ani. Sanda Ladoși, dezvăluire emoționantă despre marele actor: „Regretul său și al meu a fost că…”

Citește și: Cine este Anna Török, soția lui Florin Piersic, pentru care a scris o carte! Care sunt femeile care s-au iubit cu marele actor