„Balul s-a sfârşit. Tancredi a plecat să danseze cu stelele…”, a reacţionat actriţa italiană Claudia Cardinale (86 de ani) la moartea lui Alain Delon, partenerul ei din «Ghepardul», într-un mesaj transmis duminică.
Referindu-se la Tancredi, personajul interpretat de Alain Delon în filmul cult „Ghepardul” (1963), al lui Luchino Visconti, Claudia Cardinale a adăugat: „Lumea îmi cere să spun câteva cuvinte… dar tristeţea este mult prea intensă. Mă alătur durerii copiilor săi, a celor dragi şi a fanilor săi…”.
„Per sempre tua (Pentru totdeauna a ta), Angelica”, a încheiat Claudia Cardinale, semnând numele propriului personaj din film, care a câştigat Palme d’Or la Festivalul de la Cannes.
Moartea lui Alain Delon, care s-a stins pe 18 august, la vârsta de 88 de ani, a ţinut prima pagină a ziarelor duminică, în Italia, unde actorul şi-a petrecut o mare parte din carieră în anii 1950 şi 1960. FOTOGRAFII: PROFIMEDIA
VEZI GALERIA FOTOPOZA 1 / 7„Ghepardul”, unul dintre cele mai importante filme din istoria cinematografiei mondiale
„Ghepardul” („Il Gattopardo”), regizat de Luchino Visconti și lansat în 1963, este un film clasic al cinematografiei italiene, bazat pe romanul cu același nume scris de Giuseppe Tomasi di Lampedusa.
Acțiunea filmului se desfășoară în Sicilia, în timpul perioadei de unificare a Italiei din secolul al XIX-lea, cunoscută sub numele de „Risorgimento”. Filmul explorează declinul aristocrației italiene și ascensiunea noii clase burgheze, toate acestea fiind prezentate prin prisma familiei aristocratice Salina.
Ce roluri au avut Alain Delon și Claudia Cardinale în „Ghepardul”
Alain Delon joacă rolul lui Tancredi Falconeri, un tânăr prinț și nepot al personajului principal, Prințul Don Fabrizio Salina (interpretat de Burt Lancaster). Tancredi este un personaj complex, care îmbină șarmul cu ambiția și oportunismul. El se alătură mișcării revoluționare pentru a-și asigura un viitor într-o societate în schimbare, ceea ce îl determină să își ajusteze poziția socială și politică pentru a supraviețui noii ordini.
Claudia Cardinale interpretează rolul Angelicăi Sedara, o tânără frumoasă și inteligentă, fiica primarului bogat Don Calogero Sedara. Angelica devine iubita și mai târziu soția lui Tancredi. Relația lor este una simbolică, reprezentând alianța strategică dintre vechea aristocrație și noua burghezie. Angelica, cu frumusețea și vitalitatea ei, simbolizează noua ordine socială care începe să domine Sicilia.
„Ghepardul” a fost apreciat atât pentru povestea sa puternică, cât și pentru interpretările actorilor. Alain Delon și Claudia Cardinale au avut performanțe memorabile, contribuind semnificativ la succesul filmului. Pelicula este cunoscută și pentru decorurile sale fastuoase și costumele elaborate, care au reușit să recreeze atmosfera aristocratică a Siciliei din secolul al XIX-lea.
„Ghepardul” a fost distins cu Palme d’Or la Festivalul de Film de la Cannes în 1963 și rămâne unul dintre cele mai importante filme din istoria cinematografiei mondiale.
VEZI GALERIA FOTOPOZA 3 / 7Alain Delon și Claudia Cardinale, prieteni și atât
Alain Delon și Claudia Cardinale au avut o relație profesională apropiată și au fost parteneri de ecran în mai multe filme celebre, printre care „Ghepardul” („Il Gattopardo”, 1963) și „Cercul roșu” („Le Cercle Rouge”, 1970). Deși au fost parteneri de ecran și au avut o chimie evidentă în filmele în care au jucat împreună, nu există dovezi că ar fi avut o relație romantică în afara platourilor de filmare.
În interviuri ulterioare, atât Delon, cât și Cardinale au vorbit despre aprecierea pe care o aveau unul pentru celălalt, subliniind că, deși nu au fost implicați romantic, au avut o legătură specială datorită muncii lor comune și a respectului reciproc.
𝐀𝐛𝐨𝐧𝐞𝐚𝐳a-𝐭𝐞 𝐥𝐚 𝐧𝐞𝐰𝐬𝐥𝐞𝐭𝐭𝐞𝐫𝐮𝐥 𝐋𝐢𝐛𝐞𝐫𝐭𝐚𝐭𝐞𝐚𝐩𝐞𝐧𝐭𝐫𝐮𝐟𝐞𝐦𝐞𝐢 – https://tinyurl.com/libertateapentrufemei și vei primi direct în inbox selecția celor mai importante știri ale zilei: vedete, sănătate, sfaturi practice, horoscop, religie, povești de viață.
Citește și: A murit Alain Delon, titanul seducător al cinematografiei. Mesajul copiilor lui, care i-au stat la căpătâi