Seniorii regali au declarat că o vor însoți pe regină la viitoarele angajamente publice, după moartea prințului Philip, cu care s-a iubit timp de 73 de ani.

Prințul Charles, Camilla, prințul William și Kate Middleton o vor însoți o dată sau de două ori pe săptămână la toate aparițiile publice până când perioada de doliu se va încheia pe 22 aprilie. Mai mult, prințul Edward și prințesa Anne se va alătura Suveranei când aceasta își va relua îndatoririle regale.

„Oficialii înalți și membrii familiei au avut de mult timp grijă să se asigure că ea va primi mai mult sprijin în viitor și pare rațional să înceapă să facă acest lucru acum”, a spus o sursă pentru The Sun.

„Dacă un părinte moare, copiii – și, în acest caz, nepoții – fac un pas în față pentru a ajuta să umple golul lăsat de acesta. Niciun om nu ar putea vreodată să-l înlocuiască pe ducele de Edinburgh, dar poate dacă ei se unesc toți, vor reuși să umple o parte din spațiul pe care el l-a lăsat în urmă”, a mai spus o sursă.

„Au început să planifice de mult timp că regina să aibă un membru al familiei regale alături de ea, ori de câte ori este posibil sau adecvat. (…) De când a început pandemie, o mare parte din activitatea familiei regale a fost deja preluată de prințul Charles, Camilla, prințul William și Catherine. Este un mod foarte practic de a o sprijini pe regină. Majestatea Sa apreciază cu adevărat acest efort”, a precizat și a treia sursă, adăugând: „Dar vom vedea că membrii familiei vor prelua mai multe titluri și unele dintre îndatoririle mai împovărătoare din punct de vedere fizic pe care le are regina și o vor însoți ori de câte ori va părăsi o reședință regală”.

Regina urmează să se întoarcă la muncă după înmormântarea lui Philip și va supraveghea Deschiderea sesiunii Parlamentului, ce va avea loc luna viitoare. Surse au spus că monarhul intenționează să participe la evenimentul ceremonial din 11 mai și să țină discursul anual, urmând să fie însoțită de fiul ei Charles.

Ea a supravegheat aproape fiecare deschidere a Parlamentului de la preluarea tronului în 1952, cu excepția a două ocazii. A ratat evenimentul în 1959 și din nou în 1963, când era însărcinată cu Andrew și apoi cu Edward. Ducele a însoțit-o de fiecare dată la acest eveniment anual, înainte ca el să se retragă din funcția publică în 2018, cu excepția unei singure, dăți, când era în spital.

O sursă din casa regală a declarat că există o „diferență reală” între angajamentele la care a participat regina singură, comparativ cu atunci când era însoțită de Philip, și rolul lui va fi preluat de Charles, ci nu de William așa cum sperau britanicii.

„Va veni însoțită Charles. De câte ori Philip a fost alături de ea, regina a fost întotdeauna mult mai fericită și mai relaxată. Avea o sclipire reală în jurul ei. Deoarece aveau o relație de modă veche, era ușor să proiectezi sau să asumi cum ar fi. Au avut o tandrețe și o dragoste foarte mare și respect unul față de celălalt. Trecerea lui este o pierdere imensă, imensă pentru ea. Așadar, e important ca alți membri apropiați din familia ei să preia acest rol”, a mai explicat sursa.

Prințul Philip a murit la 99 de ani, pe 9 aprilie, și va fi înmormântat pe 17 aprilie, în cadrul unei ceremonii private la Capela Sfântul Gheorghe, din Windsor, la care vor participa doar 30 de persoane. Trupul lui neînsuflețit nu va fi depus în Londra și nicio procesiune nu va avea loc, așa cum era planificat inițial, din cauza restricțiilor impuse de pandemie. Ceremonia va fi însă televizată și un serviciu memorial se va ține probabil când situația provocată de coronavirus va fi ținută sub control.

Citește și:

Ce a dezvăluit prințul William despre prințul Philip și soția lui, Kate Middleton. Copiii lui erau topiți după duce

Prințul Harry face dezvăluiri neștiute despre bunicul lui