Invitat la podcastul produs și găzduit în exclusivitate de canalul de Youtube Happyfish „Boomerul și Milenialu’”, cu Silviu Petcu și Alexandru Zob, celebrul bucătar și blogger culinar a ajuns la concluzia că românii sunt încă foarte închiși și, chiar dacă am vrea, încă nu știm să fim ospitalieri: „nu ne-am dus destul la școală, nu suntem destul de antrenați și încă suntem prea tineri, prea proaspăt ieșiți dintr-un beci. Nu trebuie să uităm lucrul ăsta, că noi am trăit într-o pivniță mai bine de jumătate de secol. Am ieșit din ea și am început să alergăm ca un câine care a rupt lanțul și încă nu am obosit de la alergare. Când vom obosi și ne vom așeza un pic, vom începe să ne mai revenim, dar o să mai dureze”, a povestit el. 

Mai mult, chef Hădean crede că nu ar trebui „să ne mințim pe noi românii” și să spunem că suntem un popor ospitalier: oamenii care lucrează în ospitalitate nu prea sunt. Eu văd la cei cu care lucrez eu și mă chinui cu mulți dintre ei, în special din zona asta de servire, să se deschidă, să poată să aibă o conversație cu un oaspete. Oaspetele nu e o pușculiță din care să mai scoți încă doi lei, trebuie să se simtă și el bine. Miza este să-i oferim ceva, nu să obținem de la el. Să nu ne mai gândim ‘ce am putea obține de la fraierul ăsta?’, a explicat bucătarul. 

Vara, chef Hădean lucrează la restaurantul său de pe litoralul românesc 

La podcast, cunoscutul bucătar recunoaște că în sezonul estival a lucrat de miercuri până duminică, de dimineață până noaptea: sincer, eu nu aș munci lângă grătar 19 ore pe zi, dacă aș avea pe cine să pun să muncească măcar pe un sfert. Eu cred că o să fie tot mai greu în anii care urmează, să găsim oameni care să fie dedicați. Poți să-mi spui că ți-ar plăcea să ai o cârciumă. Dar te întreb dacă ți-ar plăcea să stai măcar opt ore lângă grătar în soare ca să vezi cum e? Sau ți-ar plăcea să speli vase când omul de la vase nu mai e acolo sau să dai cu mopul când vezi că nu mai are nimeni cine să dea? Dacă ți-ar plăcea să faci toate astea, atunci deschide-ți o cârciumă, a mai continuat chef Hădean. 

Când vine vorba despre salariile de la noi sau din străinătate, bucătarul crede că „oamenii care muncesc și care produc bani sunt plătiți bine oriunde”. 

Poți urmări podcastul integral pe YouTube