Cuprins
Cântăreaţa americană Taylor Swift se numără printre cei 256 de noi miliardari ai lumii într-un „an uimitor” pentru oamenii bogaţi, potrivit celui mai recent clasament al averilor celebrităţilor din lume, publicat marţi, 2 aprilie, de revista Forbes și detaliat de News.ro.
Cu o avere netă estimată acum la 1,1 miliarde de dolari, Taylor Swift, artista originară din Pennsylvania, devine primul artist, bărbat sau femeie, care a depăşit pragul de zece cifre doar datorită veniturilor obţinute din muzica sa.
În mai puţin de un an, Taylor Swift şi-a văzut averea crescând cu 360 de milioane de dolari, în mare parte datorită efectelor economice ale turneului său grandios, cu 152 de concerte, „The Eras Tour”. Potrivit mai multor estimări, „Eras” este pe cale să devină seria de concerte cu cele mai mari încasări din istoria muzicii.
VEZI GALERIA FOTOPOZA 1 / 7Taylor Swift este oficial miliardară
Turneul Eras, un mega-concert cu peste 40 de melodii, care se întinde pe aproape trei ore şi jumătate, a generat vânzări de bilete de peste 700 de milioane de dolari numai în SUA, potrivit Bloomberg – asta înainte de a include etapa internaţională cu 89 de date.
Turneul, care se va încheia pe 8 decembrie la Vancouver (Canada), i-a adus deja 190 de milioane de dolari, potrivit Forbes.
Revista estimează că, de la începutul carierei sale, Taylor Swift a câştigat peste 500 de milioane de dolari din drepturi de autor şi concerte.
Pe lângă faptul că este cântăreaţă şi autoare sau coautoare a aproape tuturor melodiilor sale, artista de 34 de ani este şi producătoare sau coproducătoare, ceea ce îi multiplică sursele de venit. De asemenea, ea a reînregistrat primele şase albume ale sale, pentru care nu deţinea drepturile de înregistrare originale.
Potrivit Forbes, catalogul ei muzical valorează în prezent aproximativ 500 de milioane de dolari. Revista adaugă la această avere proprietăţi evaluate la un total de 125 de milioane de dolari, precum şi un avion privat, estimat la 10 milioane de dolari.
Creşterea bruscă a averii personale a artistei se datorează şi filmului The Eras Tour, un montaj a două dintre concertele ei, care a avut încasări de 261 de milioane de dolari în box office-ul mondial.
Taylor Swift nu este singurul artist muzical care a intrat în cercul foarte exclusivist al miliardarilor celebri. Ea a fost deja depăşită de rapperul Jay-Z, de cântăreaţa Rihanna şi de cântăreţul Jimmy Buffett, dar toţi îşi datorează o parte din avere investiţiilor în activităţi care nu au legătură directă cu muzica.
Ce vedete au mai devenit miliardare în dolari, în 2024
Producătorul de televiziune Dick Wolf (1,2 miliarde de dolari), creierul din spatele unor emisiuni precum Law & Order şi Chicago, este, de asemenea, nou pe lista miliardarilor, la fel şi Magic Johnson, celebrul baschetbalist din NBA care şi-a făcut cu adevărat averea după retragere, prin afaceri inteligente şi participaţii la mai multe echipe sportive, una dintre cele mai bune căi de îmbogăţire.
Aceştia se alătură celor aproape o duzină de alţi miliardari celebrităţi, printre care George Lucas (5,5 miliarde de dolari), Michael Jordan (3,2 miliarde de dolari) şi Kim Kardashian (1,7 miliarde de dolari).
Cine sunt cei mai bogați oameni din lume
Aşadar, potrivit Forbes, sunt cu 141 de miliardari mai mulţi decât în 2023 şi cu 26 mai mulţi decât recordul anterior, stabilit în 2021. Pentru clasamentul din acest an, Forbes a folosit preţurile acţiunilor şi ratele de schimb din 8 martie 2024.
Cea mai bogată persoană de pe planetă este Bernard Arnault, proprietarul majoritar al conglomeratului de bunuri de lux LVMH, a cărui avere, potrivit Forbes, a crescut cu 10%, ajungând la 233 de miliarde de dolari.
Elon Musk se află pe locul al doilea, cu 195 de miliarde de dolari, o creştere de 8% faţă de anul trecut. Imediat după el, pe locul 3, se află Jeff Bezos, de la Amazon, care are o avere estimată la 194 de miliarde de dolari.
Două treimi dintre miliardarii planetei sunt mai bogaţi decât în urmă cu un an. Însă nimeni nu a câştigat mai mult decât Mark Zuckerberg, fondatorul Facebook. Cu un salt de 116,2 miliarde de dolari într-un singur an, el a ajuns la această performanţă datorită faptului că acţiunile Meta aproape că s-au triplat, pe fondul concedierilor pentru reducerea costurilor şi al pariurilor mari pe inteligenţa artificială şi pe metavers.
Zuckerberg se află pe locul 4 în clasamentul Forbes 2024, cu o valoare estimată a averii la 177 de miliarde de dolari, cea mai mare pe care a avut-o vreodată. Larry Ellison de la Oracle, cu o valoare estimată la 141 de miliarde de dolari, completează top 5.
Şase români sunt în lista Forbes cu miliardarii lumii
România are şase reprezentanţi în clasamentul miliardarilor lumii publicat marţi de revista Forbes: Daniel Dines, Ion Ţiriac, fraţii Dragoş şi Adrian Pavăl, Ion Stoica şi Matei Zaharia. Averile lor însumate totalizează 10,6 miliarde de dolari, scrie News.ro.
Daniel Dines, 2,7 miliarde de dolari
Cel mai bogat român este Daniel Dines, în vârstă de 52 de ani, cofondatorul şi CEO-ul companiei din domeniul tehnologiei UiPath, cu o avere estimată de Forbes la 2,7 miliarde de dolari. El ocupă locul 1.238 în clasamentul în care figurează 2.781 de persoane din întreaga lume cu averi de cel puţin un miliard de dolari.
UiPath, primul „unicorn” românesc, este o companie de automatizare robotică a proceselor, care a fost listată la Bursa de Valori din New York în aprilie 2021.
Dines, absolvent al Universităţii Bucureşti, trăieşte în prezent la New York şi a intrat în topul Forbes în 2020. Averea lui a crescut în 2024 cu 1,1 miliarde de dolari faţă de 2023, dar vârful l-a atins în 2021, anul listării la bursa din New York, când a fost evaluată la 6 miliarde de dolari.
Ion Țiriac, 2,1 miliarde de dolari
Al doilea cel mai bogat român este Ion Ţiriac, cu o avere de 2,1 miliarde de dolari. În vârstă de 84 de ani, fostul tenismen a făcut avere în domeniul bancar şi al asigurărilor, în real estate şi auto, ocupând locul 1.545 în clasamentul Forbes în care a intrat prima dată în 2019, cu o avere estimată atunci la 1,2 miliarde de dolari. Acum, în 2024, Ţiriac a atins cea mai mare valoare estimată a averii, în uşoară creştere faţă de anul trecut, când era evaluată la 2 miliarde de dolari.
Dragoș Pavăl, 2 miliarde de dolari
Pe locul 1.623 în clasamentul Forbes, cu o avere de 2 miliarde de dolari, figurează Dragoş Pavăl, 57 de ani, cofondatorul lanţului de magazine de construcţii şi bricolaj Dedeman. Intrat în 2022 în rândul miliardarilor lumii, averea sa este în ascensiune, crescând de la 1,5 miliarde la 1,7 miliarde în 2023 şi ajungând la 2 miliarde în 2024.
Adrian Pavăl, 1,4 miliarde de dolari
Fratele său, Adrian Pavăl, 55 de ani, cofondator Dedeman, are o avere estimată la 1,4 miliarde de dolari şi este pe locul 2.152 în lista Forbes. Şi el a intrat în top tot în 2022, cu un miliard de dolari, atingând 1,1 miliarde de dolari în 2023 şi crescând la 1,4 miliarde în 2024.
Fraţii Pavăl şi-au fondat afacerea în 1992, cu o singură locaţie, în Bacău, iar acum a ajuns la 57 de magazine, cu o cifră de afaceri de 2 miliarde de dolari, având în stoc aproximativ 60.000 de produse, de la unelte şi materiale de construcţii până la mobilier şi electrocasnice. Fraţii Pavăl deţin, de asemenea, acţiuni la mai multe companii româneşti cotate la bursă şi un portofoliu de proprietăţi imobiliare în Bucureşti şi în Cluj-Napoca.
Ion Stoica, 1,2 miliarde de dolari
Al cincilea miliardar al României este Ion Stoica, 59 de ani, cofondator şi preşedinte executiv al startup-ului de software Databricks, evaluat la 38 de miliarde de dolari în august 2021. Printre investitori se numără giganţii cloud Microsoft şi Amazon.
Stoica ocupă locul 2.410 în clasamentul Forbes, cu o avere de 1,2 miliarde de dolari, ca şi anul trecut, dar în scădere faţă de 2022 când era evaluată la 1,6 miliarde de dolari.
Cu doctorat la Universitatea Carnegy Melon, Stoica locuieşte în Statele Unite. El a fost CEO-ul iniţial al Databricks de la înfiinţarea sa în 2013 până la începutul anului 2016, când a cedat poziţia cofondatorului Ali Ghodsi. Înainte de Databricks, Stoica a cofondat start-up-ul de streaming video Conviva. De asemenea, el este profesor de informatică la UC Berkeley. Stoica a cofondat Databricks alături de şase colaboratori de la UC Berkeley care au construit popularul motor de analiză a datelor Apache Spark. Databricks foloseşte inteligenţa artificială pentru a ajuta companiile să stocheze şi să utilizeze datele lor.
Matei Zaharia, 1,2 miliarde de dolari
Pe aceeaşi poziţie în clasamentul Forbes, 2.410, figurează şi partenerul său de afaceri, Matei Zaharia, 38 de ani, cofondator şi director de tehnologie al startup-ului de software Databricks. Are o avere estimată la 1,2 miliarde de dolari. Cu doctorat la Universitatea Berkeley din California şi absolvent al Universităţii Waterloo, el este creierul din spatele popularului motor de analiză Apache Spark, care a fost conceput pe când era un student de 24 de ani şi făcea doctoratul la UC Berkeley.
Spark a stabilit un record mondial pentru viteza de sortare a datelor în 2014 şi i-a adus lui Zaharia un premiu pentru cea mai bună disertaţie de informatică a anului. În 2013, Zaharia şi şase colaboratori de la UC Berkeley au cofondat Databricks, al cărui software este construit pe Spark. El a condus dezvoltarea mai multor funcţii noi, cu inteligenţă artificială, dincolo de Spark.
𝐀𝐛𝐨𝐧𝐞𝐚𝐳𝐚̆-𝐭𝐞𝐥𝐚𝐧𝐞𝐰𝐬𝐥𝐞𝐭𝐭𝐞𝐫𝐮𝐥𝐋𝐢𝐛𝐞𝐫𝐭𝐚𝐭𝐞𝐚𝐩𝐞𝐧𝐭𝐫𝐮𝐟𝐞𝐦𝐞𝐢 – https://tinyurl.com/libertateapentrufemei și vei primi direct în inbox selecția celor mai importante știri ale zilei: vedete, sănătate, sfaturi practice, horoscop, religie, povești de viață.
Citește și: Laurette vorbește despre Ion Țiriac: „Țiri, că eu așa îi zic, o să rămână acolo la corason, la sufletul meu”
Citește și: 7 românce căsătorite cu unii dintre cei mai bogați oameni din lume