Show-ul „Românii au talent” a revenit la PRO TV vineri, 9 februarie, cu sezonul 14. Încă din prima ediție am avut parte de spectacol, căci juriul a fost darnic și a apăsat de două ori butonul auriu. Un golden buzz a primit Emanuel Barica, desenatorul genial care a ajuns pe străzi, după ce tatăl lui a pierdut casa la barbut. Andi Moisescu l-a trimis direct în semifinală.
Cel de-al doilea golden buzz al serii a mers la BBoy Nana, un puști talentat din Taiwan, în vârstă de 8 ani, care a pus în scenă un dans pe cât de dificil, pe atât de spectaculos. A dansat stând în cap, a sărit în cap prin rotire, s-a învârtit ca un titirez și a creat un adevărat spectacol. Cel care i-a dat golden buzz a fost Mihai Bobonete.
Povestea lui BBoy Nana o puteți citi AICI, iar acum revenim la artistul stradal Emanuel Barica, a cărui poveste chiar poate inspira un film.
Emanuel Barica, în vârstă de 29 de ani, este artist stradal în Berlin și impresionează pe oricine se oprește să-i admire opera. Emanuel Barica a învățat să deseneze în jurul vârstei de 14 ani, după ce a văzut desenele japoneze la televizor, când era în vizită la vecini.
Emanuel provine dintr-o familie de etnie romă. Au locuit cu toții, în București, într-o vilă, dar tatăl său a pierdut casa la un joc de barbut când concurentul avea 4 ani. În urma acestei situații, Emanuel și cei 4 frați au plecat cu toții în Botoșani, pentru că nu aveau unde să lociuască și s-au mutat la bunici, scrie Pro Tv.
Operele sale au fost expuse în galeriile din Linz, Paris sau Berlin
Din cauza situației grele prin care trecea familia lui, Emanuel a fugit de acasă la vârsta de 5 ani și a locuit timp de 6 luni pe străzi, în București. Poliția l-a găsit și l-a dus înapoi, în sânul familiei. Ca să își câștige existența, mama lui Emanuel vindea fructe și legume și lucra ca menajeră în casele oamenilor înstăriți. Dar femeia nu este bine acum, spune Emanuel.
„Mama are schizofrenie, trăiește pe stradă, în Botoșani. Am încercat să o ajut, dar nu merge… are tulburare de personalitate. Am realizat că nu mai am nici mamă într-un fel… Viața mea a fost ca un fel de examen”, a povestit în testimonialul de la „Românii au talent”.
După mai mulți ani, Emanuel Barica, a reușit să ajungă în Germania și a început să facă desene pe stradă. De la începuturi modeste ca artist stradal, Emanuel a ajuns să-și expună lucrările în galerii de artă din Berlin, Paris sau Linz.
:contrast(8):quality(75)/https://thumbor.unica.ro/unsafe/920x0/smart/filters:format(webp):contrast(8):quality(75)/https://www.libertateapentrufemei.ro/wp-content/uploads/2024/02/emanuel-barica-1.jpg)
„Fiecare lucrare a mea este ca un dans al vieții. Parcă vreau să îmbrățișez arta pentru că mi-a fost aproape în tot timpul ăsta. M-a ținut ferit de toate lucrurile rele și primejdioase. Mi-a fost și prieten, și iubită, și mamă, și tată. Și cu arta am adus oamenii aproape de mine”, a povestit Emanuel Barica.
Jurații de la „Românii au talent” au fost impresionați, fascinați, iar Andi Moisescu i-a oferit primul golden buzz din acest nou sezon.
„Emanuel, aș vrea să știi că desenul tău a prins viață cred că de la primele linii. Iar ceea ce am văzut aici este exact neașteptatul după care tânjesc de fiecare dată când vin într-un nou sezon Românii au talent. Iar tu aici ai venit și ai pus în aceeași ecuație: viață, poveste, desen, suferință, dragoste, mii de chipuri… ai fost dirijorul acestui moment și în același timp orchestra întreagă.
Dacă ăsta nu e un moment fenomen, atunci nu știu ce mai e… Pentru mine este fără doar și poate momentul fenomen al acestui sezon, iar tu reprezinți pentru mine un fenomen”, a spus Andi Moisescu.
Ce se scrie în Germania despre Emanuel Barica
În Germania, Emanuel Barica este ajutat de o organizație non-profit, care îi promovează munca și îi sprijină interesele. Iată ce scriu reprezentanții fundației Kai Dikhas despre românul nostru.
:contrast(8):quality(75)/https://www.libertateapentrufemei.ro/wp-content/uploads/2024/02/emanuel-barica-8-576x1024.jpg)
„Emanuel Barica este un tânăr artist, acum celebru în rândul rromilor din Berlin. A participat la expoziția noastră, „Young Romani Artists” și, cel mai recent, la expoziția „Heterotypie X 3”, curatoriată de Dr. Alvaro Garreaud. Cu sârguință și talent, el își dezvoltă „desenul intuiției”.
Folosește adesea muzică și dansează în timp ce desenează. Locul lui de muncă este strada, adesea aglomerată, Alexanderplatz din Berlin, unde creează în mod constant lucrări noi, în aplauzele publicului. Arta lui Barica s-a îndepărtat de mult de portretele realiste simple și a căpătat propriul limbaj pictural.
El transpune duritatea realității vieții de pe stradă, în lucrări picturale adesea poetice, pe care le realizează cu stilou, fineliner sau cerneală în culori reduse, dar și puternice.
Arta sa nu este niciodată direct politică, dar atitudinea sa este: rromul român se vede pe sine ca pe un activist artistic, care militează pentru nevoile minorității rrome, pentru recunoașterea trecutului și pentru depășirea unui prezent dificil, marcat de excludere”, este prezentarea de care are parte Emanuel, pe site-ul fundației Kai Dikhas, care-i publică și câteva dintre lucrări (foto jos).

Și publicația „Berliner Zeitung” găzduiește un reportaj despre Emanuel. „Românul Emanuel Barica a trăit pe străzile din Berlin. Acum își arată arta la nivel internațional. Tema lui: trauma romilor”, așa începe articolul jurnaliștilor germani.
