În ultimele două luni starea de sănătate a prințului Philip se deteriora de la zi o zi la alta. Cu toate acestea, prințul consort a refuzat să mai meargă la spital și a vrut să-și trăiască ultimele clipe alături de iubita sa soție „Lilibet”.

Regina este devastată de moartea bărbatului ce i-a stat alături timp de 73 de ani și pe care l-a iubit încă de când ea avea doar 13 ani. Suverana a fost lângă prințul Philip când și-a dat ultima suflare și în ultimele zile a refuzat orice întâlnire ca să poată sta cât mai mult alături de soțul ei. Cei doi au fost de nedespărțit, au stat împreună la soare și au citit.

Prințul Philip a murit în somn, în apartamentul lui privat de la castelul Windsor, vineri dimineața, pe 9 aprilie, cu doar două luni înainte să împlinească vârsta de 100 de ani.

El a fost externat dintr-un spital din Londra pe 16 martie după o lună de spitalizare și o operație pe inimă. Prințul Philip a insistat să fie adus acasă, dorindu-și să moară în liniște în casa lui alături de iubita sa soție „Lilibet”.

Regina i-a fost alături până în ultima clipă

„A stat patru săptămâni în spital încercând să se întoarcă cât mai repede acasă. L-au operat pe inimă în speranța că poate va mai câștiga timp și poate va prinde aniversarea de 100 de ani. Dar lui nu-i păsa deloc de asta. El tot ce își dorea era să se întoarcă acasă în patul lui. Nu voia sub nicio formă să moară în spital”,a povestit o sursă pentru Mirror.

Deși starea lui s-a înrăutățit joi noapte, regina i-a respectat dorința și nu l-a dus la spital, însă a stat alături de el până în ultima clipă.

Surse din interiorul familiei regale au dezvăluit pentru tabloidul The Mirror, că în ciuda problemelor de sănătate, prințul Philip a fost într-o stare bună în ultimele zile. Totuși, el era frustrat din cauza restricțiilor Covid-19, care nu au permis vizitele familiei.

La începutul săptămânii, Philip încă citea și scria scrisori, dar și purta conversații la telefon cu cei dragi. Surse din familia regală au declarat, notează mirror.co.uk, că era mai calm de când revenise de la spital, acum trei săptămâni și că stătea mai mult în camera sa, unde avea două fotografii înrămate, a soției sale și a mamei lui

Prince Philip attends the Captain General’s Parade, Buckingham Palace, London, UK – 02 Aug 2017SeparatorVEZI  GALERIA  FOTOPOZA 1 / 11

Philip era hotărât să moară acasă, unde prefera să-și petreacă timpul alături de soția lui. El lua încă cina cu Regina, atunci când se simțea destul de bine, dar refuza să poarte aparatul de auz și nu a lăsat un membru al staffului să se aplece după ochelarii săi, când au căzut pe jos.

Ducele de Edinburgh mai avea obiceiul să stea la soare, cu o pătură pe picioare, îmbrăcat în cămașă, pulover, pantaloni călcați la dungă și pantofi, și citea, alături de regină. Philip folosea un baston pentru a merge și a refuzat categoric să meargă în cărucior.

Prințul Philip, funeralii restrânse

Prințul Philip va fi înmormântat pe 17 aprilie, în cadrul unei ceremonii private la Capela Sfântul Gheorghe,din Windsor, la care vor participa doar 30 de persoane. El va fi îngropa acolo, așa cum cere tradiția. Trupul lui neînsuflețit nu va fi depus în Londra și nicio procesiune nu va avea loc,așa cum era planificat inițial, din cauza restricțiilor impuse de pandemie. Ceremonia va fi însă televizată și un serviciu memorial se va ține probabil când situația provocată de coronavirus va fi ținută sub control.

S-au tras 41 de salve de tun în onoarea prințului Philip

Cu toate acestea, au loc momente impresioannte în Marea Britanie în onoarea prințului Philip, care e foarte iubit de britanici. Oamenii au început încă de vineri seara să aducă buchete cu flori la porțile castelului Windsor din Berkshire, iar armata britanică a tras salve de tun în mai multe zone din Regat Unit, sâmbătă, în onoarea prințului-consort Philip, duce de Edinburgh. Trupele regale de artilerie din Londra, Edinburgh, Belfast şi Gibraltar şi de pe unele nave ale Marinei Regale, unde prințul a activat în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial, au tras 41 de salve, cu o cadenţă de una pe minut timp de 40 de minute.

Citește și:

Povestea de iubire neștiută dintre regina Elisabeta a II-a și prințul Philip. S-a îndrăgostit de el când avea doar 13 ani

Ultima fotografie oficială a reginei Elisabeta alături de soțul ei, prințul consort Philip. Ducele a murit la 99 de ani