Luna trecută s-au împlinit 101 de ani de la intrarea României în Primul Război Mondial. Dar hai să fim sinceri, ce mai știm cu adevărat despre asta? Amintirile din lecțiile de la liceu sunt departe tare, nici n-are rost să te mai chinui, iar de alte surse ulterioare (lecturi prin studenție poate, vreun film sau vreo discuție) nu prea te mai poți baza, prea sunt prăfuite.

Pe scurt, treaba stă așa: întâi a fost Criza din Balcani, apoi perioada de neutralitate a țării, intrarea în Război și Marea Unire. Regele Ferdinand și guvernul condus de Ionel Brătianu au decis intrarea României în luptă, alături de Antanta, adică Franța, Rusia și Maria Britanie. Dar povestea e mult mai complexă de atât.

Ca să-ți reîmprospătezi memoria, îți recomandăm câteva filme vechi dar bune pe acest subiect.

De „Ecaterina Teodoroiu” sigur mai ții minte. E din 1978, regizat de Dinu Cocea. Filmul e despre tânăra eroină care luptă ca voluptar în Primul Război Mondial. Te lăsăm să revezi filmul, îți spunem doar o anecdotă despre el. Pentru rolul principal, au concurat la vremea respectivă 30-40 de actrițe. Cu toate acestea, Stela Furcovici a fost aleasă de regizor după ce-a văzut-o într-o poză, doar pentru că avea „temperament zurliu”, așa cum avea și personajul filmului, o eroină care pleacă pe front alături de bărbați.

Al doilea pe listă e unul semnat de Sergiu Nicolaescu, maestrul filmelor cu lupte. „Capcana mercenarilor” îi spune și e din 1981. E inspirat de evenimente reale, care au avut loc în toamna anului 1918 în Transilvania, exact înainte de Marea Unire. Dincolo de subiect, actorii pe care îi vei (re)vedea în film sunt din seria marilor noștri maeștri: Amza Pellea, Mircea Albulescu, Sergiu Nicolaescu, Ion Besoiu, Jean Constantin, Gheorghe Cozorici, Colea Răutu, George Mihăiță și Corneliu Gârbea.

Dacă-ți place să-l asculți, la petreceri, pe Gheorghe Dinică și muzica lui de suflet, următorul film sigur o să-ți placă. „Prin cenușa imperiului” e din 1976, semnat de Andrei Blaier. La vremea respectivă, Dinică era un actor consacrat, la apogeul carierei sale. Filmările au fost grele, dar actorul nu s-a dat înapoi de la nimic. De exemplu, e o scenă în care Gheorghe Dinică, trebuie să intre gol în apa râului. Era toamnă târzie, stătea să ningă și apa era rece ca gheața. Asta fiind doar una dintre condițiile vitrege și mizerabile pe care actorii le-au îndurat.

Dar se știe că filmele sunt mai mult imaginație, interpretarea evenimentelor realer într-un anumit fel. Dacă vrei cu adevărat să-ți împrospătezi cunoștințele despre Primul Război Mondial, îți recomandăm seria de cărți „România în Primul Razboi Mondial”. E alcătuită din 4 volume, câte unul pentru fiecare etapă a implicării țării noastre în marele război. Le găsești la chioșcurile de ziare, alături de ziarul Libertatea, începând cu 26 septembrie. Fiecare costă 14,99 lei. Lectură ușoară și spor la dezbaterile de după, când o să începi să vezi lumea cu alți ochi.