Polițiștii din Santa Fe au dat primele declarații despre incidentul de pe platoul de filmare de la „Rust”, unde actorul Alec Baldwin a împușcat mortal o femeie, directoarea de imagini Halyna Hutchins , și l-a rănit pe regizor, după ce i s-a dat la repetiții o armă de recuzită încărcată.

Primele informații oficiale au fost dezvăluite de șeriful din Santa Fe, Adan Mendoza, şi procurorul Mary Carmack-Altwies care au ținut o conferință de presă și au declarat că „este prea devreme să se stabilească acuzaţii” cu privire la accidentul care a avut loc săptămâna trecută pe platoul de filmare de la „Rust”, la o scenă care avea loc în interiorul unei biserici în New Mexico.

Anchetatorii au adunat 600 de probe de pe platoul de filmare al westernului Rust, inclusiv arma de recuzită cu care a tras actorul, a anunțat șeriful din Santa Fe, Adan Mendoza, citat de CNN.

„Am strâns circa 600 de probe. Acestea includ trei arme de foc, aproximativ 500 de cartușe și mai multe obiecte de îmbrăcăminte și accesorii. Credem că avem în posesia noastră arma de foc care a fost folosită de Baldwin. De asemenea, credem că avem cartușul de la glonțul care a fost tras din armă”, a spus șeriful.

„Am recuperat ceea ce credem că este posibil să fie muniție reală de pe platoul de filmare. Toate articolele vor fi trimise la laboratorul criminalistic al FBI pentru analiză”, a adăugat el.

„Suspectăm că pe platoul de filmare existau mai multe gloanțe reale. Această anchetă este în desfășurare, așa că nu voi discuta cum au ajuns acolo, dar bănuim că existau. Acest lucru va fi stabilit când se va face testarea de către laboratorul criminalistic”, a spus șeriful.

Șeriful a precizat că doi membri ai echipei de filmare – asistentul de regie și armurierul – au mânuit arma de foc înainte ca Alec Baldwin să tragă cu ea. „Toți trei au cooperat în anchetă și au dat declarații”, a spus Mendoza.

Alec Baldwin riscă să fie acuzat în calitate de producător

Nimeni nu a fost arestat sau pus sub acuzare în urma acestui incident, a precizat procurorul districtual Mary Carmack-Altwies.

„Dacă faptele, dovezile și legea susțin acuzațiile, atunci voi iniția urmărirea penală la momentul potrivit. Toate opțiunile sunt deschise în acest moment. Nu iau decizii pripite și nu mă grăbesc să judec”, a adăugat procurorul.

Cei doi oficiali au precizat că este prea devreme pentru a vorbi despre acuzații, pentru că ancheta este încă în desfășurare.

„Mă bazez pe fapte susținute de dovezi, pe martori cooperanți și credibili și subliniez importanța continării anchetei complexe”, a spus procurorul.

Pe de altă parte, producătorii filmului Rust au angajat firma de avocatură Jenner & Block pentru a investiga circumstanţele în care s-a produs accidentul mortal de săptămâna trecută, relatează Reuters, citată de Agerpres.

Într-o scrisoare expediată echipelor tehnice şi actorilor din distribuţia filmului Rust în noaptea de marţi spre miercuri, producătorii acestui western au anunţat că firma de avocatură Jenner & Block „va beneficia de o autonomie deplină pentru a chestiona pe oricine doreşte şi pentru a formula orice concluzie”. Ancheta va fi condusă de avocatul Brandon Fox, director-partener al filialei din Los Angeles a acestei companii. Firma de avocatură va fi prezentă şi la viitoarele audieri ale membrilor echipei de filmare organizate de Occupational Safety and Health Administration, o agenţie federală americană care supraveghează siguranţa la locul de muncă. Aceeaşi scrisoare precizează că aceste audieri reprezintă o procedură standard pentru agenţia care investighează decesele survenite la locul de muncă.

Cu toate acestea, actorul Alec Baldwin, care a tras cu o armă de recuzită fără să vrea a ucis-o pe directoarea de imagine Halyna Hutchins şi l-a rănit pe regizor, nu va fi probabil acuzat pentru tragedie. Însă, el riscă să fie acuzat în calitate de producător, împreună cu mai mulţi responsabili din proiect.

Experţii apreciază că tragedia va avea unele consecinţe legale în procese civile sau penale. Potrivit unui document obţinut de The Associated Press, pe lângă Baldwin vor fi implicaţi în anchetă cinci producători, patru producători executivi, un producător de linie şi un co-producător. Aceştia, ca şi asistentul de regie Dave Halls şi armuriera Hannah Gutierrez, ar putea răspunde unor acuzaţii chiar dacă nu se aflau pe platou în momentul accidentului.

„Cu siguranţă a fost neglijenţă pe platou”, a spus Adam Winkler, profesor la UCLA School of Law şi expert în legislaţia armelor. „Producătorii au obligaţia de a menţine siguranţa echipei. Au existat pericole evidente pe platou”.

Citește și:

Cum se descurcă Rocsana Marcu în Anglia: ”Am apărut și în The Sun!”

Celine Dion este din ce în ce mai bolnavă. Detaliul care a îngrijorat pe toată lumea