„După aproape 30 de ani în care m-am străduit să fac oamenii să râdă cu povești spuse în 30 de secunde, am simțit că venit vremea să încerc să îi amuz cu o poveste spusă într-o oră și jumătate. Cum umorul își află din ce în ce mai greu loc în publicitatea de azi, m-am reorientat către film, evident comedie, unde am regăsit libertatea de a alege subiecte, de a scrie glume și de a le aduce la viață așa cum mi-am dorit.
Bogdan Naumovici: „România e mereu țara în care viața bate filmul”
Mi-e dor de comediile clasice românești, așa că am ales actori unul și unul, care să poată să transmită o stare sau să ridice o glumă doar dintr-o sprânceană, așa că vă veți putea bucura de prima comedie românească filmată la prim-plan, care pune accent mult mai mult pe jocul actoricesc decât pe popularitatea de pe rețelele sociale. Le mulțumesc și aici actorilor minunați care au acceptat să joace în primul lungmetraj al unui debutant întârziat.
România e mereu țara în care viața bate filmul. Dacă ești doar puțin atent, de la o știre cu un cortegiu funerar care a întrerupt un meci de fotbal comunal, pentru că numai traversând terenul de fotbal se putea ajunge în cimitir, până la comedia „Țăndări” nu ai de făcut decât un pas mic, mai ales când în primul și singurul sat vizitat pentru a găsi locațiile de filmare, cimitirul e lipit de … terenul de fotbal!
În rest, despre politicienii locali care își pariază bugetul pe un meci de fotbal, despre preotul care devine liberul arbitru, despre apartenența la UE a fotbaliștilor chinezi, dorul de măritiș al femeilor singure sau cum se proiectează răgetul direcțional al măgarului satului, vă aștept să aflați și să râdeți din 28 ianuarie, în toate cinematografele din țară. Eu v-am zis că e comedie, voi nimic, „Batman, Batman”, mărturisește Bogdan Naumovici.
Biografie Bogdan Naumovici
Decrețel, născut la 20.04.1968, în București. Ca mulți alți decreței, Bogdan Naumovici a studiat ceva ce nu va practica niciodată, Tehnologia Construcțiilor de Mașini, la Politehnica din București.
Bogdan Naumovici este cel mai cunoscut publicitar român, deținătorul a peste 100 de premii de creație și a mai mult de 30 de premii de eficiență, precum și al titlului de Cel Mai Bun Profesionist în Advertising al Deceniului.
A regizat peste 300 de spoturi publicitare, inclusiv Cele Mai Bune Spoturi ale Deceniului. Este autorul multor spoturi celebre, printre care și:
• „Teletech – Laser, frate!”,
• „Teletech – Batman, Batman!”,
• „Altex – Halatul”,
• „Antena 1 – Volanul”,
• „Bergenbier – Chiloții imenși”.
Cele mai multe dintre ele au fost adevărate hituri virale, cu milioane de vizionări online. Succesul lor la public a fost recunoscut și de industria de publicitate, Teletech, Altex and Bergenbier au primit premii Gold și Grand Effie, pentru creșteri impresionante de vânzări.
Scurtmetrajul de debut al lui Bogdan, „Zimnicea”, lansat în 2019, a fost selecționat sau nominalizat în numeroase festivaluri internaționale de film, inclusiv la TIFF, Santa Monica Film Festival și SEEFest în Los Angeles, Annapolis Film Festival sau Singapore Film Festival si a avut premiera pe HBO în toate țările din Europa Centrala și de Est în 2021.
„Zimnicea” a obținut premiul pentru scurtmetraj la IPIFF, Festivalul Producătorilor de Film Independenți, iar Bogdan Naumovici a primit o mențiune specială din partea juriului Premiilor UCIN, Uniunea Cineaștilor din România.
Laura Georgescu Baron, producător: „Filmat în 9 zile, realizat în 6 luni, cu o echipă de 150 de persoane”
Producător al filmului este Laura Georgescu Baron, care a povesti detalii interesante de la casting și de la filmări.
„Probabil că, dacă nu mi-ar fi plăcut provocările, nu aș fi acceptat să colaborez la realizarea acestui proiect. Dar, cum există și antecedente (mai lucrasem cu Bogdan Naumovici, ca scenarist și regizor, la scurtmetrajul „Zimnicea” și la foarte multe spoturi publicitare), am acceptat să particip, în calitate de producător, la realizarea lungmetrajului „Țăndări”.
Lăsând creativitatea deoparte (deși cred că un producător bun trebuie să fie și creativ), voi puncta în mod pragmatic etapele de realizare a filmului.
Perioada de pregătire a producției a fost foarte scurtă, de două luni. La fel, și perioada de filmare – nouă zile. Toate departamentele (decoruri, costume, machiaj etc.) s-au mobilizat exemplar. Era imposibil să finalizăm un asemenea proiect într-un timp atât de scurt fără a avea în spate o echipă bună și dedicată proiectului.
Am filmat la Călugăreni (la 30 de kilometri distanță de București), unde am reușit să găsim toate spațiile agreate de regizor, după prospecția realizată împreună cu directorul de imagine Lulu de Hillerin.
Un alt capitol foarte important a fost castingul. Cu o parte dintre actori am vorbit personal și le mulțumesc mult pentru că au acceptat să vină, chiar dacă se filma în afara Bucureștiului și timing-ul era foarte strâns. Cu alți actori a vorbit Bogdan. Am mai apelat la două agenții de casting pentru a întregi distribuția și pentru figurația specială. Pentru figurația simplă am folosit localnici (cei care corespundeau brief-ului dat de regizor).
S-a filmat zilnic cu două camere. Două zile s-a filmat cu steadicam și pentru o zi am avut la dispoziție și o dronă. Un tur de forță a fost etapa de postproducție. Montajul a durat aproximativ trei luni și jumătate.
Foarte important este faptul că muzica e compusă de Damian Drăghici, căruia îi mulțumesc din suflet pentru că a acceptat să colaboreze cu noi la acest proiect, având puțin timp pentru compunerea și înregistrarea pieselor muzicale.
Întreaga echipă a filmului (stafful tehnic, actorii, figurația, personalul auxiliar) a fost formată din aproximativ 150 de persoane.
Practic, realizarea filmului Țăndări (preproducție, producție și postproducție) a durat șase luni. A fost solicitant, dar eu sper ca această comedie să aibă priză la public.
VEZI GALERIA FOTOPOZA 1 / 4Ce actori joacă în „Țăndări” și ce personaje interpretează
Ghiță – Alin Florea – e noul primar din Movilița, după ce a fost viceprimar timp de trei mandate. E predispus la combinații, ranchiunos și certăreț, mereu înconjurat de clica lui, formată din Stelică, Enrique și Mariela. Deși a fost scutit la sport toată viața, pe motiv de platfus, se vede nevoit să se apuce de fotbal direct la seniori.
Mitică – Constantin Tache Florescu – fost fotbalist, e primarul anterior din Movilița, actualul antrenor al echipei de fotbal din comuna vecină și concurentă, Țăndărești. Caută cu orice preț răzbunare pentru că e convins că a fost furat în alegeri și este cel care vine să provoace Movilița la meciul secolului, pe bugetele anuale ale celor două comune. Este tatăl Cristinei.
Stelică – Nicodim Ungureanu – e ce are Movilița mai apropiat de un om de afaceri, adică e proprietarul chioșcului cu de toate din sat. Combinagiu, încrezut, e creierul întregii strategii de a câștiga meciul prin orice metode.
Enrique – Cristian Bota – e cazul clasic din satele românești al șmecherașului care a plecat în Spania și ține coada sus, deși de fapt s-a întors cu ea între picioare. Se dă mare că vine dintr-o țară cu fotbal puternic, mai ales față de prietenul lui din copilărie, Coporan.
Mariela – Carmen Tănase – este sora lui Mitică, angajată de el la primărie, care însă își vede acum propriul interes. Între loialitatea față de ”servici” și oportunitatea de a se mărita, dacă planul lui Ghiță de a aduce turiști în Movilița se materializează, Mariela are toate motivele să dea o mână de ajutor la victoria Moviliței.
Mandache – Alex Conovaru – fost fotbalist, acum bețiv, renunță la băutură când i se oferă șansa vieții: să devină antrenorul Movilițelor din Movilița. Spirit cazon și luptător, șiret dar relativ onest, Mandache va antrena din toate puterile, dar va și dejuca unele dintre schemele lui Stelică, cu care nu fusese pus la curent.
Preotul – Sergiu Costache – credincios principiului că trebuie să faci ce zice, nu ce face popa, preotul satului încalcă cu voluptate măcar câteva dintre cele zece porunci, ceea ce îl aduce în situația de a fi șantajat de Petculescu, în numele liberului arbitru. Pe scurt, dacă vrea să mai fie liber, va fi arbitru.
Petculescu – Dan Badea – polițistul satului, fost fotbalist la copiii Stelei, este trimis de primarul Ghiță să racoleze săteni pentru echipa de fotbal. Credincios uniformei de care nu se poate despărți, Petculescu este și scout, dar și om de bază în echipa Moviliței.
Cristina – Adriana Mârnea – fiica lui Mitică, rămasă în Movilița după plecarea tatălui la Țăndărești, este una dintre „fete”, femeile singure din sat care visează să se mărite dar n-au ce alege din satul lor, așa că pune ochii pe starul Țăndărilor Țăndărești, Fabian.
Nea Tiribombă – Gabriel Spahiu – este cel care negociază la sânge și care le vinde movilițenilor primele tiribombe din viitorul lor parc de distracții. Atât „canapeaua” cât și „montairusul cu buclă mare” sunt niște vechituri de care vrea să scape, dar vorba aia, gunoiul unuia e comoara altuia.
Coporan – Cătălin Neamțu – prietenul din copilărie al lui Enrique și fundaș de bază în echipa Moviliței, este în cercul de inițiați patronat de Stelică, ca un om bun la toate al acestuia. Preocupat în particular de știință, el este inventatorul răgetului direcțional la măgari, dar și bun cunoscător al luminii care ori intră, ori iese din ochi, neclar.
Clementina – Andreea Samson – poate că din grupul doamnelor din Movilița, Clementina nu are moravurile cele mai grele, însă și pentru ea vine o vreme a intratului în onorabilitate. Dacă nici acum nu se mărită, apoi când?
Soția lui Mandache – Maria Radu – deși e măritată, aplecarea către alcool a soțului o face să contemple și alte posibile drumuri în viitor. Dar aici, în sat, cu cine, soro? „Cum calci strâmb, cum, pac, îți rupe bărbată-tu piciorul…”
Axinte – magicianul Robert Tudor – născut talent, murit speranță, această perpetuă rezervă a Țăndărilor Țăndărești este determinat să devină titular. Chiar și la adversari, dacă trebuie!
Nea Olaru – Puiu Lăscuș – Nea Olaru e omul cu autocarul, inventatorul căruței de 12 metri, cu două capete, microfon și scăunel de ghid.
Portarul – Alin Aronovici – ca orice plinuț care are mingea lui, joacă obligatoriu, dar tot obligatoriu, stă în poartă.
Despre filmul „Țăndări”
Primarul din comuna Movilița (Alin Florea) are un vis: vrea să facă un parc de distracții pentru a atrage turiști, și a-și asigura, probabil, un nou mandat, însă nu-i ajung banii de la buget. Când fostul primar (Constantin Florescu), devenit între timp antrenor al echipei de fotbal din comuna vecină și mult mai bogată, Țăndărești, îi propune un pariu de pe urma căruia ar putea câștiga banii necesari, toată lumea intră în joc. Afaceristul comunei, Stelică (Nicodim Ungureanu), secretara Mariela (Carmen Tănase) și Enrique, un băiat „bun la toate” (Cristian Bota), fost fotbalist amator, sunt dispuși să-l ajute.
Bețivul satului (Alex Conovaru), fost fotbalist profesionist renunță la alcool pentru a fi antrenor, preotul (Sergiu Costache) e convins de polițist (Dan Badea) să-și asume rolul de arbitru, iar o parte din cetățeni, animați de promisiunile primarului, se înscriu în echipă.
Oamenii de încredere ai primarului din Movilița (Stelică și Enrique) poartă negocierile pentru achiziționarea echipamentelor pentru parcul de distracții de la un tehnician din altă comună (Gabriel Spahiu). În timp ce antrenorul echipei din Țăndărești se asigură că va avea o echipă de top, cei din Movilița își pregătesc planul de sabotaj, iar fetele singure (Andreea Samson, Adriana Mârnea), vor să profite de această ocazie ca să se mărite.
𝐀𝐛𝐨𝐧𝐞𝐚𝐳a-𝐭𝐞 𝐥𝐚 𝐧𝐞𝐰𝐬𝐥𝐞𝐭𝐭𝐞𝐫𝐮𝐥 𝐋𝐢𝐛𝐞𝐫𝐭𝐚𝐭𝐞𝐚𝐩𝐞𝐧𝐭𝐫𝐮𝐟𝐞𝐦𝐞𝐢 https://tinyurl.com/libertateapentrufemei și vei primi direct în inbox selecția celor mai importante știri ale zilei: vedete, sănătate, sfaturi practice, horoscop, religie, povești de viață.