Palatul Buckingham a anunțat că ducele de Edinburgh a decedat la Castelul Windsor, pe 9 aprilie, fără a dezvălui mai multe detalii. Telegraph anunță că a obținut certificatul de deces al lui Philip, care a fost avizat de Sir Huw Thomas, șeful diviziei medicale regale, care se ocupa de ducele de Edinburgh și de regina Elisabeta din 2014. Sir Huw nu ar fi identificat nicio boală sau vătămare care ar fi putut contribui la moartea ducelui, iar în certificat apare că ducele de Edinburgh a murit „de bătrânețe”,

De obicei, „bătrânețea” este o cauză de deces acceptată în Marea Britanie dacă pacientul are peste 80 de ani și dacă medicul care întocmește certificatul de deces a îngrijit persoana respectivă pe o perioadă îndelungată, mai scrie The Telegraph.

Certificatul nu include nicio mențiune asupra stării preexistente din cauza căreia ducele a fost supus unei intervenții cardiace cu câteva săptămâni înainte de moarte. Medicii pot stabili bătrânețea drept cauză de deces dacă persoana are peste 80 de ani, iar starea fizică înregistrează un declin constant.

Prințul Philip a fost internat timp de o lună la două spitale din Londra. Inițial a primit îngrijiri pentru o infecție, dar apoi a fost supus unei proceduri chirurgicale.

Pe certificatul de deces al ducelui, la ocupația prințului Philip apare scris soțul reginei.

Ducele s-a întors la Castelul Windsor pe 16 martie, unde și-au petrecut ultimele zile împreună cu regina Elisabeta a II-a.

Prințului Philip a fost înmormântat pe 17 aprilie, la Castelul Windsor. Ducele de Edinburgh nu a avut parte o înmormântare de stat, iar trupul său nu a fost depus public pentru ca cetățenii Marii Britanii să îi ofere un ultim omagiu. Această decizie a fost luată pentru a fi respectate măsurile de prevenire a infectării cu Covid-19.