În lumea cinematografiei, numele Catherine Deneuve este sinomin cu eleganța. De-a lungul carierei sale remarcabile, actrița franceză a captivat inimile spectatorilor din întreaga lume și a devenit un adevărat simbol al rafianmentului și al frumuseții.

Catherine Deneuve, activă și la 80 de ani

Cu o carieră de peste 6 decenii, Catherine Deneuve a demonstrat că talentul și pasiunea nu se estompează odată cu trecerea timpului. Și nici măcar problemele de sănătate nu au un cuvânt de spus. În 2019, actrița a suferit un AVC în timpul filmărilor pentru ”De son vivant” („Peaceful”), de Emmanuelle Bercot, însă un an mai târziu ea a revenit la muncă, după ce perioada de convalescență s-a încheiat.

De atunci, a mai filmat „Habib, la grande aventure” (2022) și „Bernadette” (2023), peliculă în care o joacă pe Bernadette Chirac, soția fostului președinte francez Jacques Chirac.

Catherine Deneuve s-a născut pe 22 octombrie 1943, la Paris, și a crescut într-o familie cu rădăcini artistice. Mama sa, Renée Simonot, era actriță, iar tatăl său, Maurice Dorléac, era actor de teatru. Catherine a crescut în mijlocul lumii spectacolului și a fost atrasă de lumea filmului încă de la o vârstă fragedă. Debutul său în film a avut loc la vârsta de 13 ani, când a jucat în „Les Collégiennes” (1957).

Catherine Deneuve, favorita regizorilor Roman Polanski, Luis Buñuel și François Truffaut

Cu toate că a început să-și construiască cariera de actriță încă de la o vârstă fragedă, ea a devenit cu adevărat cunoscută în întreaga lume în anii ’60. Rolul ei în „Les Parapluies de Cherbourg” (1964), regizat de Jacques Demy, a fost un punct de cotitură în cariera sa. Filmul a primit Palme d’Or la Festivalul de Film de la Cannes și i-a adus recunoaștere internațională. Ulterior, a continuat să lucreze cu regizori de renume precum Roman Polanski, Luis Buñuel și François Truffaut.

Catherine Deneuve, 79 de ani. Foto: ProfimediaSeparatorVEZI  GALERIA  FOTOPOZA 1 / 7

Luis Buñuel este cel care a distribuit-o în „Frumoasa zilei” („Belle de jour” – 1967), unde Catherine Deneuve o joacă pe Séverine, o femeie căsătorită care lucrează ca prostituată cu jumătate de normă. Filmul este o capodoperă cinematografică.

De-a lungul carierei sale, Catherine Deneuve a jucat în peste 100 de filme și a fost nominalizată la numeroase premii, inclusiv la premiul Oscar pentru cea mai bună actriță în rol principal pentru interpretarea sa din „Indochine” (1992), pentru care a câștigat ulterior un premiu César. Ea a continuat să fie o prezență remarcabilă în lumea cinematografiei, demonstrând că frumusețea și talentul nu au vârstă.

Catherine Deneuve si fiica ei, Chiara Mastroianni. Foto: Profimedia
Catherine Deneuve si fiica ei, Chiara Mastroianni. Foto: Profimedia

Iubirile lui Catherine Deneuve: doi copii cu doi bărbați, o singură căsnicie

Un capitol discutat din viața lui Catherine Deneuve este relația sa pasională cu actorul italian Marcello Mastroianni. Cei doi s-au întâlnit pe platourile de filmare ale peliculei „It Only Happens to Others” (1971) și au început o relație profundă și complexă. Ea era încă măritată în 1970, când s-au îndrăgostit, iar el era însurat cu actriţa Flora Carabella, la acea vreme.

Chiar dacă nu s-au căsătorit niciodată, Deneuve și Mastroianni au devenit unul dintre cele mai cunoscute și admirate cupluri din lumea filmului. Au colaborat la mai multe filme, inclusiv „Donkey Skin” (1970), „A Slightly Pregnant Man” (1973) și „Parking” (1985).

Catherine Deneuve și Marcello Mastroianni au avut o relație amoroasă care a durat patru ani, dar au fost apropiați aproape două decenii. S-au despărțit în anii ’80, dar au rămas prieteni apropiați până la moartea lui Mastroianni, la 19 decembrie 1996. Rodul iubirii lor este frumoasa Chiara Mastroianni (51 de ani), actriță și cântăreață. „Nu i-am văzut niciodată împreună pe părinţii mei, s-au despărţit când aveam doar doi ani. Doar în fil­me i-am văzut sărutându-se, niciodată în viaţa reală“, spunea fiica lor.

Catherine Deneuve și Marcello Mastroianni, în 1971
Catherine Deneuve și Marcello Mastroianni, în 1971. Foto: Profimedia

Dar Marcello Mastroianni nu este singurul bărbat cu care Catherine Deneuve are copii. Iată ce cuceriri a mai făcut superba franțuzoaică!

Roger Vadim: Catherine Deneuve a avut o relație cu regizorul francez Roger Vadim (26 ianuarie 1928 – 11 februarie 2000) între anii 1965 și 1972. Cuplul are un fiu pe nume Christian Vadim (60 de ani).

David Bailey: Din 1965 și până în 1972, Catherine Deneuve a fost căsătorită cu celebrul fotograf britanic David Bailey (85 de ani), singurul soț pe care l-a avut vreodată. El este cel care a pozat-o în revista Playboy.

François Truffaut: Regizorul francez François Truffaut (6 februarie 1932 – 21 octombrie 1984) a fost un alt partener important din viața lui Catherine Deneuve. Ei au colaborat la mai multe filme de succes, inclusiv „The Last Metro” (1980), care i-a adus lui Deneuve un premiu César.

Actorii Burt Reynolds, Clint Eastwo­od, John Travolta şi Franco Nero, compozi­torul francez Serge Gainsbourg sunt și ei, pe lista cuceririlor lui Catherine Deneuve. „Am avut o singură căsnicie, doi copii şi multe relaţii“, concluziona chiar ea, într-un interviu.

Citește și: „Între viață și moarte”. S-a aflat motivul pentru care Brigitte Bardot refuză să se opereze. De ce „a fugit” din spital

Citește și: „Bunicuțele” splendide de la Cannes. Lecție de stil la vârsta a treia, pe covorul roșu. Cine sunt cele 4 dive care sfidează timpul