Casa copilăriei fostului premier a fost o moștenire lăsată de bunicii lui – părinții din partea tatălui -. Invitat la Podcastul lui Damian Drăghici, Adrian Năstase a vorbit deschis despre anii în care a locuit în cartierul Colentina din Sectorul 2 al Bucureștiului: „locuiam într-o zonă destul de agitată, dar este adevărat că stăteam totuși într-un loc mai liniștit. Mama mea încerca să mă protejeze, să nu mă lase să ies din curtea aceea mică pe care o aveam. Îmi aduc aminte că priveam uneori peste gard și încercam să înțeleg ce se întâmplă afară. Apoi, am început să ies pe stradă, jucam fotbal undeva prin apropiere. Am început să mă bat cu unii și cu alții pe străzi, să vin julit acasă. Îmi aduc aminte că mă supărasem foarte tare, aveam un câine și niște tipi l-au prins pe stradă și i-au pus o cutie de conservă goală de coadă. (…) A fost o amintire intensă pentru că îmi dau seama că am și eu o anumită zonă de violență”, a povestit politicianul.  

Casa copilăriei, luată de Securitate 

Fostul președinte al Partidului Social Democrat (PSD) și-a amintit de un moment straniu, întâmplându-se în timp ce tatăl său era plecat. Un bărbat, de la Parchet ori Securitate, a dat buzna, spunând că va lua el casa: mama era însărcinată cu mine, a dat-o afară din locuință, iar noi ne-am mutat în altă parte. Am stat o vreme acolo, câțiva ani, iar după aceea tatăl meu a reușit să recupereze casa din Colentina pentru că fusese un abuz incalificabil, a mărturisit fostul premier.   

După mai multe mutări, dintr-un apartament de pe Calea Moșilor, apoi în Dorobanți, politicianul glumește, spunând că formula „Năstase cu patru case” e incorectă, mai ales că a stat în mult mai multe de-a lungul anilor: dacă le-am număra, am mai multe case decât Iohannis, i-a spus râzând lui Damian Drăghici. 

Despre mama sa, nu are decât cuvinte de laudă. Pentru politician, era una dintre cele mai frumoase femei pe care le-a întâlnit: mama era pașnică, jumătate nemțoaică, o femeie superbă cu ochi albaștri. Încerca să mă protejeze și să nu mă lase să fac prostii, dar am făcut și eu tot felul de lucruri. Spărgeam lemne, uneori, cu mama. Apoi, le aduceam în casă, iar dimineața trebuia să ținem focul, să nu se stingă”, a povestit Adrian Năstase.

Fostul premier s-a întrebat deseori dacă a devenit mai bun sau mai rău, de-a lungul timpului: știu din ce în ce mai multe lucruri. Nu știu dacă asta ajută foarte tare, mă simt bine cu familia, cu ceea ce fac, sunt relaxat, am încercat să diger toate experiențele, inclusiv pe cele neplăcute. Am o serenitate care îmi permite să privesc peste nori, a mai continuat el la podcast. 

Poți urmări podcastul integral pe YouTube