Te consideri un chef tăios?
Nu mă consider, eu sunt așa! Bucătăria profesionistă și serioasă nu se poate face altfel.

E sezonul cald, lumea iese la grătare, iar tu ești specialist în burgeri. Cum recomanzi să fie preparați burgerii pentru cel mai bun gust?
Căutați-i pe ai mei, urmează să-i găsiți pe piață. (râde) Iar sfatul meu este, dacă îi preparați în casă, să îi faceți cât mai simplu posibil. Căutați gustul bun, nu combinații spectaculoase.

Ție îți place să ieși la grătare?
Îmi place să stau doar la grătare. Prietenii mă invită ei pe mine, ca să le gătesc.

O viaţă bună include și mâncare de calitate?
Nu ”și”. Doar! Nimic altceva. Să nu faceți rabat de la mâncare de calitate niciodată în viață.

Și ce înțelegi prin mâncarea de calitate?
Ingrediente selecționate foarte atent. Nu mai cumparați de oriunde, după ureche. Ascultați ce vă spune medicul sau ce vă spun eu, ca bucătar, de exemplu.

La ce ar trebui să apelăm, raportându-ne la piața din România, pentru a putea beneficia de o astfel de alimentație?
La piețe unde știți că vin țărani cu marfa lor, la producători locali, la furnizori de încredere, deși știu că avem multe lipsuri pe zona aceasta.

Ce îți face plăcere să mănânci în mod deosebit?
Mâncare bună. Gătită corect. Și am o slăbiciune pentru pește și fructe de mare.

Care este cel mai îndrăzneţ obiectiv pe care îl ai pentru viitorul apropiat?
Toată vara am în derulare un proiect pe litoral, la Mamaia, unde voi face cel mai frumos show culinar. Și mai am un proiect frumos de ecoturism în Deltă.

3 trucuri în bucătărie

Pește gătit variat – ”Nu mai gătiți peștele doar cu mujdei și mămăligă. E un ingredient atât de fin și de ofertant, încât e păcat. Opțiunile sunt infinit mai multe, mai variate și mai gustoase.”
Cuțite de calitate – ”Folosiți-le și veți simți diferența.”
Joaca experimentală – ”Să nu vă fie teamă. Încercați să experimentați, să vă jucați . Vă veți da seama singuri atunci când greșiți.”

O rețetă favorită

Ciolan de berbec

Ingrediente: un ciolan de berbec, un cățel de usturoi, cimbru proaspăt, rozmarin proaspăt, sare de mare după gust, piper zdrobit după gust, un păhărel de vin (de preferință chardonnay), unt.
Mod de preparare: ciolanul (cu tot cu os) se așază într-o tavă cu puțină apă, tava se acoperă cu folie de aluminiu și se dă la cuptor la 120 de grade Celsius, timp de 3 ore și 16 minute. După acest timp, se dă folia deoparte, temperatura se mărește la 160 de grade Celsius și se mai ține tava la cuptor până se rumenește carnea. După ce s-a rumenit, se pune într-o tigaie untul, usturoiul zdrobit, se lasă până se aurește acesta, apoi se adaugă ierburile rupte cu mâna, din trei în trei, sare, piper zdrobit, se învârte bine de tot, apoi se pune carnea în tigaie și se rostogolește ca să se îmbibe bine cu unt și să se amestece totul. Apoi se pune puțin vin alb și se lasă puțin să se evapore alcoolul. Poftă bună!

Credit foto: Antena 1 (Diana Oros)