(Interviul a fost publicat în revista Libertatea pentru femei în ediția de Paști, din 14 aprilie 2017)

 

Cătălin, faci parte din juriul celui mai apreciat concurs de gătit din România. ”Chefi la cuțite” a devenit un fenomen?
Cu siguranță. Iar asta nu poate decât să mă bucure. Eu am mai spus-o, fără să fiu acuzat de lipsă de modestie, noi trei am adus jurizarea culinară în România. Și odată cu asta și interesul românilor pentru bucătărie a crescut considerabil. De la an la an sunt tot mai mulți pasionați de gastronomie, oamenii sunt deschiși la nou, dar și dispuși să recupereze tradițiile culinare, iar meseria de bucătar a devenit una poleită așa cu ceva praf de stele: e cool în ziua de azi să fii bucătar, ați văzut că toate domnișoarele sunt înnebunite după bărbații care gătesc. Ce am observat eu cu multă bucurie este și faptul că „Chefi la cuțite” a reușit să mobilizeze nu numai bucătari amatori, ci profesioniști din domeniu. Suntem deja la al treilea sezon și am văzut la preselecții atât de mulți bucătari profesioniști dornici să vină în emisiune, ceea ce ne bucură foarte mult. Așa că da, „Chefi la cuțite” poate fi numit un fenomen.

Ai continuat să colaborezi cu unii dintre concurenții sezonurilor trecute?
Mereu fac asta. Sunt câțiva concurenți de care mă atașez în fiecare sezon și cu care simt că sunt pe aceeași lungime de undă, culinar vorbind. Și da, după terminarea filmărilor i-am luat să lucreze cu mine. Anul trecut am ținut împreună bucătăria de la Riviera, din Mamaia, cu un meniu extraordinar, spunem noi. Continuăm să gătim împreună la evenimente publice sau private, iar în curând, între 18 și 21 mai, pe unii dintre ei îi veți vedea și la Festivalul Scoicilor din Constanța. Și nu doar vedea, pentru că vor găti pentru voi.

Când un concurent se prezintă în fața ta, alături de de preparat, ce e musai să te mai impresioneze?
Știți deja că la „Chefi la cuțite” noi jurizăm farfuriile fără să știm cine a gătit. Nu avem idee ce fel de personaj se află în spatele acelui fel de mâncare, iar asta e cât se poate de interesant pentru noi trei. Este și una dintre fazele concursului care ne place cel mai mult. Ca să fiu impresionat nu e suficient ca farfuria să arate bine, mă interesează gustul, dar și complexitatea tehnicilor folosite.

În afara studioului de televiziune, ce te impresionează la oamenii din jurul tău?
Generozitatea. Îmi plac oamenii buni, cu suflet mare. Am învățat de-a lungul anilor că e important să fim generoși unii cu ceilalți, fără să așteptăm nimic în schimb.

Care sunt cele mai frumoase complimente pe care le-ați primit recent din partea publicului?
Farfuriile goale. Ăsta e cel mai frumos compliment pentru un bucătar.

Ce planuri ai pentru Sărbătorile de Paști?
Merg la Bârsana, așadar voi face Paștele în Maramureș. Cu tradiții, oameni calzi și primitori și presimt că va fi cea mai frumoasă sărbătoare.

Cum îți amintești această sărbătoare în vremea copilăriei tale, apoi a adolescenței?
În Joia Mare, bunica obișnuia să vopsească ouăle. Nu știu când avea timp pentru toate treburile gospodărești, dar mereu masa ei era încărcată de bunătăți. Tot în perioada asta, ne răsfăța și cu celebra prăjitură cu bulion, făcută din ingrediente atât de simple, dar cu un gust absolut fabulos. De la bunica am moștenit multe rețete de suflet, ea era cea care nu știa cu ce bunătăți să mă mai încânte. Pe bunica o chema Amalia. Era cea mai blândă persoană pe care am cunoscut-o vreodată. Și toate mâncărurile ei mi-au rămas în suflet. Nu degeaba se spune că gustul se formează în copilărie și că mâncarea este, în esență, amintire. De la ea am moștenit și rețeta de drob pe care o pregătesc în fiecare an de Paște.

Ce rețete îți place să pregătești de Paști? Ne poți recomanda o rețetă simplă și gustoasă?
De data asta merg să văd cum gătesc bunicuțele de acolo, din Maramureș, să învăț de la ele preparatele lor tradiționale de Paște. Așadar, eu nu voi găti anul ăsta, dar vă pot da rețeta de drob a bunicii. Folosesc următoarele ingrediente: organele de la un miel: ficatul, rinichii, plămânii, inima. 250 g carne de miel, 400 g ceapă și usturoi verde, 400 g mărar și pătrunjel verde, ouă bătute (pentru fiecare 1 kg de compoziție folosesc 8 ouă bătute), sare, piper, ulei de floarea soarelui, prapure. Organele și carnea se taie cuburi mari și se călesc în tigaie cu ulei de floarea soarelui, sare și piper. Apoi le dăm deoparte și le lăsăm la scurs. 25 % din compoziție se taie cuburi, restul se toacă la mașina. Ceapa și usturoiul verde se toacă mărunt și se prăjesc în tigaia în care am călit organele. Lăsați să se evapore toată apa din tigaie. Mărarul și pătrunjelul se toacă „aproape fin”. Toate se amestecă bine. Cum spuneam, pentru fiecare 1 kg de compoziție amestecați 8 ouă bătute omletă. Asezonați cu sare și piper. Înveliți compoziția într-un prapure și dați la cuptor la 140 °C, pentru 50 de minute. Se servește rece și, opțional, cu muștar alături.

Ce sfat le-ai da gospodinelor pentru a-și impresiona invitații la masa de Paști?
Să facă drob! Mie mi se pare că dacă nu îl ai pe masa de Paște, nu e sărbătoare. Și nu vă zgârciți cu nuca la cozonaci, umplutura face totul. Și încă unul, „nu te complica!” Asta era deviza bunicii mele.

Familia și prietenii tăi te întâmpină, de obicei, cu ”ce ne pregătești”?
Da. Și deși nu gătesc acasă, pentru prieteni îmi fac timp. Uite, recent am gătit o ciorbă de pește așa cum am învățat de la unchiul meu, bucătar și el, și mi-am sunat prietenii să vină la masă.

În următoarea perioadă vei lua parte la festivaluri sau evenimente culinare la care îi inviți pe iubitorii de gusturi alese?
Notați-vă aceste date: 18-21 mai. Constanța. Festivalul Scoicilor. Devenit deja tradiție, vă promit că și anul acesta o să vă surprindă cu ceva noutăți. Pe lângă supele de scoici, midiile sotate în vin, pastele cu scoici, anul ăsta vom avea și pizza cu scoici, făcută de cel mai talentat și cunoscut pizzar din Napoli, cu care m-am împrietenit într-o vacanță recentă și care a acceptat să vină la festival când i-am povestit ce facem acolo. Așa că nu aveți cum să lipsiți.

Privindu-ți viața din afară, acum, ce sfat ți-ai da?
Ai mai multă grijă de tine!

Echipa ”Chefi la cuțite” de pe micul ecran: Chef Bontea, Chef Dumitrescu, Gina Pistol și Chef Scărlătescu.

ÎNTREBARE ÎNCUIETOARE

Ce le-ai transmite persoanelor care cred că prietenia dintre tine și Ginal Pistol este, de fapt, mai mult decât o prietenie?
Să fie cu ochii pe noi și la următorul sezon. (zâmbește)

Nu pot trăi fără…

Bucătărie – ”E viața mea. Nu aș fi complet fără ea.”
Mare – ”Iubesc marea, nu trece an să nu plec cu barca pe mare, în lume. Și anul ăsta e deja organizată expediția pe apele din Grecia.”
Prietenii buni și sănătatea – ”Pentru că nimeni nu poate fără ele.”

Credit foto: Antena 1