Campania online împotriva hărțuirii sexuale #MeToo reprezintă o reacţie la scandalul sexual în care este implicat Harvey Weinstein, producător care susţine că toate relaţiile sexuale pe care le-a avut au fost consensuale. Mesajul iniţial publicat de Alyssa Milano a primit peste 37.000 de comentarii, iar hashtagul „Me Too” s-a aflat între cele mai populare trenduri pe Twitter în Marea Britanie şi Statele Unite ale Americii. Pe Facebook, aproximativ 7 milioane de persoane discutau, luni, despre această campanie.

Campania online împotriva hărțuirii sexuale #MeToo – de unde a pornit

Cea care a dat startul a fost actriţa Alyssa Milano. Tânăra a venit cu ideea ca toate femeile din social media care au trăit o experienţă de hărţuire sexuală sau abuz, să-şi împărtăşească povestea printr-o postare însoţită de hastag-ul #metoo.

”Am primit sugestia de la un prieten: Dacă toate femeile care au fost hărţuite sexual sau agresate ar semnala situaţia cu hastag-ul #metoo, am putea arăta întregii lumi realitatea în care trăim”, a scris aceasta, duminică, pe o pagină de socializare.

La scurt timp, paginile de Facebook şi Twitter au fost asaltate de statusuri purtând emblema #metoo, în care femeile din lumea întreagă povestesc despre experienţele neplăcute prin care au trecut.

Șoc la Hollywood! Un mare cântăreț, câștigător a trei premii Grammy, a fost arestat pentru viol

Azi, actrița Alyssa Milano a declarat că un cor de un milion de femei a ieșit în față pentru a povesti despre abuzurile și hărțuirea sexuală pe care le-au trăit și au utilizat hashtag-ul #metoo. Ele nu vor fi reduse la tăcere prea repede, crede ea.

”Vom vorbi până când aceste abuzuri se vor termina”, a declarat actrița într-un interviu pentru show-ul ”Good Morning America”.

Campania online împotriva hărțuirii sexuale #MeToo a ajuns şi în România

Campania online împotriva hărțuirii sexuale #metoo a luat avânt şi în România, unde mii de românce aleg să se destăinuie pe reţelele de socializare. La un simplu search pe Facebook, există aproape două milioane de persoane sau site-uri care vorbesc despre acest subiect în lumea întreagă.

Cele două cuvinte au devenit virale #MeToo / # SiEu, iar campania s-a răspândit ca un foc și pe pe rețelele de socializare în limba română. Multe femei, dar și câțiva bărbați au povestit experiențele dureroase prin care au trecut. Alții au preferat să pună doar hashtagul MeToo și să lase amănuntele de o parte.

Campania online împotriva hărțuirii sexuale #MeToo – ce spune marea actriță Maia Morgenstern

Maia Morgenstern a postat și ea un text care îți frânge inima:

Mă doare până la strigăt, până la disperare. Disperarea pe care ți-o dă neputința. Ciudat, o neputință ce vine din respect și loialitate. Dar tot neputință se cheamă. Ma doare tăcerea cu care a decis să se înconjoare o tânără prietenă. Dar o respect. Deși mă doare, nu voi trăda încrederea cu care m-a învestit. Și nu vorbesc de vreo întâmplare neplăcută, cu iz de gîlceavă de alcov, demnă de paginile vreunui tabloid (…) Vorbesc de teroare, amenințări, atacuri verbale, în scris, directe…Am să tac#metoo”, scrie Maia Morgenstern pe un site de socializare.

Campania online împotriva hărțuirii sexuale #MeToo este binevenită în România

În România, o femeie este supusă violenței fizice la fiecare 30 de secunde, și la fiecare 4 ore o femeie este violată. În ceea ce privește hărțuirea stradală, nu există date statistice, deși aceasta e o experiență zilnică și universală pentru fetele și femeile din România. Mai mult de atât, conform unui studiu din 2015 al Agenției Uniunii Europene pentru Drepturi Fundamentale, 600.000 de femei au fost, la un moment dat în viața lor, victime ale unei agresiuni sexuale, dar aceste date se referă numai la cazurile declarate și iau în calcul doar violul și alte forme de violență sexuală, nu și hărțuirea stradală în mod special.

A fost aleasă Miss World după ce a fost violată

Campania online împotriva hărțuirii sexuale #MeToo – ce spune Poliția Română

Poliţia Română precizează că, potrivit Codului Penal, pretinderea în mod repetat de favoruri de natură sexuală în cadrul unei relaţii de muncă sau al unei relaţii similare, dacă prin aceasta victima a fost intimidată sau pusă într-o situaţie umilitoare, se pedepseşte cu închisoare de la 3 luni la un an sau cu amendă.

Poliţiştii nu se pot însă autosesiza în astfel de cazuri, instituţia transmiţând că, pentru a demara cercetări, este nevoie ca persoana vătămată să depună plângere.

Potrivit Inspectoratului General al Poliţiei Române (IGPR), citat de Mediafax, în primele 9 luni ale acestui an, doar 35 de victime ale acestui gen de agresiuni au sesizat poliţia, ceea ce reprezintă cu aproape 8% mai puţin faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, când au fost înregistrate 43 de sesizări.

Totuși, mai multe persoane s-au plâns de lipsa de reacție a polițiștilor români atunci când au raportat cazuri de hărțuire sexuală sau chiar tentative de viol. O utilizatoare Facebook a povestit sub hashtag-ul #MeToo cum era aproape să fie violată în plin centru al Bucureștiului la orele 21. A reușit să scape aruncându-se în fața unei mașini în mers. Atacatorul a fugit, iar ea a rămas cu șoferul care i-a dat primul ajutor. Între timp a ajuns și Poliția care fusese anunțată în urmă cu o jumătate de oră. Când a povestit ce s-a întâmplat, femeia a primit următorul răspuns de la omul legii: „ah, deci nu s-a întâmplat nimic de fapt. Eh, nu mai mergeți și dvs. seara pe stradă în fustă.”

Citește și:

Sursa foto: 123rf.com