„Sabrina nu a ieșit din covor la nici o linie acrobatică, sunt toate aici, merita medalie! Noi astăzi aici am întrerupt gimnastica, pentru drepturile noastre nu se zbate nimeni! Vă iubim infinit pe toți cei care ne-ați susținut Atât am putut suporta!”, a fost mesajul publicat de Camelia Voinea pe Facebook, la puțin timp după ce lacrimile fiicei ei au inundat ecranele televiziunilor.
Camelia Voinea: „Mi-e scârbă de ce am trăit, eu nu vreau să mor în sală”
Ulterior, fosta mare campioană a declarat și pentru gsp.ro că nu va reveni asupra deciziei de a renunța la gimnastică. „În sufletul meu, Sabrina este campioană. După tot prin ce am trecut, nu mă așteptam să ni se întâmple așa ceva la Jocurile Olimpice. Știu că arbitrele au CV, dar nu poți să dai așa într-un copil de 17 ani. Așteptăm explicații, pentru că era clar medalie. Am toate filmările, toate fotografiile, de la toate diagonalele, și la plecare, și la aterizare, iar în toate Sabrina este cu o talpă în interiorul covorului.
Le-am și postat, să le vadă toată lumea. Am trimis argumentele mele, nimeni nu are nicio explicație. Nici Nadiei nu știau ce să-i răspundă, dar ne-au respins contestația. Nadia i-a scris președintelui federației internaționale și i-a cerut explicații.
Am vorbit și cu Anca Grigoraș (n.r. arbitru internațional de gimnastică), care era la București, și mi-a zis că o să caute explicații, dar nu m-a mai sunat. Vedem ce face federația, dar noi am venit aici fără arbitri, nu ne ajută nimeni, nu are cine să ne apere drepturile. Mi-e scârbă de ce am trăit, eu nu vreau să mor în sală”, a spus Camelia Voinea repoterilor gsp.ro.
Ana Bărbosu și Sabrina Voinea, lacrimi amare după finala de la sol, de la JO2024
România a încheiat, luni, 5 august, participarea în competiţiile de gimnastică artistică de la Jocurile Olimpice fără medalie. În finala de la sol, Sabrina Maneca Voinea s-a clasat pe locul 5, iar Ana Maria Bărbosu, pe poziţia a 4-a, cu aceeaşi notă – 13.700.
Pentru nici un minut, Ana Maria Bărbosu a fost medaliată cu bronz, dar o contestaţie la nota lui Jordan Chiles (SUA) i-a adus americancei locul 3, iar Ana a căzut, dramatic, de pe podium. Gimnasta de 18 ani, născută la Focșani, își pusese deja tricolorul pe umeri, să sărbătorească, însă după doar câteva secunde a simțit cum se prăbușește, văzând că pierde bronzul. A încheiat pe 4, cu 13.700.
Și Sabrina Maneca Voinea a trăit un coșmar. Gimnasta de 17 ani, născută la Constanța, a fost notată iniţial cu 13.700 pentru exerciţiul de la sol, dar antrenorii au depus contestaţie. Nota nu i s-a modifocat însă deloc, ea încheind pe locul 5.
Medalia de aur a revenit gimnastei Rebeca Andrade (Brazilia, 14.166), urmată de Simone Biles (SUA, 14.133). În finala de la sol au participat 9 gimnaste, după ce în calificări Ana Maria Bărbosu şi Rina Kishi (Japonia) au avut aceeaşi notă – 13.600 şi nu au putut fi departajate.
Tot luni, la bârnă, Sabrina Maneca Voinea a fost pe locul 8, după ce a căzut de două ori de pe aparat.
Finala de la sol a fost ultima la feminin de la Jocurile Olimpice de la Paris, iar tablorul medaliilor de aur este: echipe – SUA, individual-compus – Simone Biles (SUA), sărituri – Simone Biles, paralele – Kaylia Nemour (Algeria), bârnă – Alice D’Amato (Italia) şi sol – Rebeca Andrade (Brazilia). Echipa României a revenit în finală după 12 ani şi s-a clasat pe locul 7.
Cine este Camelia Voinea, mama și antrenoarea Sabrinei Maneca Voinea
Camelia Voinea (54 de ani) a început să practice gimnastică la CSS Farul, din Constanța, sub îndrumarea antrenorilor Matei Stănei și Olga Didilescu. La lotul național s-a pregătit cu antrenorii Adrian Goreac, Maria Cosma, Octavian Bellu și Adrian Stan.
Potrvit biografiei de pe site-ul cosr.ro, Camelia Voinea a debutat pe plan internațional la CM din 1985, de la Montreal, unde a obținut, împreună cu echipa, medalia de argint, iar la paralele s-a clasat pe locul 4. În anul 1987, a făcut parte din echipa care a cucerit titlul la CM de la Rotterdam. La CE din 1987, de la Moscova, a obținut medalia de argint la sol. În 1988, la JO de la Seul, a fost componentă a team-ului care a cucerit medalia de argint. În anul 1986 a participat la Cupa Mondială de la Beijing, unde s-a clasat pe locul secund, la sol.
După retragerea din activitatea competițională a devenit antrenoare la Clubul Farul din Constanța. A primit titlul de Maestru Emerit al Sportului, iar în anul 2000 i-a fost conferită Medalia națională „Pentru Merit”, clasa a IlI-a.
𝐀𝐛𝐨𝐧𝐞𝐚𝐳a-𝐭𝐞 𝐥𝐚 𝐧𝐞𝐰𝐬𝐥𝐞𝐭𝐭𝐞𝐫𝐮𝐥 𝐋𝐢𝐛𝐞𝐫𝐭𝐚𝐭𝐞𝐚𝐩𝐞𝐧𝐭𝐫𝐮𝐟𝐞𝐦𝐞𝐢 – https://tinyurl.com/libertateapentrufeme
și vei primi direct în inbox selecția celor mai importante știri ale zilei: vedete, sănătate, sfaturi practice, horoscop, religie, povești de viață.