Blestemul trupei Compact. Un lanț de tragedii a decimat trupa

Trupa Compact, înființată în 1977, a fost și este una dintre cele mai iubite trupe rock de la noi din țară. Cântecele lor au fost fredonate de generații întregi, iar melodii precum „Fata din vis”, „Mă voi întoarce”, „Toamnă în sufletul meu” sau „Trenul pierdut” sunt nemuritoare. Din păcate, durerea și dramele au fost la ordinea zilei în această trupă.

Decembrie 2004: moare Teo Peter

Lanțul tragediilor a început în decembrie 2004, când basistul Teo Peter a murit, la doar 50 de ani, într-un accident de maşină, provocat de un angajat al Ambasadei SUA la Bucureşti. Taxiul în care se afla Teo Peter a fost lovit în plin de o maşină a Ambasadei SUA, condusă de puşcaşul marin Christopher VanGoethem, aflat în stare de ebrietate, potrivit martorilor oculari. La teste însă, americanul nu a depăşit limita legală de alcool în sânge. El a fost achitat în SUA, iar autorităţile au plătit familiei despăgubiri de doar 8.000 de dolari. Teo Peter a fost îngropat pe 7 decembrie 2004 în cimitirul din Mănăştur din oraşul lui natal Cluj-Napoca.

Iunie 2005: chitaristul Emil laghia a fost înjunghiat mortal

În iunie 2005, chitaristul Emil Laghia a fost omorât cu sânge rece de concubina lui. Avea doar 37 de ani. Corpul neînsuflețit al lui Emil Valentin Laghia a fost descoperit în locuința concubinei sale, din Tulcea, chiar de fiul acesteia. Potrivit IGPR, tragedia s-a petrecut pe fondul unor discutii contradictorii intre Laghia si concubina sa, Elena Ignat. Legiștii au stabilit că moartea lui Emil Laghia a fost violentă și a fost cauzată „de hemoragie externă și internă consecutivă, în urma unei plagi înjunghiate hemitorace stâng anterior.

Iulie 2005: moare impresarul trupei, în urma unui infarct

La o lună de la decesul lui Teo Peter, George Popa, impresarul trupei, dar si omul care s-a ocupat de prima instalație de sunet și de studioul de înregistrări al grupului, s-a stins din viață. George Popa a murit la vârsta de 51 de ani, în somn, decesul fiind cauzat de un infarct.

Noiembrie 2016: moare primul chitarist al grupului

În 2008, toboșarul Leluţ Vasilescu a suferit un infarct pe scenă, la Făgăraş, iar în 2011 Leo Iorga avea să fie diagnosticat cu cancer pulmonar. Din păcate, cei doi nu au supraviețuit bolilor de care au suferit. Pe 16 noiembrie 2016 s-a stins din viaţă şi primul chitarist al grupului, Marian Manoliu, anunța Libertatea. Supranumit ”El Mano”, în lunga sa carieră, chitaristul și compozitorul, care a ca murit la vârsta 63 de ani, a cântat alături de toate numele importante ale pop-rockului românesc.

emil-laghiaSeparatorVEZI  GALERIA  FOTOPOZA 1 / 7

Noiembrie 2019: moare Leo Iorga

Leo Iorga a murit pe 2 noiembrie 2019, la vârsta de 54 de ani, după o luptă de 8 ani cu cancerul. Cu o carieră pe scenă de peste 40 de ani, solist al formaţiilor Compact B, PACT by Leo Iorga & Adi Ordean, Pacifica, Leo Iorga va rămâne un simbol al rockului românesc. „Toamnă în sufletul meu”, „Trenul pierdut”, „Ploaia”, „Cine eşti tu, oare?” se numără printre cele mai cunoscute melodii ale sale.

Iunie 2022: moare Leluț Vasilescu

Leluţ Vasilescu, fondator și toboşar al formaţiei Compact, a murit pe 23 iunie, la vârsta de 67 de ani. „Colegi de 40 de ani, am locuit 20 de ani în aceeaşi cameră, am cântat mii de spectacole împreună…acum simt un gol in suflet, dar sunt liniştit că a plecat într-o lume mai bună. Dragul meu prieten Leluţ Vasilescu, drum bun!”, este mesajul lui Adrian Ordean, publicat şi pe pagina de Facebook Compact B. Leluţ Vasilescu s-a alăturat în 1981 formaţiei Compact şi a cântat cu aceasta până în 2017. Aurel Leluț Vasilescu, toboșarul trupei Compact, s-a născut pe 22 decembrie 1955, la Câmpia Turzii, oraș al cărui cetățean de onoare a fost declarat în 2010.

Citește și: Doliu uriaș în muzica românească! A murit Leluț Vasilescu de la Compact

Citește și: Publicul, în lacrimi la cel mai recent concert al trupei Compact b. Leo Iorga a cântat din scaunul cu rotile | VIDEO