Telespectatorii te văd săptămânal la ”Te cunosc de undeva” (Antena 1), însă joci și în spectacole. Ce ar trebui să știe publicul despre fiecare dintre acestea?

Despre „Te cunosc de undeva” nu prea mai trebuie spuse multe pentru că emisiunea vorbește de la sine de cinci ani de zile, fiind apreciată și susținută de telespectatorii noștri. Am un rol foarte frumos, acela de a descoperi cu fiecare apariție a artiștilor care urcă pe scenă noi valențe si de a-i încuraja să se exploateze la maxim. Cât despre cele cinci spectacole în care joc, „Boeing, Boeing”, „Încurcătură la nivel înalt”, ”Dezbracă-te, vreau să-ți vorbesc”, „Încă nu, dar o să fie”, dar și „Pijamale”, publicul merită să stie că sunt toate comedii, pe primele patru le jucăm la Teatrul Elisabeta și pe al cincilea la Metropolis. La fiecare dintre ele așteptăm publicul să vină să se destindă, să-și ia porția de râs și să-și dorească să vină și la următoarele.

Este vreun rol care te-a pus vreodată într-o situație stânjenitoare?

Niciun rol dintre cele jucate pe scenă nu m-au pus în situații stânjenitoare, pentru că sunt roluri asumate, pentru care mi-am dat acordul atunci când am început colaborarea și sunt atât de vesele și de relaxante pentru privitori încât te fac să revii în sala de teatru chiar și la aceeași piesă. Cel mai bun exemplu este Horia Moculescu, care a văzut „Boeing, Boeing” de 19 ori.

Ți se pare important ca în proiectele pe care le accepți să lucrezi cu oameni care îți sunt și prieteni?

Mi se pare foarte important să lucrez cu oameni. Asta este cea mai mare condiție, să lucrez cu oameni! Că îi cunosc sau nu, ei trebuie să aibă această calitate de a fi oameni și de a fi buni profesioniști în ceea ce fac. Lucrez cu prieteni pentru că îi cunosc și le anticipez de cele mai multe ori mișcările, dar îmi place să descopăr în alte colaborari noi persoane de la care cu siguranță pot trage învățăminte și eu, dar și ei, de la colaborările pe care le fac cu mine!

Cum merg pregătirile pentru concertul programat la TNB, în 26 iunie, cu invitați speciali?

Concertul este al doilea care poartă aceeași atmosferă de familie, caldă și prietenoasă, și la care mi se adaugă cele două prietene bune și dive în același timp, Nico și Paula Seling, alături de cei care mi-au stat, stânga – dreapta pe scenă și în concertul din 20 martie, tot de la TNB, Gabriel Cotabiță și Cornel Ilie (Vunk). Vă aștept să ne bucurăm împreună de un altfel de concert, unicat pe piața muzicală românească.

În concertul din luna martie, de la Sala Palatului (București)/ The Brothers M

Acest concert va fi și ca un cadou pentru ziua ta de naștere, din 3 iunie?

Nu, acest concert nu are legatură cu ziua mea de naștere sau cu anii de carieră pe care i-am acumulat, ci are legatură cu începutul deja făcut și cu o continuitate evidentă a unui act artistic pe care și-l doreau foarte mulți dintre cei care mă voiau înapoi pe scenă, să asculte muzica interpretată de mine.

Cât de mult contează sprijinul din partea persoanei iubite pentru ca echilibrul emoțional și încrederea să se reflecte și în profesie?

Vorba Monicăi (n.r. soția artistului, actrița Monica Davidescu), „Ne-am crescut unul pe celălalt!”. Fiind împreună de 22 de ani, mâncând aceeași „pâine”, având aceeași profesie de artiști, ne-am învățat stările, ne-am susținut, ne-am ajutat și ne-am completat de fiecare dată când a fost nevoie. Ca dovadă, în toate piesele de teatru în care joc, pe lângă colegi ca Tania Popa, Maria Buză, Anca Sigartău, Alexandra Velniciuc, Marius Galea, Lucian Ghimiș, Bogdan Stanoevici și câțiva dintre actorii tineri din noua generație, joc alături de Monica Davidescu. Încă de pe vremea musicalului „Chicago”, de la Teatrul National, din urmă cu zece ani. Și toate colaborările au fost de succes. Sigur că viața este un pic mai grea acasă. (râde) Pentru că se repetă mult înainte de orice premieră și în afară de repetițiile de la teatru ea mă ia și mă purică, efectiv, pe fiecare cuvânt și accent. Bine, între timp am învățat și eu multe, dar succesul este cel pe care îl văd cei care vin la piesele noastre de teatru.

Tu și soția ta sunteți un cuplu trainic. Care este secretul vostru?

Asta este întrebarea: „Care e secretul?” Dacă îl aflați să ni-l spuneți și nouă! Poate faptul că ne-am învățat stările, că ne respectăm spațiul intim, stările de pe scenă și din afara ei, iar în momentul în care intri în casă să lași totul la intrare. Să nu amesteci profesia cu viața personală, deși tocmai ce ți-am răspuns că la noi se mai întâmplă și repetiții pe acasă, dar sunt cu calm și cu mare așezare. Cred că aceasta este o parte din rețeta longevității noastre ca și cuplu.

Fetița voastră cum reacționează când vede că pe mami și tati îi cunoaște toată lumea?

Dora știe toate piesele de teatru, le-a văzut de câte 4-5-7 ori pe fiecare dintre ele, nu mai are nicio surpriză. Ce reacție să aibă Dora, când ea la 6 ani și 5 luni face parte dintr-o mică trupă de teatru cu care are deja un spectacol, ce începe ușor-ușor să se vândă. Se numește „Departe de casă”, și micuța actriță Dora Maria Davidescu Temișan este unul dintre protagoniștii distribuției. Cred că am spus tot!

Aurelian Temișan și Monica Davidescu alături de fetița lor, Dora.

Ți-ar plăcea ca peste ani să îmbrățișeze, și ea, o carieră artistică?

Știu că vreau să-și trăiască copilăria, dar și să încerce să-și formeze gusturi fără a fi împinsă, ci doar îndrumată să descopere spre ce va vrea să meargă peste ani. Orice va vrea să facă, o vom susține, este copilul nostru și ne dorim ce este mai bun pentru ea.

Fiecare profesie are avantajele ei. Care sunt cele ale profesiei de artist, ca actor și cântăreț?

Faptul că te adresezi direct publicului, faptul că în fața ta stă o mână sau o mare de oameni, în funcție de manifestare și de amploarea lui, care vine să te vadă. Și când ai ceva de spus, publicul înțelege și îți transmite înapoi tot ce a înțeles el. Dacă simți că nu faci parte din lumea scenei, nu ai ce căuta.

General vorbind, ce ți-ar fi plăcut să faci și n-ai avut ocazia până la acest moment?

Îmi place ce fac și nu mă gândesc la astfel de lucruri pentru că știu că va veni un timp când o să le fac pe toate. Am practicat sport și practic încă, joc în piese de teatru, cânt, am familie, vacanțele sunt vacanțe, îmi place să șofez de câte ori am ocazia. Și când nu am ocazia tot șofez, plec, mă mișc cu mașina chiar și 30 de km pentru că îmi place să stau la volan. Mă interesează ca lucrurile pe care le fac, să le fac bine!

ÎNTREBARE ÎNCUIETOARE

Care este în cazul tău prețul succesului?

Nu aș vorbi despre prețul succesului, ci despre dezavantajele succesului. Faptul că îți rupi din timpul dedicat familiei, că îți limitează momentele de intimitate pe care ai putea să le ai, dar acestea sunt compensate de măreția cu care Măria Sa publicul te ovaționează la final și te cer la bis în cazul spectacolelor.

Nu pot trăi fără…

Pasiune, zâmbet, dragoste – ”Trei dintre lucrurile pe care le consider esențiale pentru mine sunt pasiunea, zâmbetul și, de asemenea, cred că n-aș putea trăi fără dragoste!”

 

Credit foto: Antena 1, arhiva personală (Facebook)