Solistul Aurelian Andreescu, una dintre vocile excepţionale ale muzicii uşoare româneşti, s-a născut la 12 mai 1942, la Bucureşti și a murit la 22 iulie 1986, la Constanţa.
Aurelian Andreescu a fost unul dintre cei mai mari cântăreți din Epoca de Aur și a fost considerat unul dintre cei mai mari cântăreți de muzică ușoară din România, fără a avea însă studii muzicale. Artistul ar fi împlinit 81 de ani pe data de 12 mai 2023, dacă nu ar fi murit atât de tânăr.
O prezență excentrică în sine, Aurelian Andreescu, care a lăsat în urmă peste 200 de melodii, era mereu la patru ace pe scenă, cu o floare la butonieră și uneori purta chiar și inel.
Soția acestuia a mărturisit că partenerul ei avea o urechea muzicală de excepție, dar nu avea studii în acest domeniu. Aurelian Andreescu nu a luat nici o lecție de canto și a învățat tot ceea ce știa, singur.
Aurelian Andreescu a debutat la Festivalul Național de Muzică de la Mamaia, în 1963. Succesul a venit foarte repede după aceea și aproape toți românii fredonau la un moment dat cele mai cunoscute melodii ale sale: ”Fluierând pe stradă”, ”Oameni”, ”Tu eşti primăvara mea”, ”Un fluture şi-o pasăre”, ”Vreau numai soare”.
”Aurelian n-a luat nici un minut lecţii de canto. Singur a învăţat. Singur şi-a format un stil”, povestea soția lui, decedată și ea, între timp.
Cum a murit Aurelian Andreescu
La apogeul carierei sale, în 1986, când avea doar 44 de ani, Aurelian Andreescu s-a stins din viață. Suferea cu ficatul, el având ciroză.
După 1980, hepatita netratată a artistului, pe care o avea de mic, împreună cu oboseala acumulată după nopțile nedormite au început să își spună cuvântul.
În anul 1985, artistul a suferit o comă hepatică și a fost tratat la Spitalul Militar. Atunci, medicii i-au recomandat să evite expunerea la soare, sfat pe care artistul nu l-a ascultat, iar în 1986 a ajuns la mare.
Acesta a fost convins de niște fani să bea câteva păhărele împreună, lucru complet interzis pentru artist.
Aflat în Eforie Nord, la restaurantul în care cânta și Petre Geambașu, Aurelian Andreescu a încercat să mai cânte niște melodii, dar la finalul ultimei piese i s-a făcut rău și a intrat în comă. Aurelian Andreescu a murit în aceeași zi, la spitalul din Constanța.
:contrast(8):quality(75)/https://thumbor.unica.ro/unsafe/920x0/smart/filters:format(webp):contrast(8):quality(75)/https://www.libertateapentrufemei.ro/wp-content/uploads/2023/05/aurelian-andreescu-1.jpg)
Câteva pahare de vin i-au fost fatale. A intrat în comă și a murit în acea zi
Ultimele zile din viața lui Aurelian Andreescu sunt povestite într-un mod cutremurător de Cornel Constantiniu: „Cu un an înainte de a muri, avusese o comă hepatică. Generalul Șuteu a fost cel care l-a tratat și l-a salvat de la operație. Una dintre recomandările doctorului a fost să evite Litoralul și, implicit, expunerea la soare. În anul dispariției, adică în 1986, s-a dus la Eforie Nord, în restaurantul în care cânta Petre Geambașu.
Niște nenorociți, așa-ziși admiratori, l-au convins să bea câteva pahare de vin, care i-au fost fatale. L-a rugat pe Geambașu să-l lase să cânte două melodii, iar spre finalul ultimei piese i s-a făcut rău. Imediat cum a terminat de cântat, a intrat în comă. A murit în aceeași seară la Spitalul Județean Constanța. În acea zi cumplită, menajera m-a trezit din somn, spunându-mi să vin urgent la telefon.
Era Mirabela Dauer, care mi-a zis că Aurelian încetase din viață. La înmormântare mi s-a făcut rău și a trebuit să fiu scos afară din biserica. Portretul lui era pus pe catafalc, iar din stația de amplificare se auzeau melodiile „Copacul”, „Oameni” sau „Tu ești prima vara mea”. La câteva zile după ceremonia funerară, m-am dus la mormânt și i-am plantat doi brăduți”, a povestit Cornel Constantiniu, pentru Jurnalul.
Drama vieţii lui Aurelian Andreescu. De ce nu a avut copii
Deși un artist de succes, Aurelian Andreescu ascundea o dramă teribilă. Acesta era steril. Acesta a fost și motivul despărțirii de prima sa soție, care a fost alături de el timp de șapte ani.
După ce s-a despărțit de prima soție, Aurelian Andreescu și-a refăcut viața cu o femeie mai tânără cu 11 ani, anume Mariella Andreescu, membră a corpului de balet de la Teatrul Constantin Tănase.
Mariella Andreescu și Aurelian Andreescu au adoptat un băiețel în vârstă de doi ani, care fusese abandonat la Leagănul de copii.
Moștenitorul lui Aurelian Andreescu, Mirel, trăiește în Canada de mulți ani, unde a plecat cu mama sa în 1991, după trecerea în neființă a artistului.
Soția lui Aurelian Andreescu s-a căsătorit în Canada și în anul 2013 a murit, la numai 60 de ani.
Citește și: