În acea vreme, Ioan Luchian Mihalea, zis și Oanță, era profesor la o universitate particulară, însă pentru a avea un trai decent cânta și într-un restaurant. Era căsătorit de trei ani și avea un băiețel. Soția și copilul locuiau la Pitești, el stând în București, unde muncea.

Deși soția lui neagă că era homosexual, toate indiciile acolo duc. Chiar și într-un raport al poliției se arată că, în ziua în care a fost asasinat, 29 noiembrie 1993, el avusese un contact sexual cu un bărbat (rămas neidentificat până în ziua de azi).

Dar iată cum au stat lucrurile. Cu o zi înainte de a muri, Ioan Luchian Mihalea a fost sunat de Nelu Florian Gavrilă, în vârstă de 20 de ani, pe care îl cunoștea. Cei doi avuseseră o relație, care se terminase însă. „Relaţia s-a încheiat la începutul anului 1993 din cauza geloziei victimei şi a unor neînţelegeri de ordin financiar”, aratau anchetatorii în acea vreme.

Acesta și-a anunțat sosirea acasă la Mihalea în următoarea zi, la ora 18.00. Ceea ce s-a și întâmplat. Numai că Gavrilă, zis ”Bobiță Neagră”, a venit împreună cu un amic, Ionel Păun. Ușa le-a fost deschisă de Mihalea, care era costumat într-un pulover și lenjerie intimă. Tocmai făcuse duș.

Mirat de prezența necunoscutului și așteptându-l doar pe Gavrilă, el l-a invitat pe cel din urmă la bucătărie, pentru a-i cere socoteală. Întors cu spatele la fostul său iubit, a fost lovit de acesta. A urmat o serie de lovituri sălbatice din ambele părți.

Omorât cu bestialitate

Iată ce declara unul dintre ucigași, Ionel Păun: „Ne-a deschis uşa un bărbat care era îmbrăcat cu pulover şi chiloţi. Bărbatul respectiv a rămas surprins când m-a văzut pe mine, motiv pentru care l-a chemat pe Gavrilă în bucătărie pentru a discuta. Eu am rămas lângă uşa de la intrarea în apartament, iar cei doi au intrat în bucătărie, Gavrilă mergând în faţă. După vreo 30 de secunde l-am văzut venind spre mine pe Ioan Luchian Mihalea, care era plin de sânge pe faţă…”.

 Eu mi-am pus boxul metalic pe mâna dreaptă, pe sub mănuşă, şi am început să îl lovesc şi eu în faţă pe Mihalea. Ne aflam pe holul de la intrarea în casă, pe lângă uşa de la bucătărie, când Gavrilă l-a lovit ultima oară cu letconul în cap, iar Mihalea s-a dezechilibrat şi a căzut lângă uşa de la intrare cu capul orientat spre uşa de la debara.

Eu l-am tras pe Mihalea de picioare prin sufragerie până în holul de lângă baie, iar Gavrilă mergea după mine. L-am lăsat pe Mihalea în holul respectiv şi l-am mai lovit de câteva ori cu pumnul în piept, iar Gavrilă l-a lovit cu letconul tot în cap.

M-am dus apoi la baie şi mi-am spălat mănuşile albastre de sânge, pentru că nu puteam să plec cu ele aşa murdare. De asemenea, am dat cu apă şi pe petele de sânge aflate pe hainele cu care eram îmbrăcat.

În timp ce mă spălam, Gavrilă a strigat la mine şi mi-a zis să vin la el în sufragerie. L-am văzut când a smuls un cablu de alimentare electrică de la un aparat pe care l-a înfăşurat în jurul gâtului lui Mihalea. El mi-a zis să trag de un capăt al cablului, dar eu am refuzat iniţial. Însă el a insistat şi am tras de un capăt.

Cablul s-a rupt la un capăt, dar Gavrilă a adus un alt cablu pe care l-a înfăşurat în jurul gâtului lui Mihalea, dar de capetele acestuia am tras foarte puţin”, avea să declare mai târziu, cu un cinism rar întâlnit, Ionel Păun.

Iată pentru ce a fost ucis mișelește

Într-un covor de culoare bej, cei doi au luat din apatramentul situat în Drumul Taberei un aparat video marca AIWA, un radiocasetofon marca SHARP, o cameră de filmat marca HITACHI, o combină muzicală marca MATSUI, un lănţişor, o brăţară şi o verighetă de aur, un ceas de mână, o geacă şi un pantalon – ambele de blug, sumele de 400 dolari şi 30.000 lei, un portofel, o geantă de fâş de culoare neagră. La plecare au lăsat uşa întredeschisă, așa găsind-o administratorul, a doua zi.

Ulterior, Gavrilă avea să declare că mobilul crimei nu a fost numai jaful. „L-am ucis pe Mihalea şi ca să mă răzbun pentru că s-a purtat urât cu mine, deoarece eu nu am vrut să întreţin cu el relaţii sexuale”.

Făptașii au fost prinși în decurs de 44 de zile. Nici nu a fost foatre greu, din moment ce în biblioteca lui Mihalea trona o fotografie cu Gavrilă, în slip, la mare.

Nelu Florian Gavrilă și Ioan Păun au fost condamnați la închisoare pe viață și închiși în Penitenciarul Giurgiu, fiind eliberați condiționat în 2015 (Nelu Florian Gavrilă), respectiv în 2016 (Ionel Păun).

Faptul că asasinii au fost încarcerați și și-au recunoscut faptele nu va face însă ca toată lumea să accepte această variantă a derulării faptelor. Și acum mai circulă povești conform cărora cei doi nu sunt decât țapi ispășitori, iar adevăratul vinovat ar fi fost o vedetă sau chiar un om politic. Sau poate chiar că Securitatea s-a ocupat de tot.

Foto: Libertatea

Vezi și Aproape 30 de ani de când Mihaela Runceanu a murit. Până la urmă pentru ce a fost ucisă cu sânge rece?

Citește și: