Însă, lucrurile s-au complicat și mai tare din cauza birocrației în momentul în care a avut nevoie de concediu medical pentru a fi alături de Vlăduț în astfel de clipe cumplite și dureroase. Micuțul face chimioterapie din trei în trei săptămâni, iar vedeta TV a ales să-și strige durerea și disperarea pe Facebook. Anunțul ei i-a sensibilizat imediat pe oameni și a devenit virali, fiind share-uit de vedete și bloggeri celebri, dar și de oameni normali, care se simt păcăliți de sistem, ca și ea.

Iată mesajul integral al vedetei

„20 de ani in care am cotizat zdravan la sistemul de asigurari de sanatate. 20 de ani in care am avut concediu medical o singura data, 5 zile, pentru ca mi-am rupt piciorul. In rest, analize facute la particular, plătite și o singura naștere. Atat. Azi ma vad in situatia incredibila de a gasi o solutie pentru a beneficia de concediu medical pentru ingrijirea copilului. Vlad, baietelul meu a fost diagnosticat cu cancer acum 3 luni. De atunci sunt cu el la tratament in Italia, o tara care l-a primit instant. INTERNAREA DE URGENTA A COPILULUI MEU NU A FOST CONDITIONATA DE NICIUN ACT!!

Vlad a fost internat, diagnosticat și a inceput chimioterapia fara sa am initial niciun document. Abia apoi m-au intrebat de cardul european… Le-am spus ca nu l-am, dar il voi avea si ca ii rog sa nu opreasca investigatiile…Functionarul de la ghiseu mi-a raspuns simplu… „Doamna, copilul e tratat oricum… Nu conditionam tratamentul de chestiuni birocratice! Stati linistita!” Si, am stat linistita, gandidu-ma ca si in tara mea exista solutii decente pentur astfel de situatii in care nu doresc nimanui sa se afle… Dar, a venit momentul in care am solicitat un concediu medical pentru ca nu am altfel cum sa mi insotesc copilul la analize, nu ma pot interna cu el din trei in trei saptamani, nu-l pot ingriji dupa chimio, cand suferinta lui este cumplita…

Medicul meu de familie, căruia nu i-am cerut niciodată nici măcar o adeverință, a ridicat din umeri – legea noastră zice că trebuie să vin personal la cabinet. Deci nu mă poate ajuta… Aflu apoi că e nevoie de un aviz al direcției sanitare din București, unde ar trebui să mă prezint tot personal…. Când italienii îi fac copilului meu analize din trei în trei zile ca să se asigure că e totul OK, România, țara mea, îmi cere acte peste acte, avize și documente traduse, legalizate etc..Exista un teanc de hartii de la spitalul din Roma care atesta diagnosticul cumplit, toate parafate de somitati in oncologie pediatrica. Statul roman, conform unor legi de rahat, vrea aviz de la un oncolog din Romania!!! Adica, un aviz formal, fara valoare medicala, pentru ca acel oncolog evident, nu va vedea copilul… N-are cum! Pentru ca nu sunt cretina sa=l port prin aeroporturi, avion si cabinete medicale cand starea lui e una la limita! Nu am vrut sa-l expun pe Vlad, nu vreau compatimire si nici mila! Nu am nevoie! Am nevoie doar ca cineva cu putere de decizie sa schimbe niste legi restrictive, facute parca la misto, interpretabile si care nu l ajuta pe cetateanul idiot ca mine, care cotizeaza zeci de ani degeaba! Pentru ca sunt sigura ca la fel ca mine au patit o multime de alti parinti, care in momentul in care pleaca sa si salveze copilul, nu se gandesc la birocratie, legi și chichite administrative care oricum n-aduc nimic bun”, a scris vedeta indignată.

Autoritățile au luat măsuri

Cu toate acestea, se pare că Magda Vasiliu a reușit să se facă auzită. După mediatizarea cazului ei, premierul Mihai Tudose i-a cerut ministrului sănătății, Florian Bodog, să ia măsuri și să pună capăt birocrației în cazul bolnavilor de cancer.

 

Citește și: