Şarmul simpaticului chef italian reuşeşte să treacă de bariera micului ecran pentru că pune pasiune în tot ceea ce face. Antonio vorbeşte cu sufletul atât despre arta culinară, cât şi despre jumătatea lui de la Timişoara şi prietenia cu Teo, care îl onorează.

Eşti un specialist în arta culinară. Care sunt elementele de bază în bucătăria ta?

Simplitatea şi tradiţiile, respectul pentru materia primă, deci ingredientele, şi gătitul făcut din placere, fără nevoia de a impresiona.

Ai vizitat multe ţări (Cuba, Thailanda, Kenia, Togo, Spania, Seychelles, Republica Dominicană etc.). Ce tip de meniu te atrage mai mult?

Îmi plac preparatele făcute de mama şi de sora mea, în rest meniurile le aleg în funcţie de starea de spirit pe care o am. De exemplu, de câteva ori pe an chiar simt nevoia să mănânc şi preparate de tip fast-food, pe care le găsesc de cumpărat pe stradă. Este adevărat să suntem ce mâncăm! Şi o şaorma cu de toate mă face să mă simt bine când o consum cu o bere. Poate pentru că în viaţa mea am fost un pic din toate. Am avut zile în care am fost ca un rege şi zile în care am trăit modest. Cred că doresc să păstrez în mine toate aceste senzaţii.

Tu locuieşti mult în Bucureşti, iar ”jumătatea ta” la Timişoara. Între filmări, reţete şi alte angajamente iubirea e mai trainică?

Sunt 24 de ani de când suntem împreună. Cred că unul dintre secretele relaţiei noastre a fost şi este că păstrăm un spaţiu al nostru. Asta se întâmplă şi când suntem acasă şi când eu sunt plecat şi apoi mă întorc. Ne întâlnim de fiecare dată cu acelaşi entuziasm, fără să intervină rutina. Povestim, ne respectăm opiniile şi este foarte important să accepţi şi să înţelegi modul de viaţă şi obiceurile partenerului.

Ce înseamnă pentru tine fericirea?

Un film cu regretatul actor Bud Spencer (interpretul celebrului personaj Piedone), nişte cartofi prăjiţi, câteva măsline negre la cuptor, un pahar de vin roşu şi o bucată de pâine de casă. Ceea ce vreau să spun este că fericirea poate consta şi în simplele bucurii ale vieţii. Este imposibil să fii fericit tot timpul, dar poţi să-ţi faci viaţa mai fumoasă prin ceea ce ştii că îţi face plăcere.

Te încântă când te recunosc oamenii în locurile unde mergi?

Mă încântă iubirea oamenilor, nu faptul că sunt vedetă, dacă asta mă întrebi. Îmi place când mă opresc oamenii pe stradă şi îmi vorbesc ca şi cum ar discuta cu un vechi prieten, îmi povestesc necazurile sau fericirile lor şi eu îi ascult.

Te deranjează comentariile referitoare la prietenia ta cu Teo Trandafir?

Crede-mă că exceptând nişte minciuni grosolane care au apărut, chiar nu mă deranjează. Îmi face plăcere că lumea vorbeşte despre o prietenie care există cu adevărat, deşi ne-am cunoscut personal de puţin timp. Şi cum aş putea să fiu deranjat că numele meu este asociat cu una dintre cele mai inteligente, mai profunde (şi aş putea să continuu) persoane pe care le-am cunoscut vreodată?! Să lucrez lângă Teo Trandafir a fost pentru mine o împlinire enormă şi să fiu apreciat de ea o satisfacţie şi mai mare. Cu toate că astăzi nu mai colaborăm, ţinem legătura, vorbim, schimbăm păreri, idei.

Împărtăşeşte-ne câteva trucuri pentru cei care vor să-şi surprindă plăcut invitaţii…

Câteva sfaturi foarte importante! Nu gătiţi în ultimul minut. Pregătiţi totul din timp şi doar asamblaţi în ultimul minut, astfel încât atunci când vine lumea să nu găsească casa mirosind a ceapă sau a usturoi, iar pe voi transpiraţi şi stresaţi. Nu spune: ”fă-te comod”, ci ajută-ţi ospeţii să se facă comozi şi eventual oferă-le câte un pahar cu vin. Nu primiţi lumea nearanjaţi şi dacă nu sunteţi pregătiţi să îi faceţi să se simtă ca un rege sau ca o regină. Dacă vă amintiţi toate acestea, veţi descoperi încântarea în ochii invitaţilor.

Tu cu ce preparat îţi încânţi iubita?

Cu bucătăria mea simplă: spaghete cu sos de roşii şi busuioc, dar şi coaste la tigaie cu rozmarin. Depinde de moment.

Ce apreciezi la bucătăria românească?

Faptul că este o bucătarie cu gusturi puternice.

Ce i-ai sfătui pe cei care doresc să folosească ingrediente de calitate?

Să meargă la o mătuşă, la o bunică sau la o cunoştinţă la ţară, dacă au posibilitatea, şi să îşi facă de acolo aprovizionarea. Iar de la magazinul de vizavi de casă să cumpere mai puţin şi de calitate! De exemplu, o lingură de ulei de măsline bun dă un gust net superior unei salate faţă de trei linguri de o calitate îndoielnică.

Știam că Antonio Passarelli începuse să scrie o carte de bucate. Când va fi lansarea?

Nuuu! Ajutor! Şi voi ? (râde) Editorul mă sună de două ori pe săptămână să mă întrebe în ce stadiu sunt. Nu sunt deloc în grafic. Este o carte grea, şi nu pentru că are reţete dificile, dar conceptul cărţii în sine este altfel. Scriu un capitol şi apoi şterg jumătate pentru că nu îmi place şi tot aşa… Dar sper cât mai curând să mă apropii de final.

Nu pot trăi fără…

Speranţă – ”Că într-o zi lumea va înţelege că trebuie să schimbăm ceva.”

Dragoste – ”Pentru tot ceea ce fac.”

Respectul – ” Faţă de toată lumea, inclusiv pentru acele persoane care de multe ori mă lovesc şi poate, la un moment dat, mă vor vedea într-adevăr cum sunt eu.”