Cu o carieră care se întinde de-a lungul a opt decenii, actrița a fost nominalizată de trei ori la Premiile Oscar și a jucat o serie de roluri emblematice, care au transformat-o în una dintre cele mai îndrăgite vedete de la Hollywood.

Angela Lansbury a murit în somn cu doar cinci zile înainte de a împlini 97 de ani, a anunțat familia ei într-un comunicat.

„Copiii doamnei Angela Lansbury anunță cu tristețe în suflet că mama lor a murit liniștită în somn, la casa ei, din Los Angeles”, a transmis familia.

Lansbury a devenit cunoscută publicului român datorită serialului polițist de mare succes Verdict, crimă, producție ce i-a adus aprecierea criticilor de film din toată lumea.

4 Globuri de aur le-a câştigat doar pentru rolul Jessicăi Fletcher, interpretat în toate cele 264 de episoade. Serialul „Verdict: crimă”, ce a fost difuzat timp de 12 ani,  între 1984 şi 1996, în 50 de ţări, inclusiv în România. Lansbury a fost plătită cu 300.000 de dolari pe episod.

Un alt rol, care a transformat-o într-un simbol de neuitat pentru generații întregi de copii și adulți deopotrivă, a fost contribuția ei memorabilă la filmul de animație Frumoasa și Bestia, în care a fost vocea personajului Ms. Potts și a interpretat coloana sonoră Tale as Old Time, în una dintre cele mai emblematice scene ale producției.

Născută la Londra și descoperită la o petrecere

Născută în 1925, Lansbury a fost una dintre ultimele mari actrițe supraviețuitoare ale Epocii de Aur a cinematografiei de la Hollywood. Puțini știu că Angela Lansbury s-a născut de fapt la Londra și s-a mutat ulterior la New York, unde a urmat cursurile Feagin School of Dramatic Art.

Angela Lansbury fost remarcată de un regizor de la Hollywood la o petrecere în 1942, iar primul ei rol a fost acela de menajeră în filmul Gaslight, din 1944.

Cariera ei ulterioară i-a purtat pașii de pe Broadway la Hollywood, reputând succes pe marele și micul ecran.

Actrița a fost căsătorită de două ori, pentru scurt timp cu actorul Richard Cromwell, când avea 19 ani, iar mai târziu cu actorul și producătorul britanic Peter Shaw. Au rămas împreună mai bine de 50 de ani, până la moartea lui, în 2003.

a-prins-perioada-de-glorie-a-Hollywood-uluiSeparatorVEZI  GALERIA  FOTOPOZA 1 / 15

Copiii ei au fost la un pas de moarte din cauza drogurilor

Viața ei nu a fost lipsită de drame. Aceasta a mărturisit într-un interviu mai vechi, potrivit Daily Express, că era să-și piardă cei doi copii, băiatul Anthony, 68 de ani, și fiica  Deirdre, 66 de ani, din cauza drogurilor, la sfârșitul aniilor `60. Ca să îi salveze a fost nevoită să plece definitiv din Los Angeles, ea și soțul ei, Peter Shaw, luând decizia să se mute în Irlanda.

„Au început cu cannabis şi au ajuns la heroină. Peter şi cu mine habar n-aveam ce se întâmplă. Nici nu ştiam prea multe despre droguri! Nu știam ce înseamnă când găsești o pipă ascunsă într-un dulap. De ce ar fi trebuit să știm?

Și când am aflat ce înseamnă, nu știam cum să îi ajutăm. Nu existau experți care să le ofere sfaturi părintilor cu copii din familii bune, care foloseau droguri, iar uneori luau chiar și supradoze. Era ca o epidemie. În mod sigur, nu am nicio îndoială că ne-am fi pierdut unul dintre copii, sau chiar pe amândoi, dacă nu schimbam complet mediul, să îi ducem la viața simplă din Irlanda.

În cele din urmă, am găsit un medic care le-a prescris metadonă,  un substitut al heroinei care i-a ajutat în perioada de sevraj. Am fost foarte, foarte norocoși că ne-am dat seama din timp ce se întâmplă. Mutarea în Irlanda le-a schimbat viața“, a povestit Angela.

A muncit până la sfârșitul vieții. Voia să o mai joace o dată pe Jessica Fletcher

În ciuda vârstei înaintate, până în ultimele momente ale vieții a fost profesoară și învață alți tineri să devină actori.  Angela a mărturisit recent că i-ar plăcea să mai joace încă o dată rolul Jessicăi Fletcher și nu ar fi exclus ca acest lucru să se întâmple. 

„Jessica Fletcher a devenit o mare parte din viața mea. Mi-a fost foarte dificil să mă obișnuiesc cu ideea că s-a terminat”, a declarat actrița, precizând că a fost uluită de succesul acestui serial.

Nu demult a apărut  în câteva episoade din mini-seria „Little Women” și a filmat și pentru pelicula „Mary Poppins Returns”.

Vezi și Angela Lansbury împlinește 96 de ani. Cum arată acum celebra actriță din serialul „Verdict: crimă”

Citește și:

FOTO Văduva lui Leo Iorga iubește din nou, la 3 ani de la moartea soțului! Cu ce ochi vede relația fiul ei

Oana Roman, imagini emoționante cu mama ei. Mioara Roman, schimbată de boală, dar elegantă și cochetă