Cum e atmosfera în familia Măruță, în ajunul pregătirilor de Crăciun?
Cătălin: Atmosfera din casa noastră, care de obicei, nu este nici pe departe conformistă, capătă culoare și vibrație în zilele sărbătorilor de iarnă. Ne-am asumat rolul ăsta polivalent de părinți, Moși Crăciuni, Moși Creează Miracole etc.. În orice caz, Crăciunul este sinonim cu ideea de familie, de solidaritate umană, cel puțin așa se manifestă la noi. Suntem niște magneți gălăgioși. Dar simpatici, o spun cu o modestie. (râde) Adunăm familia în jurul nostru, în jurul bradului, în jurul speranței. Iar prin „familie” înțeleg formula completă și extrem de plăcută: noi, copiii, părinții noștri, socrii, frații, surorile.

Cu micuța Eva Ioana Maria, în formulă de patru, e varianta familiei voastre ideale?
Andra: Bineînțeles, e o formulă dorită de toată lumea. Noi ne-am păstrat cumpătul, în acești ani, fiindcă, la un moment dat, ni se părea că-i cerem Lui Dumnezeu prea mult. Numai noi știm cum am traversat fiecare zi, fiecare noapte și fiecare vis, întrebându-ne cum să oferim fericire fără să cerem nimic în schimb. Și am învățat lucruri care păreau imposibile. Eva este darul lui Dumnezeu. Eu sunt, fără îndoială, o ființă credincioasă, poate și pentru că am avut confirmarea unor gânduri care m-au urmărit și m-au făcut puternică. Dumnezeu mi-a arătat că mă aflu acolo unde îmi este locul, iar orice obstacol nu este decât o treaptă către lumea perfectă.

Andra, îți place să mergi la cumpărături, în cautare de cadouri?
Sigur, îmi place! Sunt om și nimic din ceea ce e omenesc nu mi-e străin. Revenind la cele românești și pământești, de-abia aștept raidul de dinainte de Crăciun. Sunt zilele mele preferate din an. Magazinele mă atrag pentru că, în această perioadă din an, caut ceva special pentru fiecare dintre cei apropiați sufletului meu. Și doar am stabilit că avem o familie mare și veselă, deci ritualul cadourilor e necesar, ne face bine tuturor!

Ți s-a întâmplat să îți asculți colindele, aflându-te în diverse magazine?
Da. E o senzație ciudată, în sensul bun, recunosc.

Cine împodobește bradul?
Cătălin: Fiecare vrea să aibă un aport considerabil la designul final. Și numai să ne vezi, când ne batem pe globuri, vrem să ni le parcăm în brad la o altitudine rezonabilă si vizibilă! David (4 ani) a ajuns deja senior designer, are o putere de convingere care ne anihilează nouă, celorlalți, orice orgoliu de decorator. Deocamdată, David e șeful, dar de anul viitor nu mai pot garanta, findcă Eva vine tare din urmă.

Va fi, deci, casa plină la masa de sărbătoare?
Andra: Întotdeauna a fost așa. Familiile noastre se reunesc de Crăciun, atunci avem a mia confirmare că am construit ceva frumos. Suntem mulți la masa festivă. Râdem și aducem la zi poveștile pe care le considerăm importante pentru ceilalți. Am ajuns să trăim prin inima și ochii copiilor noștri, ceea ce e fabulos.
Cătălin: Părinții și socrii vor veni la noi acasă, cu siguranță. Dar nu ne mai asumăm acest merit, deja suntem geloși, ei vin în primul rând ca să-și revadă nepoții, știm foarte bine! De ani buni ne petrecem sărbătorile de iarnă într-o frumoasă gălăgie. Nici n-am concepe altfel acest moment.

Cătălin, te vom vedea pe micile ecrane în ediții speciale până la sfârșitul lunii decembrie?
Vom înregistra niște emisiuni speciale, sunt sigur că vor avea un impact puternic. De obicei, oamenii devin mai receptivi la dramele altora, în preajma acestor momente din an. Asa ca vom avea ocazia sa ajutam multe familii. Am o bănuială că nici acest an nu va fi vreo excepție.

Ce urare le-ați transmite cititorilor pentru sărbători?
Cătălin: Fericirea nu se învață la școală, n-a fost niciodată aprobată drept materie de studiu. Uneori se învață în familie, dar nici asta nu e sigur, în multe cazuri. Aș vrea ca toată lumea să înțeleagă cât e de puternică lupta și în grup, și individual. Speranța e salvatoare. Nu vă lăsați striviți de problemele vieții, fiți ceea ce v-a hărăzit Dumnezeu să fiți. Nu veți ști niciodată cât sunteți de puternici, până când nu vă veți forța limitele!
Andra: Îmi doresc ca cititorii să aibă încredere în ei. Aș vrea ca toată lumea să fie conștientă de faptul că fiecare zi e prețioasă, că nu merită irosită. Vă doresc un brad încărcat de globuri și visuri colorate frumos. Vă doresc împăcări, iubiri, speranțe, noi începuturi, noi abordări, noi nuanțe de fericire!

Credit foto: Pro Tv

Andra și Cătălin Măruță

ÎNTREBARE ÎNCUIETOARE

Cine gătește mai bine?
Andra: Când vine vorba de sărbători cu un meniu delicios, suntem conservatori. Nu ne lipsesc sarmalele, salatele de iarnă (salata de boeuf, salata de vinete cu maioneză), aperitivele frumos ornate, friptura, desertul. Gătim cu toții, fiecare e repartizat în domeniul care i se potrivește. Înainte, găteam mai puțin, lăsam în grija mamelor noastre acest ritual, dar acum ne implicăm.
Cătălin: În perimetrul bucătăriei, eu sunt un mercenar, fac orice mi se cere, fără comentarii și fără impedimente majore. Tai, toc, spânzur, leg, selectez, aranjez. N-am făcut armata, dar sunt mai ordonat decât mulți dintre cei care au facut-o. Când spăl un vas, scârțâie, de curat ce e. (râde) Deci, în ciuda statisticilor, deși eu stau mai rău cu teoria, stau suspect de bine cu practica!

Nu pot trăi fără…

Andra

Familie – ”Este reperul meu numărul unu, fără drept de apel. Familia nu are definiție, are doar inimă. Iar ea bate fără să ceară voie să fie fericită.”
Muzica – ”Mă definește, mă confiscă frumos. Din cauza muzicii, lipsesc uneori de acasă, dar tot prin muzică îmi compensez micile absențe.”
Sinceritate – ”Confirmă legăturile dintre oameni.”

Cătălin

Familie – ”Dacă n-aș fi omul care sunt, aș fi familia acelui om.”
Idei care schimbă vieți în bine – ”Eu din așa ceva trăiesc.”
Puterea de adaptare – ”E necesară în lumea în care trăim.”

 

Credit foto: Pro Tv și arhiva personală Facebook