„Columbia, sudul Columbiei. Nu e mai safe. Bolivia, Medellin, Ecuador și Argentina”, spunea Robert Lionte, unul dintre producătorii emisiunii, în podcast-ul lui Mihai Morar.

Irina Fodor, clipe de groază la America Express

Palpitațiile au început chiar din prima noapte pentru prezentatoarea emisiunii, Irina Fodor, care a simțit cutremurul de 6,6 grade ce a avut loc în Columbia și a povestit experiența terifiantă pe contul ei de Instagram: „După trei avioane schimbate și muuulte ore în zbor, am ajuns în Columbia. Prima noapte în Medellin a venit la pachet cu senzații tari, un cutremur de 6,6 grade care mi-a cam zbârlit părul pe ceafă”, le-a împărtășit ea celor care o urmăresc online.

Pericolele din Medellin, prima locație de filmare America Express – Drumul Soarelui

Dar nu doar catastrofele naturale sunt înspăimântătoare, ci așa cum spunea și Lionte, unele dintre zonele în care se filmează America Express 2024 sunt de-a dreptul periculoase, ba chiar turiștilor li se recomandă să aibă mare grijă când merg acolo sau, pe cât posibil, să le evite.

Comuna 13 era, în anii '80-'90, una dintre e cele mai periculoase cartiere din Medellin, Columbia, dar acum s-a transformat ]ntr-o superb[ atrac'ie turistic[ (foto mai jos).
Comuna 13 era, în anii ’80-’90, una dintre e cele mai periculoase cartiere din Medellin, Columbia, dar acum s-a transformat ]ntr-o superb[ atrac’ie turistic[ (foto mai jos).

Medellin, orașul primăverii eterne, cu prețuri accesibile, care este tentant pentru turiști, e prima locație în care au ajuns concurenții, dar și una dintre cele mai periculoase. Pe lângă faptul că în Columbia este cea mai mare rată a sărăciei din toată America Latină, estimată la 45% de Banca Mondială, potrivit Colombia Reports, Medellin este un oraș care a cunoscut, de la începutul anului, o creștere a furturilor și agresiunilor asupra turiștilor.

Multe dintre acestea sunt din cauza sărăciei, care a dus la înmulțirea cazurilor de jafuri armate, ce au loc mai ales în cartierele turistice, Poblado și Laureles. Potrivit Medellin Advisors, în medie 5 persoane sunt jefuite pe zi sub amenințarea armei.

Exceptând hoții de buzunare, există un pericol și mai mare, de-a dreptul sinistru, care îi pândește pe călători: „respirația diavolului”. Este vorba despre utilizarea unui medicament periculos, scopolamină, care li se pune în băutură pentru a fi sedați, iar apoi aceștia sunt jefuiți. Din fericire, concurenții America Express 2024 – Drumul Soarelui sunt în afara acestui pericol, deoarece practica e întâlnită în baruri și restaurante de lux, iar cei vizați sunt mai degrabă bărbații bogați, care au asupra lor mulți bani și obiecte de valoare, care sunt seduși de fete care aparțin unor grupuri infracționale.

Recomandări MAE pentru călătorii în siguranță

Conform mae.ro, și riscul ameninţărilor teroriste în Columbia este ridicat, țara fiind una cu un nivel ridicat de criminalitate şi cu manifestări de violenţă cauzate de trupele de gherilă (FARC, ELN etc.) şi de traficul de droguri. Ministerul Afacerilor Externe recomandă, printre altele:

 • evitarea transportului unor bagaje deoarece acestea pot să conțină droguri sau alte substanțe interzise;
 • evitarea circulației pe timp de noapte, demonstrațiile sau zonele izolate ale țării;
 • păstrarea în locuri sigure, fără a fi la vedere, obiectele de valoare și documentele;
 • păstrarea geamurilor ridicate în timpul călătoriei cu mașina, iar ușile să fie mereu blocate. De asemenea, tot în ceea ce privește transportul, MAE recomandă evitarea taxiurilor ilegale și utilizarea aplicațiilor dedicate pentru a comanda o mașină;

Transformarea cartierului din Medellin într-o atracție turistică, a început în 2011, când s-au construit scări rulante exterioare, pe care te poți plimba prin oraș și poți ajunge cu ușurință în zonele mai înalte, accesibile în trecut urcând sute de trepte. În plus, pereții altă dată cu aspect urât, au fost acoperiți cu picturi murale impresionante.
Transformarea cartierului din Medellin a început în 2011, când s-au construit scări rulante exterioare, care îți permit să ajungi cu ușurință în zonele mai înalte, accesibile în trecut doar urcând sute de trepte. În plus, pereții clădirilor au fost acoperiți cu picturi murale impresionante

La câteva zile după începerea filmărilor, alertă de călătorie – febra Dengue

Chiar pe 20 iunie 2023, Ministerul Afacerilor Externe a emis o alertă de călătorie în Columbia și recomandă tuturor cetățenilor români care se află în scop turistic în străinătate să depună demersuri pentru scurtarea șederii și revenirea în țară în cel mai scurt timp. Motivul ține de creșterea numărului de decese cauzat de febra Dengue (febra galbenă sau febra hemoragică virală), care e provocată de un virus ce poate fi transmis prin mușcătura țânțarilor. Dacă deplasarea în regiune nu poate fi evitată, se recomandă vaccinarea împotriva acestui virus.

În ciuda acestor lucruri, dacă în 1993 rata criminalității în Columbia era cea mai mare din lume, între timp lucrurile s-au îmbunătățit. Acum, chiar dacă mai există pericole de genul celor menționate mai sus, Medellin este o zonă preferată de turiști care, dacă sunt atenți, pot să aibă parte de o vacanță frumoasă, fără peripeții nedorite.

Cine sunt concurenții America Express 2024

Nouă echipe au plecat în aventura America Express, sezonul 6, Drumul Soarelui, iar filmările au început pe 27 mai.

Concurenții din sezonul ce va fi difuzat de Antena 1 la începutul anului viitor, pe care Tvmania.ro i-a dezvăluit în exclusivitate, sunt:

 1. Romică Țociu și fiul său, Cătălin Țociu
 2. Cleopatra Stratan și Edward Sanda
 3. Alexia și Aris Eram
 4. Giulia și Vlad Huidu
 5. Sânziana Negru și Laura Giurcanu
 6. Iuliana Pepene și Sonia Simionov
 7. Ada Galeș și mama sa, Antoneta
 8. Ionuț Rusu și George Tănase
 9. Iulia Albu și iubitul său, Mihai Alexandru

O surpriză este fiul Andreei Esca, Aris, care participă alături de sora lui. Dacă pe Alexia o știm cu toții, fiul cel mic ale prezentatoarei de la Pro TV a fost mereu discret în ceea ce privește aparițiile sale în public sau online.

“Am hotărât să plec într-o aventură care să mă pună la încercare din multe puncte de vedere, și America Express sună a «experiență ce trebuie trăită». Sunt curios de ce sunt în stare. Îmi plac provocările și abia aștept să fac echipă cu Alexia, pentru că suntem complet diferiți, dar cu aceeași dorință de a descoperi lumea! S-ar putea să ne iasă bine. În orice caz, o să facem tot ce ne stă în putință!”, declara acesta înainte să înceapă filmările emisiunii concurs de la Antena 1.

Imagini de la filmările pentru America Express 2024

Irina Fodor a publicat deja primele fotografii cu participanții la competiția care se filmează acum. Cursa a demarat în Columbia, iar următoarele destinații planificate sunt Ecuador și Argentina. Trei echipe din cele nouă au fost surprinse la careu, cu ghiozdanele în față, pregătite de cursă. Este vorba despre Romică Țociu și băiatul lui, Cleopatra Stratan și Edward Sanda, Iuliana Pepene și Sonia Simionov.

Actorul de comedie Romică Țociu, alături de fiul său, Cătălin, formează una dintre echipele care participă anul acesta la concurs.

Cătălin, fiul lui Romică Țociu, se declară un pasionat de gastronomie, afirmând că a moștenit talentul culinar de la tatăl său. Tânărul este deja căsătorit și are o familie. E tatăl a doi copii, un băiat și o fată.

Cleopatra Stratan și soțul ei, la America Express
Cleopatra Stratan și soțul ei, la America Express

Cleopatra Stratan l-a cunoscut pe Edward Sanda pe când avea doar 11 ani, iar la vârsta de 18 ani s-a logodit cu acesta.

„Cu tine aș merge până la capătul pământului, dar de data asta mergem împreună oficial în America Express România pe drumul soarelui! Să ne țineți pumnii!”, comenta Edward pe rețelele de socializare, după ce s-a făcut publică informația potrivit căreia cei doi participă la emisiune.

Iuliana Pepene și Sonia Simionov, poza de la America Express
Iuliana Pepene și Sonia Simionov, poza de la America Express

Iuliana Pepene și Sonia Simionov lucrează amândouă la Antena 1. Prima prezintă știrile matinale, iar cea de-a doua e prezentatoarea emisiunii „Am ceva să-ți spun”.

„Aventura America Express este o adevarată provocare, având în vedere diferența de formate: platoul de știri de la Observator, unde ne vedem în fiecare dimineață, și dinamica unui super reality-show. Sunt un om activ, nonconformist , cu simțul umorului, iubesc adrenalina, lucruri pe care oamenii le știu mai puțin despre mine și mă bucur că vom avea ocazia să ne cunoaștem și altfel. Sunt foarte încântată să fac echipă cu Sonia, ne știm de mulți ani și sunt convinsă că experiența tuturor evenimentelor la care a luat parte o va ajuta și aici”, a spus Iuliana Pepene, potrivit a1.ro.

Modificări la America Express – de ce a plecat Oase

Oase, pe numele său adevărat Ionuț Dongo, care a fost co-prezentator al emisiunii alături de Irina Fodor timp de 3 sezoane, a luat decizia de a face o pauză.

Chiar am primit multe mesaje și comentarii pe tema aceasta și nu pot decât să mă bucur și să vă mulțumesc pentru grijă! Nu m-am certat cu nimeni de la Antena 1 sau din echipa America Express. Motivul principal al lipsei mele din acest sezon sunt eu. Oricât de mult îmi place în familia aceea, vine un moment în viață când trebuie să te oprești, să faci un pas în lateral și să evoluezi și mai mult. Deși știu că mai am mult de lucru la mine și la tot ce vreau să devin pe toate planurile, consider că era necesar să fac o pauză, ca mai apoi să vin și cu mai multă forță, inspirație și creativitate pentru a deveni cea mai bună versiune a mea!”, scria acesta pe social media.

Cine câștigă America Express 2024 – Drumul Soarelui?

Filmările de abia au început, totul e posibil, dar Nelu Cortea, membru al echipei câștigătoare a sezonului anterior, Drumul Aurului, a spus că are deja o echipă preferată, pe care o vede în finală și a spus care e pronosticul lui.

„Au plecat cei de la sezonul 6. Au plecat prieteni de-ai noștri, George Tănase și Ionuț Rusu, sperăm să facă treabă. Da. (n.r. speră să câștige) Adică speri ca cel pe care îl știi mai bine să câștige. ”, a declarat Cortea pentru ego.ro.