Amalia Enache (44 de ani), operată de urgență, din cauza unei crize de bilă (colecist). Prezentatoarea știrilor PRO TV a suferit dureri crunte și a ajuns la Spitalul Universitar din București. Medicii au băgat-o în operație și i-au îndepărtat colecistul, intervenția având denumirea medicală de colecistectomie.

Amalia Enache, operată de urgență. Reacție de pe patul de spital

„Am trecut azi dimineață printr-o intervenție chirugicală, colecistectomie, la Spitalul Universitar. Deja sunt în salon, cu inima plină de recunoștință pentru medicul chirurg Cătălin Alius, un medic tânăr care m-a preluat aici și în care am avut de la bun început deplină încredere.

Mulțumiri întregii echipe, au fost mulți oameni care m-au examinat, de la camera de gardă, gastroenterologie, ecografie, cardiologie, dar și celor de la Ambulanță București. PS Durerile sunt atât de atroce în această criză de colecist, încât eu eram convinsă că fac un infarct. Ne vedem curând, zic eu!”, a fost mesajul Amaliei Enache.

amalia676SeparatorVEZI  GALERIA  FOTOPOZA 1 / 4

Ce este colecistita

Colecistită – afecțiune care constă în inflamația veziculei biliare, un organ situat lângă ficat, cu rol în digestia alimentelor în care este depozitată bila, un lichid care ajută la digestie și care este eliberat în intestinul subțire. 

Pietrele sau calculii biliari pot bloca tubul prin care se scurge bila conducând la acumularea lichidului și la apariția unei inflamații. Dacă nu este tratată, colecistita poate conduce inclusiv la deces. De obicei, tratamentul acestei boli constă în extirparea veziculei biliare.

Criza de colecist survine pe fondul litiazei veziculare. Pietrele la colecist, denumit și veziculă biliară sau „fiere”, reprezintă o afecțiune frecventă. Această suferință e întâlnită la 10-20% dintre persoanele cu vârste între 20 și 40 de ani și la peste 20% dintre cei care au depășit 40 de ani.

În ultimele două decenii, s-au înregistrat progrese importante în diagnosticul și tratamentul colecistului plin de pietricele. Este una dintre afecțiunile care se diagnostichează extrem de ușor, printr-o simplă ecografie. Litiaza veziculară se rezolvă numai pe cale chirurgicală, prin laparoscopie, o metodă minim invazivă ce se practică în detrimentul celei clasice. 

Citește și: Ducu Bertzi, operat de urgență! Ce a pățit artistul în vârstă de 65 de ani

Citește și: Cât de ”păcătoasă” este criza de colecist! Simptome și complicații

Citește și: Remedii naturale pentru pietre la colecist recomandate de dr. farmacist Ovidiu Bojor

Citește și: Mihaela Tatu, despre boala care i-a schimbat cursul vieții: „Au fost note de plată. Am fumat până acum 11 ani. În club nu am stat să beau apă plată”