Alexandru Arșinel a murit joi, 29 septembrie, anunță News.ro. În data de 20 septembrie, actorul fusese transferat la terapie intensivă, el fiind internat la Spitalul Universitar din Capitală încă din data de 15 septembrie. Arșinel a fost adus la spital de către unul dintre fiii săi, după ce a dezvoltat mai multe escare, din cauza imobilizării vreme îndelungată, la pat.
”Domnul Alexandru Arşinel a fost internat pe data de 15 septembrie 2022, în Spitalul Universitar de Urgenţă Bucureşti, pentru tratarea unor leziuni de decubit, cauzate de repaosul prelungit la pat. Având în vedere istoricul medical şi pentru a-l avea sub o supraveghere mai atentă s-a hotărât, ulterior, transferarea dumnealui în secţia de ATI”, a transmis marţi (20 septembrie) unitatea sanitară, potrivit News.ro.
Ce probleme de sănătate avea Alexandru Arșinel
Luna trecută, fostul director al Teatrului de Revistă „Constantin Tănase” a fost internat la Institutul Clinic Fundeni, în secţia de ATI, din cauza mai multor probleme de sănătate. Anul trecut, Alexandru Arșinel a fost operat pe inimă, iar în urmă cu 9 ani, pe 30 august 2013, a suferit un transplant renal. Actorul a avut, de asemenea, diabet zaharat şi probleme legate de tensiunea arterială.
Alexandru Arșinel, biografie
S-a născut în localitatea suceveană Dolhasca, devenită celebră, fiind evocată mereu de Alexandru Arşinel în mai toate momentele comice.
Potrivit cărţii sale biografice lansate în noiembrie 2012 şi intitulată ”Alexandru Arşinel, de la Dolhasca pe… Calea Victoriei”, copilăria sa a fost marcată de izbucnirea celui de-Al Doilea Război Mondial, care a adus bombardamente, sărăcie şi foamete. Tot aici, povesteşte că tatăl lui, angajat la CFR, îşi dorea ca el să îi calce pe urme, însă Arşinel nu reuşeşte să intre la Facultatea de Construcţii. Astfel, face, pentru o perioadă, figuraţie la Teatrul Naţional din Iaşi, şi se hotărăşte să devină actor.
A absolvit, în 1962, Institutul de Artă Teatrală şi Cinematografică din Bucureşti, unde a avut-o ca mentor pe actriţa Irina Răchiţeanu. În timpul facultăţii, prin 1960, apare la televiziune ca interpret de muzică uşoară, iar în ultimul an de studii debutează în divertisment pe scena Teatrului Cassandra, într-un spectacol realizat împreună cu o formaţie de la conservatorul bucureştean. În 1966 se mută în Bucureşti şi din 1967 joacă la Teatrul de Revistă ”Constantin Tănase”, al cărui director devine în anul 1999.
Din 1978, formează cu Stela Popescu un cuplu artistic celebru atât în ţară, cât şi peste hotare, fiind vedete incontestabile ale teatrului de revistă. Pentru activitatea lor, cei doi mari actori au fost răsplătiţi, în 2002, cu Premiul special al UNITER pentru teatrul de revistă. Stela Popescu s-a stins din viață la 23 noiembrie 2017.
A jucat cu umor în filme pentru micul şi marele ecran: ”Ana şi … hoţul” (1981), ”Ca-n filme” (1983), ”Vară sentimentală” (1986), ”Colierul de turcoaze” (1986), ”În fiecare zi mi-e dor de tine” (1988), ”Flăcăul cu o singură bretea” (1990), ”Miss Litoral” (1991), ”A doua cădere a Constantinopolului” (1993), ”Paradisul în direct” (1994), ”Războiul Sexelor” (2007 – 2008), ”Regina” (2009), ”Toată lumea din familia noastră” (2012).