Îndrăgita și talentata actriță a avut parte de clipe foarte triste spre finalul vieții. Aceasta a mărturisit într-un mesaj video, în 2016, că e bolnavă și singură și nu își permite să-și plătească tratamentul costisitor. Ea spunea că în doar doi ani a fost operată de două ori, iar pensia nu îi ajunge ca să cumpere toate medicamentele prescrise de medici.
Aimee își dădea toată pensia pe medicamente
„Domnule Caramitru, vreau să trăiesc, vreau să trăiesc, nu mă puteţi acuza de asta. Orice om vrea să trăiască şi atunci când este şi bolnav, şi singur nu ştie ce să mai facă, încotro să o ia, la cine să apeleze“, spunea Aimée Iacobescu cu lacrimi în ochi.
Aimee Iacobescu era supărată că a fost dată afară de la Teatrul Național. „De ce atâta muncă și sacrificiu, pentru ce? Pentru publicul meu sunt datoare să fac tot și sunt datoare să trăiesc. Mă oprește lumea pe stradă și mă întreabă ce fac și eu nu știu ce să le răspund. Cine va juca în sălile astea, domnule Caramitru, pentru că pe noi ne-ați dat afară cu o lege care nu știu dacă există”, spunea îndrăgita actriță. „Vreau să trăiesc. Nu vreau să mor, așa cum mă condamnați!”, striga Aimee, în mesajul video.
Diagnosticată cu cancer, Aimee Iacobescu plătea lunar pentru tratamentul parțial compensat/gratuit peste 3.000 de lei, respectiv toată pensia și indemnizația destinată actorilor, iar în unele zile rămânea chiar și fără bani de pâine. Speranța ei ar fi fost indemnizaţia de merit, un venit brut neimpozabil de 2.700 de lei, drept pe care l-a solicitat UNITER în anul 2013. Din păcate, fără reușită.
Actrița Aimee Iacobescu a murit la vârsta de 71 de ani după o lungă luptă cu cancerul. S-a stins pe 27 martie 2018, la vârsta de 71 de ani.
Aimee Iacobescu, biografie
Cunoscută pentru rolurile jucate pe scena Teatrului Naţional din Bucureşti, unde a debutat imediat după ce a absolvit Institutul de Artă Teatrală şi Cinematografică „I. L. Caragiale” din Bucureşti, în 1968, Aimee Iacobescu a interpretat roluri şi în peste 20 de filme.
Născută pe 1 iunie 1946, în localitatea Unguriu, judeţul Buzău, a debutat în teatru la vârsta de 16 ani, în spectacolele „Alizuna”, de Tina Ionescu Demetrian, şi „Adam şi Eva”, de Aurel Baranga.
A mai avut roluri în spectacole ca „Troienele”, după Jean Paul Sartre, „Furtuna”, după Nikolai Alekseevici Ostrovski, „Apus de soare”, după Barbu Ştefănescu Delavrancea, „Richard al III-lea”, după William Shakespeare, „Coana Chiriţa”, după Tudor Muşatescu, „Vlaicu Vodă”, după Alexandru Davila, şi „Titanic Vals”, după Tudor Muşatescu.
A făcut parte din distribuţia „Cinci femei de tranziţie”, spectacol pus în scenă la TNB de Rodica Popescu-Bitănescu.
Debutul în film a avut loc în 1966, cu „Şapte băieti şi o ştrengăriţă”, de Pitt Popescu şi Bernard Borderie. I-au urmat, între altele, roluri în „Haiducii lui Şaptecai” (1971), „Cu mâinile curate” (1972), „Osânda” (1977), „Ultima noapte de dragoste” (1980), „Cuibul de viespi” (1987) şi „State de Romania – Student la Sorbona” (2009).
Citește și: