De fiecare dată când se apropie o mare sărbătoare, precum Crăciunul, apar tot felul de sfaturi, mai mult sau mai puțin avizate, despre ce e bine sau nu să facem. Printre regulile de bază, de fiecare dată la un mare eveniment religios, se numără interdicția de a face curățenie ori de a spăla haine.
Ai sau nu voie, în ochii lui Dumnezeu, să faci aceste lucruri? Silviu Biriș, care are studii teologice, a spus pentru FANATIK de ce ar trebui să țină cont cei care se consideră creștini cu adevărat.
„Biserica are niște dogme foarte frumoase, care funcționează de mai bine de 2.000 de ani. Noi spunem așa: dacă de patru ori pe an reușești să te spovedești, să te împărtășești, e bine, să postești, faci milostenie. Fapta să îți fie precum vorba”, spune Silviu Biriș legat de spovedit și împărtășit.
E cu adevărat interzis să facem curățenie de Sărbători sau în timpul slujbei?
Întrebat dacă e cu adevărat interzis să facem curățenie în zilele de sărbătoare sau în anumite zile importante din Postul Crăciunului, Biriș a avut un răspuns extrem de clar, lămuritor pentru toată lumea.
Dacă mizeria ne dă afară din casă, nu e niciun păcat să aruncăm gunoiul sau să strângem ce ne deranjează, chiar dacă la Biserică se face slujbă. Ideal, spune actorul, este să menținem curățenia mereu și să evităm, dacă putem, sp facem muncile chiar în timpul slujbei.
„Avem șapte zile pe săptămână. Dacă șase zile eu muncesc, în a șaptea, alea două ore cât ține Sfânta Liturghie poți să i le dai lui Dumnezeu. Există, într-adevăr, sărbători cu cruce roșie. Dacă nu arde ceva, e bine să stai la slujbă, în rugăciune, să stai cum vrei tu. Să te gândești și la suflet. Rufele alea pot să aștepte.
Dacă mizeria stă cât casa, o scoatem afară. Creștinul adevărat este un om vesel, curat, cu bun simț. Nu ai să vezi într-o casă de creștin adevărat mizerie. Unde este mizerie, e îndoielnic ce se întâmplă”, a mai spus teologul, care recent s-a căsătorit a doua oară.
VEZI GALERIA FOTOPOZA 1 / 7Citește și: