Adriana Stere, corespondent al Știrilor PRO TV și mamă a 5 copii, a fost prezentă luni (4 noiembrie) în emisiunea „La Măruță”, de la PRO TV, unde a povestit experiența șocantă prin care a trecut recent, după ce a consumat brânză cumpărată de la un producător local. Simptomele au apărut treptat, la șase zile după ce a consumat produsul, începând cu oboseală și stare generală alterată.
Ulterior, Adriana a avut febră, frisoane și tuse, iar acela a fost momentul în care a chemat ambulanța. Inițial diagnosticată cu pneumonie, starea ei s-a agravat rapid, ducând la paralizia mâinii stângi și dificultăți de mers.
„Am luat brânză de la un magazin cu produse artizanale. După vreo șase zile, când se pare că a fost perioada de incubație, au apărut primele simptome, adică o oboseală teribilă, cruntă”, a povestit Adriana, la Pro TV. „A urmat trei zile de febră foarte mare și de frisoane. După trei zile de frisoane a început să mi se descuameze pielea de pe piept și de pe burtă”, a spus aceasta. Atunci a chemat ambulanța, dar calvarul nu s-a termimat.
Adriana Stere: „M-a înfricoșat această experiență”
Adriana Stere s-a plimbat între spitale, fiind suspectată de diverse afecțiuni, de la pneumonie, la sinuzită sau meningită. A fost 8 zile internată la Spitalul de Boli Infecțioase „Matei Balș”, din București. Tratamentul a fost intensiv, incluzând 28 de zile de antibiotice, care au avut efecte secundare, precum scăderea fierului și căderea părului, a povestit ea, în emisiunea lui Măruță, notează protv.ro.
„Febră foarte mare și frisoane. După aceea tuse seacă, apoi tuse umedă, dureri de glezne, dureri articulare, apoi glezna stângă blocată, nu mai puteam să merg”, a precizat Adriana Stere. „M-a înfricoșat această experiență”, a mai spus ea.
Adriana Stere a fost a fost contaminată cu bacteria Coxiella burnetii
Analizele au arătat că Adriana Stere a fost a fost contaminată cu bacteria Coxiella burnetii, care dezvoltă o boală infecţioasă numită febra Q sau Boala Derrick-Burnet.
„În faza acută, această boală are o mortalitate de 1% , ceea ce e foarte mult. Am mai mâncat brânză după, dar, din surse sigure. Acum eu nu vreau să comentez mai departe, i-am susținut pe producătorii locali, dar îi rog să fie mult mai responsabili. Nu știu numele magazinului, mi-ar părea rău să se spună că am dat în producătorii locali. Această bacterie moare la contactul cu metodele corecte de producere și de igienă”, a declarat Adriana Stere, la PRO TV.
Ce este Febra Q (boala Derrick-Burnet)
Febra Q (boala Derrick-Burnet) este o afecțiune cauzată de contaminarea cu bacteria Coxiella burnetii. Aceasta contaminează inițial unele animale precum capra, oaia etc. și se regăsește în urina, fecalele, laptele, placenta animalelor infestate. Contaminarea la om se poate produce prin inhalarea de particule de praf în care au ajuns fecale, urină de la aceste animale.
Unele persoane, deși contaminate, nu se îmbolnăvesc. Altele prezintă simptome asemănătoare răcelii, printre care febră, frisoane, oboseală, dureri musculare.
Aproximativ 5 din 10 persoane contaminate cu această bacterie se îmbolnăvesc. Simptomele apar de obicei la 2-3 săptămâni de la expunerea la bacterie. Citește AICI care sunt simptomele, tratamentul și prevenția în cazul Febrei Q
𝐀𝐛𝐨𝐧𝐞𝐚𝐳a-𝐭𝐞 𝐥𝐚 𝐧𝐞𝐰𝐬𝐥𝐞𝐭𝐭𝐞𝐫𝐮𝐥 𝐋𝐢𝐛𝐞𝐫𝐭𝐚𝐭𝐞𝐚𝐩𝐞𝐧𝐭𝐫𝐮𝐟𝐞𝐦𝐞𝐢 https://tinyurl.com/libertateapentrufemei și vei primi direct în inbox selecția celor mai importante știri ale zilei: vedete, sănătate, sfaturi practice, horoscop, religie, povești de viață.