Actriţa Adriana Şchiopu s-a născut în 21 noiembrie 1954, la Galaţi. A absolvit Institutul de Artă Teatrală şi Cinematografică „I.L. Caragiale”, Facultatea de Teatru, Secţia Arta Actorului, la clasa prof. Olga Tudorache, promoţia 1980.

Avea 18 ani când l-a cunoscut pe marele Dem Rădulescu, cel care avea să-i devină soț mult mai târziu, în anul 1984. În 1986 a venit pe lume fiica lor, Irina, unicul copil al lui Dem Rădulescu. Povestea de iubire cu Adriana Șchiopu a durat până în anul 2000, atunci când doar moartea i-a despărțit. Dem Rădulescu s-a stins din viață în urma unui infarct, pe data de 17 septembrie 2000, la vârsta de 69 de ani.

Cel poreclit „Bibanul” a mai fost căsătorit o dată, cu Paula Rădulescu, actriță și balerină la Teatrul de Revistă “Constantin Tănase”, de care a divorțat după un mariaj de două decenii.

adriana-schiopu-si-dem-radulescu-1SeparatorVEZI  GALERIA  FOTOPOZA 1 / 10

Irina Rădulescu, fiica celor doi actori, a povestit cum s-au cunoscut părinții ei, despărțiți de o diferență de vârstă de 23 de ani. „Este o poveste foarte frumoasă. Mama avea 18 ani (n.r. anul 1972), era la Constanța, la liceu, şi voia să dea la teatru şi o cunoştinţă îl știa pe actorul Dem Rădulescu de la Bucureşti. S-a dus la Bucureşti mama, iar tata avea repetiţie la Teatrul Naţional și a chemat mai mulţi tineri pe care urma să îi asculte în ziua respectivă, după repetiţie. Mama îmi povestea că erau nişte fete machiate, cu fuste.

„Eu eram de la malul mării, naturală, cu părul în vânt”. Tata cred că a scanat-o. Fireşte că nu au fost împreună, dar din momentul ăla el întotdeauna a fost prezent. Unde se întorcea ea, era şi el. S-au căsătorit după mai mulţi ani. Dar el era acolo. A văzut-o, a stat în banca lui. Când ne păleşte iubirea, suntem şi răbdători”, a povestit Irina Rădulescu, potrivit DCNews.

Adriana Șchiopu, roluri în filme

Cel mai nou serial în care a jucat, pe micul ecran, a fost „Fructul Oprit”, de la Antena 1, unde a fost „soția” regretatului Doru Ana. Adriana Șchiopu a mai jucat în „Funeralii fericite”, „Tanti Florica”, „Undeva la Palilula”, „Vine poliţia!”, „Băieţi buni”, „Mătrăguna”, „Faimosul Paparazzo”, „Craii de Curtea Veche”, „A doua cădere a Constantinopolului”, „Această lehamite”, „Divorţ… din dragoste”, „Drumeţ în calea lupilor”, „Cucoana Chiriţa”, „Secretul lui Bachus”, „Şantaj”, „Sfârşitul nopţii”, „Croaziera”, „Duelul”, „Grăbeşte-te încet”, „Gustul şi culoarea fericirii”, „Eu, tu şi Ovidiu”.

Adriana Șchiopu, roluri în teatru

Rolurile din teatru sunt, și ele, numeroase, pe scena Teatrului Mic din București, la Teatrul de Comedie, la Teatrul Odeon, dar și la Teatrul de Stat din Constanța. Dintre acestea amintim: Miza Stamatescu în „…Escu”, Miţa în „D’ale carnavalului”, Doamna Griffin în „Sex on the bici”, Marie în „Hotelul dintre lumi”, Andromaca în „Război cu Troia nu se face”, Fiona Foster în „Cum iubeşte cealaltă jumătate”, Rosapina în „Noaptea încurcăturilor”, Phebe în „Cum vă place”, Ducesa în „Don Quijote”, Myrrine în „Sfârşitul Troiei”, Amandine în „Fazanul”, Liane în „Monştrii sacri”, Lucietta în „Piaţeta”, Paraschiva în „Maidanul cu dragoste”, Sonia în „Mitică Popescu”, Liliana în „Zbor de sticleţi”, Ruth în „Efectul razelor gama asupra anemonelor”, toate la Teatrul Mic, potrivit theatrum.ro.

Irina Rădulescu, fiica Adrianei Șchiopu și a lui Dem Rădulescu, seamănă cu ambii părinți

Irina Rădulescu, fiica actorilor Dem Rădulescu şi Adriana Şchiopu, este născută la 14 octombrie 1986 şi este actriţă la Teatrul Mic, din 2008. Dincolo de talentul artistic, a moştenit umorul tatălui, frumuseţea mamei şi ochii ei de un albastru pătrunzător. Dacă privești cu atenție imaginile, Irina parcă este varianta tânără a mamei sale.

Irina Rădulescu a copilărit în teatru, printre mari actori, iar actriţa Gina Patrichi i-a fost naşă de botez. Prima apariţie pe scenă a fost la vârsta de opt ani, în rolul Astinax, din „Sfârşitul Troiei”, de Walter Jens, în regia lui Vlad Mugur (1994). Din 2008 o vedem pe scena Teatrului Mic. Iată o parte dintre rolurile pe care le-a jucat, potrivit site-ului instituției, www.teatrulmic.ro.

  • Ela în „Doamne ferește!” de Lia Bugnar, regia LIa Bugnar, 2023
  • Laura Wingfield în „Menajeria de sticlă” de Tennessee Williams, coordonatori proiect: Liliana Pană, Gelu Colceag, 2022
  • Domnișoara Camille L’Espanaye în „Nevermore”, regia Dragoș Galgoțiu, 2019
  • Nina în „…ESCU” de Tudor Mușatescu, regia și versiunea scenică Doru Ana, 2018
  • Celia în „Volpone”, după Ben Jonson, regia Vlad Cristache, 2013
  • Hermia în „Visul unei nopţi de vară”, după William Shakespeare, regia Gelu Colceag, 2011
  • Miranda în „Furtuna” de William Shakespeare, regia Cătălina Buzoianu, 2008
  • Astinax în „Sfârşitul Troiei” de Walter Jens, regia Vlad Mugur, 1994

Citește și: Actrița Mariana Mihuț a împlinit 81 de ani. Emoții, flori și aplauze, pe scenă la Bulandra

Citește și: Magda Catone a împlinit 65 de ani. Ce spune actrița despre fiul ei cu Șerban Ionescu: „Relația mea cu Carol este completă, mă hrănește total”