“Nu am răbdare să stau prea mult timp în același loc, în vacanță. De aceea, m-am bucurat să pot merge cu Andrei, pentru două zile, la Muntele Athos.

Nu este așa de simplu. Îți trebuie un fel de invitație, trebuie să obții viza, faci un test covid. Nici călătoria nu e foarte ușoară. Trebuie să mergi cu mașină, apoi cu vaporul. Ajungi într-o altă lume, într-un alt timp…

Sfântul Munte este considerat „Grădina Maicii Domnului”, locul unde i-a fost sortit Maicii Domnului să vestească Evanghelia fiului său, Iisus Hristos.

Pe Athos sunt 20 de mănăstiri (al căror număr nu poate fi modificat), 12 schituri și numeroase chilii. În total aproximativ 1500 de monahi și cam 1000 de muncitori.

Cele 20 de mănăstiri au câte un reprezentant în ceea ce este Parlamentul și există și un mic executiv care se ocupă de problemele administrative. Niciuna dintre mănăstiri nu este românească. Ele sunt grecești – 17, iar celelalte rusă, bulgară și sârbă. Există însă un schit românesc – Prodromu, ce ține de mănăstirea Pantocrator”, a scris Adrian Năstase pe blogul său.

Cei doi au văzut mai multe mânăstiri. “Am vizitat mai multe mănăstiri, beneficiind de ospitalitatea părintelui Petroniu, de la Chilia Sf. Gheorghe, care ne-a ajutat să înțelegem o parte din istoria îndelungată și complicată a acestui loc al rugăciunii pentru întreagă lume”.

Gigi Becali, ”minune” la muntele Athos

Și numele lui Gigi Becali e legat de muntele Athos, dar nu doar pentru că milionarul vine adesea aici. În urmă cu câteva luni, Părintele Pimen Vlad, starețul Chiliei ”Intrarea Maicii Domnului în Biserică”, din Muntele Athos, una dintre multele chilii românești care se află acolo, povestea cum a reușit, datorită unui ajutor nesperat, primit la momentul oportun, din partea lui Gigi Becali, să refacă chiliile.

”Hai să vă zic ceva. Prima minune de aici are legătură cu un om din țară. Noi am început să construim acest lăcaș în 2005 de la zero. Astfel că se adunau datorii peste datorii. La un moment dat, am ajuns la 30.000 de euro.

La un momnent dat, cineva mi-a spus ’oprește-te! Unde vei ajunge în stilul ăsta cu datoriile?’. Iar eu i-am răspuns: ’Eu nu fac casa mea, fac casa Maicii Domnului’.

Și, într-o zi, a oprit aici un Land Rover. Au coborât 6 inși. Unul dintre ei purta pe cap o pălărie de paie.

’Doamne Ajută!’.
Doamne Ajută!’.

’Ce faceți aici?’.
’Muncim’.

’Merge treaba?’.
’Merge’.

’Bani aveți?’.
’N-avem’.

’Dar, datorii aveți?’
’Avem’.

’Cât?’
’30.000 de euro’.

’Dă, bă, sacoșa’
Și primește șacoșa și scoate bancnote de acolo, nu mai știu dacă erau și cele de 500 atunci, și numără 30.000 de euro. ’Hai, ia de aici. Doamne Ajută! și ne mai auzim’. Apoi s-a întors și a plecat.

Imediat, îl trag pe unul de mânecă, dintre oamenii lui, și-l întreb: ’dar, cine e ăsta?’.

Cum, n-ai auzit de el?, mi se răspunde. ’Nu’, zic eu. E Gigi Becali”, a povestit preotul Pimen Vlad.

Părintele recunoaște că nu auzise de milionarul român până la acel moment, scrie Digi Sport.

”N-auzisem în viața mea de el, adevărat că eram și plecat din țară de ceva vreme și nu mai știam ce mai e pe acolo. Gigi Becali a ajuns întâmplător aici. Apoi, s-a dus la toate lăcașurile românești din zonă, pentru că se reparau multe chilii.

Și a acoperit toate datoriile de peste tot, de la toate lăcașurile românești din Athos. A plecat acasă după ce a golit sacoșa. Apoi, pe parcurs, a tot revenit și a mai ajutat. El a ajutat cel mai mult dintre toți cei care au conbtribuit cu bani în toți acești ani”, s-a destăinuit Pimen Vlad.

Vezi și Daniel Buzdugan, transformat după ce a mers pe Muntele Athos: „Eram bolnav pentru că mâncam prost”

Citește și:

Scrisoarea de „adio” a Mădălinei Manole, cutremurătoare și la 12 ani de la moartea sa. Ce o măcina pe „Fata cu părul de foc”

Cum arată Donița Oancea fără filtre și fără pic de machiaj! Vedeta s-a pozat la prima oră a dimineții și arată așa!