La cei 92 de ani ai săi, Carmen Stănescu avea în spate o carieră de șapte decenii.  A debutat în 1945 cu rolul Ecaterina Ivanovna, în “Frații Karamazov”, iar de-a lungul timpului a avut ocazia să joace cu toți maeştrii teatrului românesc, dar şi cu actori din generaţia tânără. De câțiva ani însă, actriţa nu mai era în lumina reflectoarelor, din cauza problemelor de sănătate

Soțul actriței, maestrul Damian Crâşmaru, a vorbit deschis, anul trecut, într-un interviu pentru Click.ro, despre problemele cu care se confrunta soția lui.

Actrița nici nu mai putea să meargă

„Actriţa Carmen Stănescu nu e deloc bine. A făcut o gonartroză şi nu mai poate merge (n.r. afecţiune cronică a genunchiului, invalidantă, cu evoluţie progresivă, prin care cartilajul se degradează progresiv, cu apariţia durerii şi limitarea mobilităţii). Ea a fost şi campioană la atletism, la , a fost sportivă mare, a mai practicat şi alte sporturi, a fost cinci ani în echipa națională de tir. La vârsta ei, doctorii se tem să o opereze, pentru că e posibil să apară şi alte complicaţii. Merge destul de dificil, nu mai joacă nicăieri şi, sincer, nici eu nu mai vreau să joc. Am peste 66 de ani de teatru. Am urcat în scenă de 19.900 de ori. Au fost săptămâni în care am jucat de 14 ori, au fost dăţi când am căzut în scenă sau când m-au dus la balamuc”, a povestit marele actor, anul trecut.

 

Carmen Stănescu a absolvit Conservatorul Regal de Muzică și Artă Dramatică, promoția 1944-1948, la clasa profesoarei Mărioara Voiculescu. La sfârșitul anului trecut, România a pierdut alte două mari actrite. Stela Popescu a murit în luna noiembrie, fiind găsită fără viață în propria casă. Câteva zile mai târziu, a murit și actrița Cristina Stamate, după mai multe zile în care a stat internată la Spitalul Floreasca din Capitală.

 

N-a mai jucat teatru din 2004

Actriţa s-a născut în 29 iulie 1925 în Bucureşti. A urmat Conservatorul Regal de Muzică şi Artă Dramatică, promoţia 1944-1948, la clasa profesoarei Mărioara Voiculescu, apoi a debutat în 1945 cu rolul Ecaterina Ivanovna în piesa „Fraţii Karamazov”. Începând de atunci şi până astăzi, a interpretat peste 30 de roluri pe scena Teatrului Naţional, precum şi pe scena altor teatre din Bucureşti. Ultimul ei proiect datează din 2010, filmul documentar “Măria sa, Birlic”, unde a interpretat propriul rol. La TNB a jucat ultima oară în 2004, în “Egoistul”, în regia lui Radu Beligan, potrivit Click.ro.

Citește și: