Acesta a anunțat, marți seara, pe Facebook, că marele actor Vladimir Găitan a murit. Acesta s-a stins din viață acasă. Actorul suferea de mai mulți ani de cancer limfatic.

„Vladimir Găitan a trecut dincolo și a lăsat teatrul și filmul românesc, pe noi toți, mult mai singuri… Condoleanțe familiei care trece prin momente atât de grele. Adio, Duțu!”, a scris Vlad Rădescu.

Actorul Vladimir Găitan a fost una dintre elitele teatrului românesc. În 2002, el a primit „Ordinul Național Serviciul Credincios, în grad de Cavaler”, pentru devotamentul și harul artistic.

Vladimir Găitan a fost unul dintre cei mai apreciați actori români, jucând în peste 100 de piese de teatru și filme, iar publicul îl cunoaște în special din pelicula „Ultima noapte de dragoste, întâia noapte de război”. Aproape jumătate de veac a jucat pe scena marilor teatre din Romania, dar și în filme îndrăgite de publicul larg.

Născut în 2 februarie 1947, la Suceava, acesta a finalizat cursurile Institutului de Artă Teatrală și Cinematografică la vârsta de 23 de ani.

Pe regretatul actor l-am putut vedea în filme celebre, precum „Reconstituirea”, „Năpasta”, „Secretul lui Nemesis”, „Detectiv fără voie”, „Omul cu cercel de aur” sau „Pe aici nu se trece!”, „Noi, cei din linia întâi” sau „Mircea”.

Publicul l-a putut vedea pe Vladimir Găitan jucând și în seriale sau telenovele românești de succes.

Actorul s-a stins cu un dor imens după fiul și nepoțica lui. Vladimir Găitan vorbea adesea, cu multă dragoste, despre familia lui: ”Am o soţie minunată (n. r. Tunde, Bobiță, cum o alinta el), doi copii care-mi încălzesc sufletul, Gloria, care e actriţă şi care mi-a fost chiar colegă de scenă şi de film, şi Alexandru, care e finanţist, locuieşte la Londra şi lucrează ca manager la cea mai mare bancă din Anglia, ginerele meu, soţul Gloriei, şi nora mea, soţia lui Alexandru, care mi-a dăruit o nepoţică splendidă, Amelia Grace, dar nu sunt fericit”, spunea actorul, care s-a luptat cu boala timp de 3 decenii.

 ”Regret că băiatul meu nu şi-a găsit locul aici, în România. Aş fi vrut să stau cu nepoţica mea pe genunchi mai des. Întâlnirile noastre de câte trei zile, la nu ştiu cât timp, nu pot să lege relaţia dintre bunic şi nepot. Şi asta mă doare îngrozitor. 

Toate lacrimile astea interioare simt cum mă erodează. Am impresia, nu cu deprimare, ci doar cu luciditate, că sunt o clepsidră: nisipul din partea de sus sunt eu, cel deplin, şi viaţa mea cea deplină, din tinereţe şi maturitate, dar nisipul se scurge şi mă tot duc. În partea de sus rămân din ce în ce mai puţin, iar în partea de jos, ce e? Bătrâneţe, degradare fizică, tristeţe şi apoi urmează doar clipa când ultimul grăunte de nisip s-a prelins, iar eu voi fi trecut la cele sfinte”., povestea el cu tristețe.

Boala i-a fost descoperită de un medic pe care îl invitase la teatru şi care i –a remarcat roşeaţa nefirească din obraji. Avea doar 40 de ani la acea vreme, iar diagnosticul l-a speriat cumplit pe artist. ”Doctorii îmi mai dădeau doar zece ani, dar eu am fost un obraznic şi m-am încăpăţânat să trăiesc”, arată Click!.

El a fost diagnosticat cu Policitemia vera, boală declanşată de radiaţiile de la Cernobîl sau de o disfuncţie provocată de acestea. Măduva spinării produce mai multe globule roşii decât albe, iar sângele este foarte gros şi pericolul unui accident vascular este iminent.

Vezi și Doliu în lumea filmului! A murit legendarul actor Sean Connery. Anunțul trist făcut de familie

Citește și:

Lavinia Pîrva și Ștefan Bănică Jr, probleme în mariaj? Detaliul care le-a dat de bănuit fanilor

Dana Deac a scapat de cancer de 5 ori, dar are iar probleme de sănătate. Medicul i-a spus jurnalistei verde în față adevărul