Originar din statul american Kansas, R. Lee Ermey a murit duminică în urma complicaţiilor medicale provocate de o pneumonie, a precizat managerul Bill Rogin într-un mesaj publicat pe Twitter.

„Vă anunț cu tristețe că R. Lee Ermey (‘The Gunny’)  a murit în aceasta dimineață, în urma unor complicații provocate de pneumonie. Ne va lipsi tuturor”, a scris Bill.

Lee Ermey a devenit celebru după rolul de succes din „Full Metal Jacket”, unde l-a întruchipat pe agresivul sergentul Gunnery Sergeant Hartman în unul dintre cele mai reușite proiecte regizate de Stanley Kubrick, în 1987. El era un militar sever şi cu un limbaj colorat, încerca să îi transforme pe tinerii recruţi, în rândul cărora se afla şi Joker, personaj interpretat de Matthew Modine, în puşcaşi marini bine antrenaţi şi pregătiţi de luptă.

A fost nominalizat la Globurile de Aur pentru rolul din „Full Metal Jacket”

 

Pentru acea interpretare, R. Lee Ermey a fost nominalizat în 1988 la Globul de Aur pentru cel mai bun actor în rol secundar.

„Este extrem de dificil să cuantificăm cu adevărat toate lucrurile minunate pe care acest om le-a făcut într-un mod altruist, în numele mai multor bărbați și femei în uniformă. A contribuit la crearea mai multor personaje are au devenit iconice în filme care vor dăinui pentru totdeauna”, a scris Rogin.

Într-o carieră de patru decenii, actorul american a interpretat şi alte roluri în filme memorabile – pilot de elicopter în “Apocalypse Now”, autoritarul primar Tillman din “Mississippi Burning” şi a asigurat vocea personajului Sarge, un soldat din plastic din filmul de animaţie “Toy Story”.

 

Citește și: