Omar Sharif, născut Michael Demitri Shalhoub, și ale cărui presații cinematografice în ”Lawrence al Arabiei” și ”Doctor Jivago” au devenit legendare, a murit vineri, la Cairo, la vârsta de 83 de ani.

Funeraliile au avut loc ieri, 12 iulie, într-o moschee din capitala egipteană, iar după rugăciunea tradițională sicriul, înfășurat cu o pânză neagră imprimată cu versete din Coran și cu un drapel egiptean, a fost dus la cimitir.
Starul arab s-a stins din cauza unei crize cardiace. El mai suferea și de maladia Alzheimer, care l-a forțat să renunțe la actorie în anul 2012. După aceea, Omar Sharif începuse să meargă destul de des la cazinouri și să participe la jocuri de noroc, pentru a-și învinge singurătatea, după cum declara chiar el în presa internațională.

Globul de Aur, Leul de Aur și Premiul César

Ultima apariție într-un film a lui Omar Sharif a fost în ”Rock The Casbah, de Laila Marrakchi, încheind o carieră remarcabilă. Prima producție cinematografică în limba engleză în care a jucat a fost ”Lawrence al Arabiei”, pentru care a fost recompensat cu Globul de Aur și a fost nominalizat la Premiul Oscar (ambele pentru cel mai bun actor într-un rol secundar, 1963).

În anul 2003 a obținut Leul de Aur pentru întreaga carieră, la Festivalul de film de la Veneția, iar în 2004 a primit Premiul César pentru cel mai bun actor, în Monsieur Ibrahim et les fleurs du Coran. În afara platourilor de filmare era jucător de bridge și a scris o carte pe acest subiect.

Credit foto: Wikimedia.org