Cuprins
„Dacă se respectă, și am luat cum trebuie genele familiei, mai am vreo 20 de ani și-a venit vremea să trăiesc și pentru mine. Mi-e dor de de copiii mei pe care nu i-am văzut crescând, pentru că eu făceam în fiecare weekend naveta la Botoșani, să alerg pe câmpii p-acolo, să le fac festivaluri.
Mi-e dor de de nepoatele mele, pe care nu le-am văzut de patru ani. Mi-e dor de asta mică, pe care mi-a făcut-o Ștefan, care are șase luni și pe care o văd încă nepermis, nepermis de rar.
Mi-e dor de roșiile mele, cu care aș vrea să am mai mult timp de vorbă”, a spus actorul Mihai Mălaimare în podcast-ul „Altceva”, al lui Adrian Artene.
A venit vremea pasiunilor vechi
Actorul vrea să profite de timpul liber pentru a se ocupa de pasiunile sale, precum grădinăritul, dar și să se plimbe să se bucure de natură.
„Mă doare sufletul că văd că peste grădina mea de zarzavat s-au ridicat buruienile. Și nu pot să-mi-alung din cap imaginea grădinii mele năpădită de buruieni, care se suprapune peste imaginea țării mele năpădite de buruieni.
Mie mi-e dor să mă plimb. M-am plimbat cu soția mea de curând, la Noaptea Muzeelor. Și mergând cu ceaiul ăla pe mână, în sfârșit ne uităm și noi pe sus, vedeam ce minune de oraș e Bucureștiul ăsta, cât de tulburător, de mizerabil este”, a continuat Mihai Mălaimare.
Vrea să citească bibliotecile adunate o viață întreagă
O altă pasiune a actorului, cititul, a fost pusă pe planul doi până acum, după teatru. Însă lucrurile se vor schimba acum, acesta fiind hotărât să pună mâna pe toate cărțile pe care le-a lăsat în așteptare.
„Mi-e dor să fac fotografie, mi-e dor să cânt la vioară, mi-e dor să conduc. Vreau să-mi iau o mașină și să umblu prin prin țară.
Eu n-am citit în toată viața mea. Bun, poate că te mint. Acuma încerc să exagerez. Dar 90% din lecturile mele sunt în continuare lecturi de teatru.
Eu umblu prin bibliotecile lumii. Achiziționez cărți și stau acasă. Le citesc ca un nebun o dată, de două ori, de trei ori, până le pricep. Mă asigur că am și șansa să citesc romane solide. Iar japonezii constituie o literatură tulburătoare. Arabii iarăși, au niște niște cărți senzaționale. Dar nu mă pot rupe de lectura de teatru”, a mai spus actorul, fericit că în sfârșit va avea timp pentru pasiunea sa.
„Dar să știți că și teatrului, publicului îi va fi dor de dumneavoastră”, a spus Adrian Artene în cadrul podcastului.
„Să le fie, că merit!”, a răspuns cu încrederea omului împlinit, care știe că a făcut tot ce putea, Mihai Mălaimare.
Despre prima soție, care a murit din cauza Securității
În cadrul podcastului, actorul și-a amintit și că, la început de drum, era extrem de peltic: ”Am dormit doi ani cu creionul sau osul de găina în gură”. De fapt, atunci a realizat ceva care l-a întristat profund: ”Am avut această revelație: eu nu voi fi niciodată cel mai bun actor român”.
Acum căsătorit și tată a patru copii mari, realizați la rândul lor și părinți, Mihai Mălaimare a avut și o altă soție, de care și-a amintit în cadrul podcastului. ”Prima mea nevastă a murit din cauza unui avort. Medicii de la Filantropia nu au vrut să o opereze. Securiștii stăteau la capul ei să o întrebe – cine te-a îndemnat să faci avort?”, și-a amintit el cu durere, spunând că nicicând nu va putea uita și ierta asta.
”Principiul ăsta – întoarce și celălalt obraz – nu tine și la mine”, a mai spus el.
A fost la un pas să fie și el arestat atunci, dar ”a intervenit Nicușor și m-au lăsat în pace”.
A predat în țară și în străinătate
Mihai Mălaimare s-a născut pe 27 august 1950, la Botoșani. Actor de teatru și film, director de teatru, membru al Consiliului Național al Audivizualului (C.N.A.) până în 2013, actorul Mihai Mălaimare a fost decorat la 13 decembrie 2002 cu Ordinul național Serviciul Credincios în grad de Cavaler, alături de alți actori, „pentru devotamentul și harul artistic puse în slujba teatrului românesc, cu prilejul împlinirii unui veac și jumătate de existență a Teatrului Național din București”.
Pe lângă cariera longevivă de actor – începută pentru că maestrul Octavian Cotescu l-a luat prin surprindere, dându-i o catedră din postura sa de rector – Mihai Mălaimare, care a cochetat și cu fotbalul și cu tenisul și care are și acum prima sa vioară, a și predat actoria la I. A.T.C., dar și la Şcoala de Teatru Pygmalion din Viena (pantomimă) şi la Gallaudet University (Washington, SUA), ca profesor invitat.
Vezi și Marele nostru actor și-a anunțat retragerea, la 89 de ani: ”Trupul meu nu-mi mai permite”
Citește și: