Regretatul Marin Moraru, o personalitate marcantă a teatrului și filmului din România, a fost internat în spital în data de 10 august și a decedat duminică după-amiază.

Actorul s-a născut în data de 31 ianuarie 1937, în Bucureşti. Cariera în film şi-a început-o în 1966, cu ”Haiducii”, alături de Ion Besoiu, Toma Caragiu, Amza Pellea şi Colea Răutu. Actorul a devenit foarte popular prin roluri în filme ca „Operaţiunea Monstrul”, ”Actorul şi sălbaticii”, „Toamna bobocilor”, „Un comisar acuză”, ”Chiriţa în Iaşi”, ”Cuibul de viespi” și multe altele.

Din 1971, Marin Moraru a jucat pe scena Teatrului Naţional din Bucureşti, având în paralel roluri și în filme. Comedia „Take, Ianke şi Cadâr”, montată la TNB, a fost unul dintre spectacolele în care Marin Moraru, Gheorghe Dinică şi Radu Beligan au realizat roluri memorabile. Au jucat spectacolul în stagiuni succesive, cu sălile pline.

A primit numeroase distincții

În 2009, actorul a fost recompensat cu Premiul Gopo pentru întreaga carieră, primind astfel recunoaşterea industriei cinematografice din România. Dar a primit mai multe distincţii pentru întreaga activitate şi a ajucat în zeci de piese de teatru şi filme celebre.
În iunie 2012, actorul a primit o stea pe Aleea Celebrităţilor din Bucureşti. Acesta a primit şi premiul de excelenţă la cea de-a XIV-a ediţie a Festivalului Internaţional de Film Transilvania (TIFF) din 2015.

Un actor modest și retras

Actorul Marin Moraru a fost căsătorit timp de 52 de ani cu Lucia Popescu – Moraru, redactor muzical la postul public de radio. Era un om discret, o persoană retrasă şi modestă, care acorda rar interviuri. Actorul nu mai juca de un an de zile pe scena de teatru.

Credit foto: Acasă Tv