În ultimii ani, Eugen Cristea a trăit dezamăgirile vieții lui, după zeci de ani în care a fost un actor consacrat și a avut o carieră impresionantă. La vârsta de 71 de ani, actorul a anunțat că se retrage din viața profesională și va renunța la meseria cu care a încântat milioane de români.

Nu a luat această decizie din cauza unor probleme de sănătate sau a vârstei, ci din cauza unor nemulțumiri și dezamăgiri pe care le-a trăit în ultima vreme și care au umplut în cele din urmă paharul.

Cunoscut pentru rolurile din filme, seriale și de pe scena de teatru, dar mai ales din televiziune, unde a prezentat „Feriți-va de Măgăruș”, Eugen Cristea este foarte dezamăgit de sistem și de oamenii cu care a colaborat. Ajuns la o vârstă respectabilă, actorul a decis să se retragă, simțindu-se ”ca o măsea stricată”.

Cine nu-l știe pe Eugen Cristea din „Feriți-vă de măgăruș” sau din emisiunile Marinei Almășan! Celebrul actor care a jucat în nenumărate seriale, precum „Trăsniții”, „Regina” sau „Inimă de țigan”, a ajuns la 71 de ani și a decis să se retragă din viața publică. Nu pentru că nu ar mai fi putut să joace în continuare, ci pentru că se simte dezamăgit de ceea ce se întâmplă.

Mesajul actorului de 71 de ani

Iată ce mesaj a publicat pe rețelele de socializare zilele trecute: „Plin de dezamăgiri, vă anunț, după o judicioasă analiză, că mă retrag din viața artistică. Dezamăgit de două firme de dublaje de desene animate (aruncat la gunoi după 16 ani de colaborare neîntreruptă), dezamăgit de un coleg actor-regizor pe care l-am ajutat în trei spectacole, în roluri nesemnificative, dezamăgit de directorii TNB, care nu m-au distribuit nici măcar în vreun spectacol-lectură, dezamăgit de nenumărate castinguri date inutil, dezamăgit de cel mai bun prieten care m-a eliminat dintr-o colaborare de peste opt ani la o revistă de succes, dezamăgit de gașca de la radio, după o colaborare începută din anul 1961, gașcă ce m-a trecut pe lista neagră, dezamăgit de un interpret cu care colaborăm de peste șase ani…

E prea mult pentru un singur om care nu a făcut rău nimănui. Niciodată. Nu-mi doresc o nouă internare pentru depresie. Așa că urez cele bune prietenilor (puțini) și dușmanilor (mulți). Sănătate!”, a scris Eugen Cristea pe pagina lui de socializare.

Îl mai ții minte pe Eugen Cristea, de la ”Feriți-vă de măgăruș”? Actorul a împlinit 70 de ani, iar de doi ani are o mare suferință

 „Nu-mi doresc o nouă internare pentru depresie”

Actorul a completat pentru Click!: „Am vrut să trag un semnal de alarmă apropo de ce se întâmplă cu o anumită categorie, care este valabilă și pentru alții. Nu se poate ca zeci de ani să fii talentat și bun și dintr-o dată să nu mai exiști. Nu așa se procedează într-o societate normală. 

Sigur că nu am pretenții de la un stat, care e și de r…t datorită conducătorilor. Exact asta am vrut să arăt, tot ceea ce este scris acolo este perfect adevărat. Am dovezi. Eu nici n-am dat nume, că asta se așteaptă, scandalul. Nu le fac reclamă pe pielea mea. Am primit niște mesaje chiar foarte frumoase după această postare și au început să mă cheme și la TV. M-au invitat să vorbesc la Realitatea TV, azi voi fi la Antena Stars, dar ei caută scandalul, asta-i cu totul altceva. Asta le aduce audiență. Ei aveau ca tema depresia, la Realitatea TV.

Însă le-am spus, că să ne înțelegem bine, că nu e vorba de depresie, ci de revoltă. Dar dacă mă revolt de unul singur, ca un Don Quijote singuratic, mai bine renunț. Am zis să-mi trăiesc eu viața cum știu eu, cu soția, cățelușa, cu cărțile, muzica și colecțiile mele și este suficient. Și mai ales cu interiorul sufletesc.

Eu vreau să mă lupt cu un sistem închis, peste tot s-a făcut așa, în care nu mai intri. Sigur, că eu mi-am văzut de treabă și am mai pătruns pe ici pe colo.

Am văzut cum face TV5 emisiuni cu soliști și actori în vârstă, în care ei au grijă și aduc în platou, pe lângă tineri pe care îi lansează, vedete în vârstă. Contează mult și pentru acei oameni și pentru respectul pe care îl manifestă pentru valorile lor. Asta contează foarte mult pentru că asta îți dă forță să mergi mai departe. Dar când ai senzația unei măsele stricate pe care o aruncă, nu prea e bine. Cel mai mult mă deranjează Radio România.

Eu am debutat în 1961 și toată gașca de puști care sunt acum au crescut sub ochii mei și tocmai ăștia au dat lovitura. Nu sunt doar eu în situația asta. Am colegi care n-au intrat în radio de ani de zile.

Ce nu înțelege lumea e că eu nu fac chestiile astea pentru bani, ci pentru antrenament, pentru menținerea în formă. Totul se reduce la bani, la interes. Vreau să mă simt bine în pielea mea și în bucuriile mele mărunte. Dar mi-aș fi dorit o bucurie mai mare. La un moment dat, am fost în echipa Ruxandrei Ion, iar pe mine și pe Ion Dichiseanu nu ne-a mai chemat. Nu prea a fost frumos că ne-au scos personajele. Asta e”, a povestit Eugen Cristea.

Și soția lui, actrița Cristina Deleanu îl sprijină, deși ea încă mai are contracte. „Cristina face bine, în clipa asta merge la un casting și a mai filmat diverse. Ea acoperă nișa persoanelor mai în vârstă, care sunt greu de găsit, ea are toată cariera de actriță în spate. Trebuie făcute toate și acest lucru o menține în formă, în primul rând!”, a încheiat povestea Eugen Cristea.

Vezi și Infarct, atac cerebral, comă diabetică și depresie. Eugen Cristea, mărturii cutremurătoare despre cele mai grele încercări ale vieții: ”Nu pedepsești un om care chiar duce un regim de viață sănătos…”

Citește și:

Adriana Bahmuțeanu și soțul ei ajung la bisturiu. Ce intervenție estetică își fac amândoi înainte de nuntă: ”Împreună și la bine și la rău”

Lia Bugnar, mesaj pentru copilul lui Anghel Damian, fostul ei iubit, și Theo Rose! Cine va fi nașa copilului