„Cu adâncă durere, colegii din Teatrul Naţional din Bucureşti se despart astăzi de marele actor şi om de teatru Damian Crâşmaru (1931 – 2019).

Un actor cu o forţă deosebită, cu o prezenţă impunătoare şi cu un talent şlefuit de mari nume ale scenei, precum George Timică şi Ion Finteşteanu, Damian Crâşmaru a debutat pe prima scenă a ţării în 1953 şi de atunci a rămas profund legat de ea.

Alături de doamna sa, marea actriţă Carmen Stănescu, de care din păcate ne-am despărţit de curând, ne-a încântat serile pe scena TNB în spectacole memorabile”, se arată într-un anunţ transmis joi de Teatrul Naţional Bucureşti.

Actorul a murit joi dimineaţă, după o lungă suferinţă.

Soția lui, actriţa Carmen Stănescu, a murit în urmă cu un an

Născut pe 10 mai 1931, în Ploieşti, Damian Crâşmaru a absolvit cursurile Institutului de Teatru „I. L. Caragiale” din Bucureşti, promoţia 1953, la clasa profesorilor George Timică şi Ion Finteşteanu.

A debutat în 1952, cu rolul Tartuffe, din spectacolul după piesa lui J.B.P. Molière, în regia Ion Finteşteanu.

În afara numeroaselor roluri în spectacole puse în scenă la Teatrul Naţional Bucureşti, printre care s-au numărat „Othello”, de William Shakespeare, „Cyrano de Bergerac”, de Edmond Rostand, „Maşinăria Cehov”, de Matei Vişniec, „Trei surori”, de A. P. Cehov, Damian Crâşmaru a jucat şi în filme, precum „Pepe şi Fifi”, de Dan Piţa, şi „Încrederea”, de Tudor Mărăscu.

A fost căsătorit din 1955 cu actriţa Carmen Stănescu, care a murit pe 11 aprilie 2018.

Damian Crâșmaru, despre marea lui dragoste: „Dacă cineva ar vrea să mă trimită din nou pe pământ, să mi-o dea din nou, căci fără ea nu văd nici un rost!”

Damian Crâșmaru și Carmen Stănescu au avut o poveste de dragoste desprinsă parcă din filme. Ea avea 30 de ani, era deja celebră și iubită de public, când și-a întâlnit sortitul din întâmplare. L-a cunoscut pe actorul Damian Crâşmaru, în 1955, atunci când acestuia din urmă, un tânăr de 24 de ani, i s-a propus să intre în spectacolul cu piesa ”Doamna nevăzută” de Calderon de la Barca, în rolul Don Manuel, înlocuind un actor care se îmbolnăvise. Trebuiau să joace pe scenă rolul unor îndrăgostiți, iar întâmplarea a făcut să se îndrăgostească și în viața reală.

„Damian Crâşmaru avea 24 de ani şi abia terminase studiile, ca şef de promoţie. În spectacol, avea să joace rolul celui care se îndrăgostea de personajul interpretat de mine. Într-o pauză, la repetiţie, el avea o chiflă cu şuncă, iar eu, cum sunt gurmandă, probabil că aşa căscam nişte ochi la şunca lui, încât mi-a oferit-o.

El e cu şase ani mai mic şi mă văzuse jucând şi mă aprecia, dar de îndrăgostit cred că s-a îndrăgostit văzând că mâncam cu atâta poftă”, povestea actriţa cu ani în urmă.

În 1957 se căsătoreau civil la București, iar în 1961 se cununau religios la Sinaia. În 2007 și-au sărbătorit nunta de aur. Nu au avut copii.

Într-un interviu publicat în presă cu ani în urmă, Damian Crâṣmaru spunea despre soṭia sa: „Dacă cumva cineva ar vrea să mă trimită din nou pe Pământ, pun ṣi eu o condiṭie: să mi-o dea din nou, căci fără ea nu văd nici un rost.”

Actorul a îngrijit-o în ultimii ani de viață. A renunțat și la teatru pentru a sta cu ea

Cel care a îngrijit-o pe carmen Stănescu în ultimii ani a fost chiar soțul ei. Anii nu au fost deloc ușori, pentru că actrița nu mai putea să se deplaseze din cauza unei boli de oase.

În 2017, Damian Crâșmaru povestea într-un interviu că soția lui nu a fost operată de medici de gonartroză din cauza vârstei înaintate. A avut de suportat dureri chinuitoare, fără a putea primi vreun ajutor specializat. Imobilizată la pat, Carmen a avut un singur sprijin: pe soțul ei, care a iubit-o și a îngrijit-o necondiționat.

Pentru a-i putea dedica cât mai mult timp, însuși actorul  arenunțat la scenă de dragul ei.

Vezi și O actriță iubită a murit la numai 62 de ani, din cauza pneumoniei. Ultima sa dorință

Citește și: